Τίμος Κουρεμένος

ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΤΑ ΕΞΥΠΝΑ ΡΟΜΠΟΤ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΜΟΝΟ SMARTPHONES

Είδαμε από μέσα πώς ο άνθρωπος και τα ρομπότ μπορούν και συνεργάζονται για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.

Πριν από λίγες μέρες είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε μέχρι την Σεντζέν στην Κίνα για να δούμε από κοντά όλα όσα συμβαίνουν μέσα στα κεντρικά της OPPO! Η εταιρία αν και μετράει περίπου 25 χρόνια ζωής, για πρώτη φορά άφησε δημοσιογράφους να δουν τι συμβαίνει στο παρασκήνιο τόσο στο κομμάτι του software όσο και στο κομμάτι του hardware.

Έτσι λοιπόν η περιπέτεια μας ξεκινά από την Αθήνα πολύ πριν πάμε ξεκινήσει το ταξίδι με μία πολύ καλή προετοιμασία. Είχα ακούσει πολλά για το φαγητό αλλά και τον τρόπο της καθημερινότητας εκεί….

Tip 01: Με το που φτάσεις στην Κίνα τα Social Media και η Google δεν θα λειτουργούν και τόσο καλά ή μπορεί και καθόλου. Οπότε το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να κατεβάσεις το WeChat. Πρόκειται για ένα Super App μέσα από το οποίο λειτουργούν όλες οι διαδικασίες στην Κίνα. Από τις πληρωμές μέχρις την επικοινωνία και τις online παραγγελίες.

Tip 02: Καλό θα είναι πριν πας να έχεις κατεβάσει μία εφαρμογή VPN για να μπορείς να έχεις πρόσβαση από την Κίνα σε εφαρμογές όπως είναι Gmail, Whatsapp, Viber και πολλές ακόμα. ΜΕ απλά λόγια για να μπορείς να έχεις πρόσβαση χωρίς πρόβλημα σε όλες σου τις εφαρμογές.

Tip 03: Οι πληρωμές στην Κίνα γίνονται κυρίως μέσω εφαρμογών που δεν έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη οπότε τα μετρητά είναι η πιο safe λύση, αν φυσικά ο έμπορος έχει ρέστα να σου δώσει.

Tip 04: Να είσαι έτοιμος για πολλούς ελέγχους σε κάθε στάση μέχρι να μπεις στην χώρα.

Έχοντας κάνει όλα τα παραπάνω ξεκινήσαμε για την Σεντζέν. Η αλήθεια είναι ότι το φαγητό ήταν ιδιαίτερο με πολλές διαφορετικές γεύσεις και προτάσεις. Για παράδειγμα τα Noodles και τα spring rolls για πρωινό ήταν κάτι must ενώ δεν έλειψαν και κάτι «περίεργα» εδέσματα τα οποία φάγαμε και δεν μάθαμε ποτέ τι ήταν…

Ας αφήσουμε το φαγητό όμως και ας πάμε στον λόγο της επίσκεψής μας στην Σεντζεν. Εκεί είχαμε την ευκαιρία ως “Tech Insiders”, όπως μας ονόμασε η OPPO να δούμε πώς η εταιρεία χρησιμοποιεί την έξυπνη ρομποτική για να πάει σε άλλο επίπεδο το R&D στην κινητή επικοινωνία , την απεικόνιση, το XR, την έξυπνη υγεία και πολλά άλλα.

Στα εργαστήρια της OPPO, είδαμε από κοντά έξυπνους ρομποτικούς βραχίονες οι οποίοι βοηθούσαν στην ανάπτυξη των προϊόντων, αλλά και στην δοκιμή των επιδόσεων τόσο των συσκευών και όσο και του λογισμικού.

Τίμος Κουρεμένος

Αυτά τα ρομπότ είναι σχεδιασμένα για να εκτελούν εργασίες που απαιτούν εξαιρετική ακρίβεια ενώ όπως είναι λογικό μπορούν να λειτουργούν ασταμάτητα 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο σημαντικά την παραγωγή.

Στην πράξη είδαμε τέτοια έξυπνα ρομπότ στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που έχει δημιουργήσει η εταιρία όπου μέσα από διάφορα σενάρια, όπως ένα εστιατόριο, ένα μπαρ, και ένα εμπορικό κέντρο, τα ρομπότ, κυκλοφορούσαν ελεύθερα και τραβούσαν φωτογραφίες. Με αυτόν τον τρόπο, οι δοκιμές που θα έπαιρναν μέρες για να ολοκληρωθούν από έναν εξειδικευμένο μηχανικό, τώρα διαρκούν μόνο μερικές ώρες.

Τίμος Κουρεμένος

Με αυτό τον τρόπο η εταιρία μπορεί και συλλέγει πολλές διαφορετικές φωτογραφίες από αυτές που τραβάει το κάθε ρομπότ και στην συνέχεια τις περνάει στο σύστημα όπου εκεί αρχικά η AI κάνει την πρώτη διαλογή και στην συνέχεια μία ομάδα ειδικών αποφασίζει ποιες θα είναι οι καλύτερες ρυθμίσεις που θα έχουν προεπιλεγμένες οι κάμερες των smartphones που θα βγουν στην αγορά.

Εκτός όμως από τις κάμερες η OPPO γνωρίζει ότι ο χρήστης χρειάζεται τη συσκευή καθημερινά για πολλές διαφορετικές εργασίες. Με απλά λόγια η βασική λειτουργία ενός smartphone είναι να μας κρατά συνδεδεμένους. Με γνώμονα αυτό η OPPO έχει δημιουργήσει έναν ακόμα χώρο όπου μέσα εκεί μπορεί να προσομοιώσει διαφορετικά περιβάλλοντα δικτύου, όπως τρένα υψηλής ταχύτητας και πολυσύχναστα μέρη, για να αναπτύξει λύσεις για δύσκολες συνθήκες δικτύου. Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα προσομοίωσης των δικτύων που έχουν όλοι πάροχοι παγκοσμίως, ώστε οι χρήστες σε όλο τον κόσμο να απολαμβάνουν όλοι το ίδιο υψηλό επίπεδο εμπειριών επικοινωνίας.

Τίμος Κουρεμένος

Εδώ τα ρομπότ βοηθάνε στο κομμάτι της προσομοίωσης των κινήσεων που μπορεί να κάνει ένας χρήστης στο smartphone του όταν το χρησιμοποιεί.

Ένα άλλο κομμάτι που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για την OPPO είναι το κομμάτι της υγείας. Έτσι επισκεφτήκαμε έναν χώρο που θύμιζε περισσότερο γυμναστήριο και όχι εργαστήριο αφού εκεί υπήρχαν πολλά και διαφορετικά όργανα γυμναστικής.

Στο Health Lab, όπως το ονομάζει η εταιρία, μπορεί και συλλέγει δεδομένα μέσα από διάφορα τεστ στα fitness μηχανήματα, έτσι ώστε να δημιουργήσει αλγόριθμους για τα wearables της όπως είναι το Watch 4 Pro. Με αυτό τον τρόπο μπορεί και προσθέτει ή ρυθμίζει τις διάφορες λειτουργίες που διαθέτει η συσκευή όπως είναι η δυνατότητα να ανιχνεύει ακόμη και την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων, βοηθώντας τους χρήστες να εντοπίσουν εγκαίρως προβλήματα υγείας.

Τίμος Κουρεμένος

Στο κομμάτι της άθλησης το έξυπνο ρολόι μπορεί και αναγνωρίζει τον τρόπο που τρέχει κάποιος μέσα από την ισορροπία του αριστερού και του δεξιού ποδιού του δρομέα στο κάτω μέρος, τη συχνότητα των βημάτων, το μήκος του βηματισμού και πολλές άλλες μετρήσεις που έχουν δοκιμαστεί και αναπτυχθεί σε αυτά τα εργαστήρια.

Η OPPO προσπαθεί, με την χρήση της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει, να κάνει την καθημερινή διαχείριση της υγείας κομμάτι της καθημερινότητας όλων.

Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν όλα αρμονικά χρειάζεται και σωστή διαχείριση οπότε το κομμάτι της υποδομής παίζει και αυτό το ρόλο του. Στην «βόλτα» μας στις εγκαταστάσεις της OPPO μπορέσαμε να πάρουμε μία γεύση από το AndesBrain, το data center της εταιρίας το οποίο διαθέτει την κατάλληλη υπολογιστική ισχύ για να μπορεί διαχειρίζεται μεγάλο όγκο δεδομένων για να μπορεί να λειτουργεί τόσο το software όσο και το hardware στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Όπως είναι λογικό αφού μιλάμε για δεδομένα δεν θα μπορούσε να λείπει και η τεχνητή νοημοσύνη από όλο αυτό. Έτσι εκεί εκτελούνται και εργασίες τεχνητής νοημοσύνης αλλά και ανάπτυξη νέων λύσεων AI, πάντα με γνώμονα το περιβάλλον.

Γι’ αυτό το λόγο τα data center της εταιρίας έχουν καινοτομίες στον τρόπο λειτουργίας τους έτσι ώστε να μην καταναλώνουν τεράστια ποσά ενέργειας. Μάλιστα είδαμε και μία λύση υδρόψυξης ή αλλιώς ψύξη βύθισης αντί της ψύξης με αέρα για τις τις συστοιχείες των GPU υψηλής απόδοσης, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εντυπωσιακή βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Η «βόλτα» μας ολοκληρώθηκε πηγαίνοντας πρώτα στην γραμμή παραγωγής για να δούμε πώς είναι η διαδικασία που χρειάζεται για να φτιαχτεί ένα smartphone και τα στάδια δοκιμών που περνάει πριν μπει στο κουτί και πάει στο κατάστημα. Ενώ τέλος πήγαμε να δούμε και το τελικό προϊόν στο flagship κατάστημα της εταιρίας που έχει βασικό σκοπό του εκτός από το να πουλήσει, να προσφέρει λύσεις στις εκάστοτε ανάγκες του χρήστη.

Η συνολική εμπειρία ήταν σίγουρα μοναδική. Είναι ωραία να βλέπεις τι γίνεται στο backstage της δημιουργίας μιας συσκευής που παίρνουμε στα χέρια μας και την χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα.

Η Κίνα είναι σίγουρα ένας άλλος κόσμος. Έχει διαφορετικές διαδικασίες, άλλη κουλτούρα, όμως η τεχνολογία που αναπτύσσεται εκεί, δεν μένει εκεί. Μπορεί και αλλάζει την καθημερινότητα όλων μας. Είτε με γρήγορο είτε με αργό ρυθμό. Το θέμα είναι ότι από κάτι τέτοια εργαστήρια βγαίνουν οι νέες τεχνολογίες που πλέον μπορεί να θεωρούμε δεδομένες ή που ακόμα δεν έχουμε σκεφτεί ότι υπάρχουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα