H ημισεξουαλικότητα (demisexuality) δεν κοιτάει φύλα. iStock

ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ DEMISEXUAL;

Υπάρχουν αυτοί που κάνουν σεξ αδιακρίτως, εκείνοι που θέλουν να γνωρίσουν πρώτα με τον άλλον άνθρωπο και οι demisexuals.

Έχω πολλούς φίλους που κατά καιρούς έχουν πει την ατάκα πως έλκονται από το μυαλό κάποιου. Ότι δεν μπορούν να κάνουν σεξ με άνθρωπο που δεν τους έχει διεγείρει, πρώτα, πνευματικά.

Στην πορεία των χρόνων, η συντριπτική πλειοψηφία έκανε αυτό που λέγεται περιστασιακό σεξ (casual sex) και αφορά την ικανοποίηση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Υπάρχουν βέβαια, κι άνθρωποι που δεν έχουν σεξουαλική επιθυμία. Δηλαδή, δεν νιώθουν σεξουαλική έλξη ποτέ και για κανέναν και έχουν ελάχιστο έως μηδενικό ενδιαφέρον για τη σεξουαλική επαφή με άλλα άτομα.

Το ποσοστό των ασέξουαλ εκτιμάται στο 1% (77 εκατομμύρια άνθρωποι) του συνολικού πληθυσμού της Γης.

Στο φάσμα της ασεξουαλικότητας ανήκει η ημισεξουαλικότητα (demisexuality) που είναι και το σημερινό μας θέμα.

Εν συντομία, demisexual είναι κάποιος που δεν ελκύεται σεξουαλικά από κάποιο άλλο άτομο, εκτός αν έχει ήδη δημιουργηθεί μια ισχυρή συναισθηματική σύνδεση. Δηλαδή, δεν ελκύεται από την πρώτη ματιά.

Αν σκέφτηκες πως “το ίδιο κάνω κι εγώ”, δες γιατί μπορεί να είσαι ή να μην είσαι demisexual, όρος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2006, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο mainstream.

Όπως λέει η Δρ. Margaret Seide, πιστοποιημένη ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης «τώρα μαθαίνουμε ότι το να είμαστε ανοιχτοί στη ρευστότητα όσον αφορά τον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις, είναι η καλύτερη προσέγγιση».

Αmen.

Πώς θα καταλάβεις αν είσαι demisexual

H Lynn Saga, η οποία προσδιορίζεται ως demisexual, δημιούργησε ένα βίντεο για να εξηγήσει περί τίνος πρόκειται, καθώς όπως είπε «εύχομαι να υπήρχε ανάλογο περιεχόμενο, όταν ήμουν νεότερη ώστε να μη νιώθω τόσο μόνη ή η μόνη που βιώνω την εμπειρία».

Ποιος άνθρωπος είναι demisexual;

«Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι πως πρέπει να γνωρίσεις κάποιον πριν νιώσεις σεξουαλική έλξη. Ξέρω πως πολλοί στα media θα πουν πως αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, αλλά δεν είναι. Οι demisexual άνθρωποι ανήκουν στο φάσμα της ασεξουαλικότητας.

Αυτό σημαίνει ότι κυριολεκτικά δεν νιώθεις σεξουαλική έλξη για κανέναν, μέχρι να νιώσεις αυτό το στενό συναισθηματικό δέσιμο. Είναι κάτι που διαφέρει σε κάθε demisexual άνθρωπο. Ξέρω κάποιους που νιώθουν το δέσιμο σε 3-4 εβδομάδες. Εγώ χρειάζομαι 6 με 9 μήνες. Αυτό ωστόσο, είναι μεγάλο σημάδι πως μπορεί να είσαι demisexual».

Η έλξη προκύπτει αφότου δημιουργηθεί σύνδεση, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται το αντίστροφο: πρώτα έρχεται η πρωταρχική έλξη (βασίζεται στην εμφάνιση, τη φωνή ή τη μυρωδιά) και μετά -με τον καιρό- αναπτύσσεται ο συναισθηματικός δεσμός).

«Η δεύτερη ένδειξη που μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις αν είσαι demisexual είναι πιθανόν το πιο ντροπιαστικό, τουλάχιστον για εμένα. Οι περισσότερες καψούρες σου είναι φίλοι σου. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι, με τους οποίους έχεις στενό δέσιμο πιθανότατα θα είναι οι φίλοι σου. Ακόμα δυσκολεύομαι να διαχωρίσω την πλατωνική έλξη από τη ρομαντική.

Το τρίτο σημάδι είναι ότι νιώθεις μπερδεμένος/μπερδεμένη όταν νιώθεις σεξουαλική έλξη. To πρώτο crush που είχα ήταν η καλύτερη φίλη μου, όταν ήμουν 11 ή 12. Ήταν η πρώτη φορά που είχα αυτά τα συναισθήματα στη ζωή μου. Δεν ήθελα ποτέ να φιλήσω κάποιον ή να κάνω όποια άλλη ρομαντική κίνηση.

Όταν λοιπόν, άρχισα να έχω αυτά τα συναισθήματα για εκείνη, σκέφτηκα πως όλοι νιώθουν κάπως έτσι για τους φίλους τους. Ότι ήταν κάτι πλατωνικό. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι δεν ήταν αυτή η πραγματικότητα και ένιωσα ιδιαίτερα μπερδεμένη. Ήταν κάτι που ένιωσα ξανά χρόνια μετά και τότε κατάλαβα τι μου είχε συμβεί -αλλά δεν είχα την παραμικρή ιδέα.

Η τέταρτη ένδειξη είναι πως η αγαπημένη σου αλληγορία είναι οι φίλοι που γίνονται εραστές. Δεν είχα καταλάβει πόσο το λάτρευα αυτό και στην πραγματική ζωή, μέχρι να γίνω 16-17 ετών. Τότε κατάλαβα ότι υπάρχει λόγος.

Το πέμπτο σημάδι είναι ότι δεν καταλαβαίνεις την κουλτούρα του hookup. Είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που προσπαθώ να εξηγήσω στους ανθρώπους που υποστηρίζουν πως η demisexuality δεν είναι πραγματική συνθήκη και ότι όλοι είναι demi -ή ό,τι άλλο λένε για να ακυρώσουν τους demisexuals.

Αυτό που τους λέω είναι ότι αν όλοι είμαστε demi, αν όλοι έπρεπε να νιώσουν ένα συναισθηματικό δέσιμο, μια σύνδεση πριν συνευρεθούν με κάποιον, τότε δεν θα υπήρχε αυτή η κουλτούρα. Και η αλήθεια είναι πως χρειάστηκα πολύ καιρό για να καταλάβω ότι υπάρχουν άνθρωποι που “βρίσκονται” με τυχαίους αγνώστους, γιατί σκεφτόμουν ότι δεν υπήρχε λόγος να το κάνεις αυτό με κάποιον που δεν ξέρεις».

Οι demisexuals δεν καταλαβαίνουν την έννοια και το σκοπό του φλερτ, αφού στο μυαλό τους οι βαθύτερες συζητήσεις είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις κάποιον. Επίσης, νιώθουν άβολα όταν η παρέα μιλάει για σεξ, με την έρευνα να έχει δείξει ότι ενδέχεται να μην καταλαβαίνουν γιατί οι οργασμοί αφορούν άλλον άνθρωπο. Το σεξ για εκείνους δεν είναι απόλαυση, αλλά υποχρέωση προς τον/την σύντροφό τους. Δεν είναι προτεραιότητα.

Η ημισεξουαλικότητα δεν έχει να κάνει με τα φύλα

H demisexuality λοιπόν, περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες ένα άτομο βιώνει έλξη. Oι demisexuals μπορεί να θεωρούν τους εαυτούς τους ετεροφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, ομοφυλόφιλους, λεσβίες, queer, πολυσυντροφικούς ή πανσεξουαλικούς.

Όσον αφορά το φύλο, ένα demisexual άτομο μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως άνδρας, γυναίκα, άφυλο ή nonbinary.

«Με κάτι τόσο περίπλοκο και πολυεπίπεδο όσο η ανθρώπινη σεξουαλικότητα, είναι λογικό ότι μία λέξη δεν αποτυπώνει την πλήρη εμπειρία κάποιου ως σεξουαλικού όντος» καταλήγει η Δρ Seidi.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα