Λουτρά Szechenyi Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς / Επεξεργασία: Γρηγόρης Κολλάρος

ΤΑ ΠΙΟ ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μια “βουτιά” σε 5 από τα πιο δημοφιλή ιαματικά λουτρά της Ευρώπης. Αναλυτικός οδηγός.

Νιώθετε και εσείς κούραση, στρες, πόνους στο σώμα και μια γενική ταλαιπωρία; I can feel you…

Ωστόσο, υπάρχει ένας τρόπος να κάνουμε ένα μικρό break απ’ όλα αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα, δοκιμάζοντας κάτι διαφορετικό, που δεν είναι άλλο από τις ιαματικές πηγές, μιας και τα νερά αυτών των πηγών έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

Πρόκειται για νερά που πηγάζουν μέσα από τα πετρώματα της γης, τα οποία κατά τη διάρκεια της διαδρομής αποκτούν πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία.

Οι ιδιότητές τους είναι γνωστές από τα ιστορικά χρόνια, με τον Ηρόδοτο να είναι ο πρώτος που παρατήρησε τη θεραπευτική δράση τους. Στη συνέχεια, ο Ιπποκράτης ασχολήθηκε συστηματικά με τις ιαματικές πηγές, καταγράφοντας τις ασθένειες που μπορούν να θεραπεύσουν τα λουτρά.

ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ: ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Τα μέταλλα που εντοπίζονται στις θερμές πηγές παρέχουν πολλά οφέλη για τη σωματική και πνευματική μας υγεία, σύμφωνα με αρκετές επιστημονικές μελέτες.

Οι θεραπείες με ιαματικό νερό είναι ευεργετικές για την ανακούφιση του χρόνιου μυϊκού και μυοσκελετικού πόνου και για τη σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού, ενώ επιδρά θετικά και στην ψυχική υγεία.

Λουτρά Szechenyi Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς / Επεξεργασία: Γρηγόρης Κολλάρος

Ορισμένες μελέτες, όπως αυτές των Neumann et al. (2001) και Van Tubergen et al. (2001), υποστηρίζουν ότι η λουτροθεραπεία μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία και την ποιότητα ζωής για ασθενείς με μυοσκελετικές και δερματολογικές παθήσεις.

Τα νερά των θερμών πηγών έχουν παραδοσιακά και εμπειρικά εκτιμηθεί για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες με βάση τη σύσταση, τη συγκέντρωση ορυκτών και τη θερμοκρασία τους. Ως αποτέλεσμα, συνιστώνται διαφορετικά ιαματικά λουτρά για διάφορες ιατρικές παθήσεις.

Είτε το νερό είναι πλούσιο σε θείο, διττανθρακικό, χλωριούχο νάτριο, διττανθρακικό-χλωριούχο ή σε άλλα μεταλλικά άλατα, όλα τα ιαματικά λουτρά συνιστώνται για ρευματολογικές παθήσεις και οστεοαρθρικά τραύματα.

Σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη του 2023, τα θερμά ιαματικά λουτρά δύνανται να επηρεάσουν θετικά και την πνευματική υγεία των ανθρώπων. Τα αποτελέσματα της έρευνας υποστηρίζουν τη θετική επίδραση στην ψυχική υγεία, καθώς τα ευρήματα δείχνουν ότι η συνήθεια αυτή μπορεί να αυξήσει το αίσθημα ικανοποίησης και να μειώσει το άγχος.

ΓΙΑΤΙ Η ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ

Στην κεντρική Ευρώπη υπάρχουν πολλά κέντρα ιαματικού τουρισμού εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται στην Γερμανία, στην Ιταλία, στην Αυστρία, στην Ισπανία και στην Ουγγαρία.

Η Βουδαπέστη, εκτός από πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, θεωρείται δικαίως και η πρωτεύουσα των ιαματικών λουτρών.

Τα χαλαρωτικά ιαματικά λουτρά της πόλης απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Αν βρεθείς στη Βουδαπέστη -και δη αν δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ κάτι τέτοιο-, δεν γίνεται να φύγεις από την πόλη χωρίς να πας στα λουτρά.

Από την εμπειρία μου, θα πρότεινα να τα επισκεφθείς μια καθημερινή, καθώς τα Σαββατοκύριακα έχει υπερβολικά πολύ κόσμο. Εκτός κι αν είσαι οκ με αυτό, οπότε πάω πάσο.

Λουτρά Szechenyi istockphoto

Τα Széchenyi Baths είναι τα πιο δημοφιλή λουτρά της Βουδαπέστης, ωστόσο υπάρχουν πολλές επιλογές. Μέσα σε αυτές και τα λουτρά μπύρας, για τα οποία θα μιλήσουμε λίγο πιο κάτω.

Για χιλιάδες χρόνια, οι ντόπιοι απολαμβάνουν τα ιαματικά νερά που βράζουν κάτω από την επιφάνεια της Βουδαπέστης. Τα απομεινάρια των δημόσιων λουτρών της εποχής των Ρωμαίων, Thermae Maiores, είναι ακόμη ορατά στη βόρεια Βουδαπέστη και αποτελούν σημαντικό αξιοθέατο.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, μετά την κατάληψη της πόλης τον 16ο αιώνα, αγάπησε ιδιαίτερα τις θερμές πηγές της Βουδαπέστης και μερικά από τα χαμάμ που κατασκεύασε εκείνη την περίοδο είναι λειτουργικά μέχρι και σήμερα σήμερα (Rudas, Király, Veli Bej).

Ένα σημαντικό “κύμα” κατασκευής λουτρών έλαβε χώρα και κατά τη διάρκεια της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ού αιώνα. Αντίθετα με τα πιο απλοϊκά χαμάμ, αυτά είναι εντυπωσιακά λουτρά μέσα σε πολυτελή κτίρια κλασικής αναβίωσης και Αρ Νουβό (χαρακτηριστικό παράδειγμα τα λουτρά Széchenyi και Gellért, για τα οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια).

Σήμερα, ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί τεράστια πηγή εσόδων για την Ουγγαρία.

Τα έσοδα της εταιρείας “BGYH”, του φορέα εκμετάλλευσης των σπα της Βουδαπέστης, πλησίασαν τα 23 δισεκατομμύρια HUF το 2023 (περίπου 59 εκατομμύρια ευρώ), που αποτελεί νέο ρεκόρ, από 19,7 δισεκατομμύρια HUF το 2022 (περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ), όπως γνωστοποίησε πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία.

Η τιμή εισόδου στα πιο δημοφιλή λουτρά της Βουδαπέστης για ένα άτομο ξεκινά από τα 8 ευρώ, ενώ μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 ευρώ, ανάλογα με τις παροχές.

ΤΑ 5 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ

1) Széchenyi Baths – Λουτρά Σέτσενι

Τα Λουτρά Szechenyi αποτελούν τον απόλυτο προορισμό για όσους επισκέπτονται τη Βουδαπέστη, καθώς είναι τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ανακάλυψη των πηγών τους έγινε το 1880, ενώ οι πολυτελείς εγκαταστάσεις που γνωρίζουμε σήμερα χτίστηκαν το 1913.

Λουτρά Szechenyi Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς / Επεξεργασία: Γρηγόρης Κολλάρος

Αποτελούν τον πιο διάσημο προορισμό αναψυχής στην πόλη, με πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν πισίνες και σάουνες/καμπίνες ατμού, καθώς και πληθώρα άλλων υπηρεσιών.

Λουτρά Szechenyi Φωτογραφία: Πάνος Κωδωνάς / Επεξεργασία: Γρηγόρης Κολλάρος

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μια παρτίδα σκάκι στις πισίνες ή να συμμετάσχει στα εντυπωσιακά sparties, δηλαδή στα νυχτερινά πάρτι στα θερμά νερά των λουτρών. Επίσης, στο μπαρ σερβίρονται εξαιρετικά κοκτέιλ.

Bασικές πληροφορίες:

11 εσωτερικές ιαματικές πισίνες (28°C έως 40°C), μία εσωτερική πισίνα ψύξης (20°C), μία εσωτερική πισίνα βύθισης (18°C), τρεις εξωτερικές πισίνες, μία εξωτερική πισίνα κολύμβησης (26°C), μία εξωτερική πισίνα δραστηριοτήτων (30°C έως 34°C); και μία εξωτερική ιαματική πισίνα (38°C).

Οι νυχτερινές εκδηλώσεις “Sparty” λαμβάνουν χώρα τα περισσότερα Σάββατα μεταξύ 9μ.μ.-1:30π.μ.

2) Gellért Baths – Λουτρά Γκέλερτ

Με παράθυρα βιτρό και πολύχρωμα πορσελάνινα πλακάκια να στολίζουν τους τοίχους, τα Gellért Baths μπορεί να χαρακτηριστούν ως ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής.

Πρόκειται, άλλωστε, για ένα από τα πιο εντυπωσιακά ιστορικά λουτρά της ουγγρικής πρωτεύουσας.

Λουτρά
Gellért Baths istockphoto

Τα Λουτρά Gellért, που λειτουργούν από το 1918, βρίσκονται σε ένα μοναδικής ομορφιάς κτίριο σε στυλ art-nouveau, το οποίο χαρακτηρίζεται από άφθονο φυσικό φως, μεγαλοπρεπή μπαλκόνια και κίονες.

Τα Λουτρά αυτά αποτελούν έναν από τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς προορισμούς αναψυχής στη Βουδαπέστη.

Gellért Baths, Βουδαπέστη istockphoto

Βασικές πληροφορίες:

Πέντε ιαματικές πισίνες (36°C έως 40°C), εσωτερική πισίνα κολύμβησης (36°C), εξωτερική πισίνα με κύματα (26°C), δύο εξωτερικές ιαματικές πισίνες καθιστικών (36°C), δύο πισίνες βύθισης (19°C).

Τα λουτρά Γκέλερτ λειτουργούν καθημερινά από τις 9:00 έως τις 19:00.

3) Rudas Baths – Λουτρά Rudas

Τα Rudas Baths είναι από τα πιο ιστορικά λουτρά στη Βουδαπέστη, όπου μπορείτε να απολαύσετε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς να βαρεθείτε. Το τμήμα των τουρκικών λουτρών ιδρύθηκε στον 16ο αιώνα, κατά την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής της πόλης.

Αν και η βασική δομή παραμένει ανέπαφη από τότε, οι εγκαταστάσεις επεκτάθηκαν στον 19ο αιώνα, με την τελευταία μεγάλη ανακαίνιση να ολοκληρώνεται το 2014. Βρίσκονται στην πλευρά της Πέστης, κάτω από το λόφο Gellert.

Οι εγκαταστάσεις χωρίζονται σε 3 βασικά τμήματα:

Οθωμανικά λουτρά: Το πιο ιστορικό και παραδοσιακό τμήμα των λουτρών. Ο αρχικός Οθωμανικός θόλος και η οκταγωνική πισίνα διατηρούνται στην αρχική τους μορφή.

Πισίνα κολύμβησης: Μια εντυπωσιακή πισίνα που βρίσκεται μέσα σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα.

Τμήμα ευεξίας: Εδώ οι εγκαταστάσεις είναι πολύ μοντέρνες και κατασκευάστηκαν σχετικά πρόσφατα.

Μπορείτε με ένα εισιτήριο combo να επισκεφθείτε και τις 3 εγκαταστάσεις.

Bασικές πληροφορίες:

Πέντε ιαματικές πισίνες (36-42°C), μία κρύα πισίνα (16°C); και μία πισίνα κολύμβησης (29°C). Υπάρχουν επιπλέον δύο θερμαινόμενες πισίνες (32°C έως 36°C) στο τμήμα ευεξίας, δίπλα σε τρεις πηγές νερού από τις οποίες μπορείτε να πιείτε. Τέλος, υπάρχει και υδρομασάζ στην ταράτσα (36°C).

Ανοιχτό μέχρι τις 8 μ.μ. Κυριακή-Παρασκευή. Ανοιχτό και τις βραδινές ώρες κάθε Σάββατο 10 μ.μ.-3 π.μ.

4) Thermal Beer Spa – Σπα Μπύρας

Εδώ έχουμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Στα Thermal Beer Spa μπορείτε να κάνετε spa μπύρας, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ ξανά στη ζωή σας.

Λυκίσκος, βύνη, μαγιά και ένα αλάτι μπύρας μπαίνουν στην ξύλινη μπανιέρα, η οποία είναι γεμάτη με ζεστό φαρμακευτικό νερό στους 36 βαθμούς Κελσίου.

Ο λυκίσκος, το πιο γνωστό συστατικό της μπύρας, θα σας χαλαρώσει, καθώς απελευθερώνονται τα αρώματα. Την ίδια ώρα, η βύνη είναι γεμάτη βιταμίνη Β, η οποία είναι εξαιρετική για το δέρμα.

Παράλληλα, ενώ απολαμβάνετε το σπα μπύρας, μπορείτε να πίνετε και μια (ουγγρική) μπύρα.

Η συγκεκριμένη θεραπεία διαρκεί 45 λεπτά.

Φωτογραφία Αρχείου istockphoto

5) Palatinus Baths – Υδάτινο Πάρκο Palatinus

Τα Λουτρά Palatinus ανήκουν στη λίστα των λίγο πιο luxurious λουτρών της Βουδαπέστης.

Εδώ, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν περισσότερες από 10 εξωτερικές πισίνες σε διάφορες θερμοκρασίες, με μια από αυτές να προσφέρει κύματα για μια διαφορετική εμπειρία αναζωογόνησης.

Ο χώρος του πάρκου περιλαμβάνει επίσης αρκετές νεροτσουλήθρες για μικρούς και μεγάλους και πολλά παιχνίδια, καθιστώντας το μέρος ιδανικό προορισμό για οικογένειες.

Στο υπόγειο του Υδάτινου Πάρκου βρίσκονται οι εσωτερικές πισίνες για ενήλικες, μια πισίνα για παιδιά και διάφορες σάουνες για ακόμη περισσότερη χαλάρωση.

Τα Λουτρά Palatinus είναι ανοιχτά όλες τις ημέρες της εβδομάδας, από τις 9:00 έως τις 16:00.

Μπορείτε να πάτε με παρέα ή και μόνοι.

Στη Βουδαπέστη μπορεί να βρει κανείς μια ποικιλία από ιαματικά λουτρά για όλα τα γούστα. Το καθένα από αυτά προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία, με κοινά, όμως, χαρακτηριστικά την ευεξία και τη χαλάρωση, κάτι που θα νιώσετε από το πρώτο κιόλας λεπτό της εμπειρίας.

Ανεξάρτητα από την επιλογή που θα κάνετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι η εμπειρία αυτή θα σας μείνει αξέχαστη και φεύγοντας από τη Βουδαπέστη -κατά πάσα πιθανότητα- θα θέλετε να επιστρέψετε στην ουγγρική πρωτεύουσα, μόνο και μόνο για να επισκεφθείτε και πάλι τα ιαματικά λουτρά της.

Τέλος, για λόγους υγιεινής, θα πρότεινα να πάρετε μαζί τη δική σας πετσέτα, και φεύγοντας από τα λουτρά μην ξεχάσετε τις σαγιονάρες σας…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα