ΔΕΗ
Η δίκη για τον άνθρωπο που είναι πίσω από τη δολοφονία του Tupac άρχισε, με τους ενόρκους να βλέπουν πλήθος στοιχείων της 30ετους έρευνας. Pool Photo via A Steve Marcus

‘ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ HIP-HOP: ΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ TUPAC;

“Κλειστά” παραμένουν τα στόματα του δολοφόνου του Tupac, 30 χρόνια μετά την εκτέλεση του θρυλικού ράπερ στη δίκη που άρχισε στο Λας Βέγκας.

Η δίκη του Keffe D (κατά κόσμον Ντουέιν Κιθ Ντέιβις) για την προ 30ετιας, δολοφονία του Tupac άρχισε και άρα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για να μάθουμε

α) αν ο κατηγορούμενος -ηγετικό στέλεχος της συμμορίας Compton Crips- ενορχήστρωσε την εκτέλεση, ως αντίποινα για τον ξυλοδαρμό του ανιψιού του στο MGM Grand Casino νωρίτερα το ίδιο βράδυ και

β) αν ο Diddy του έδωσε 1.000.000 δολάρια για να “εξαφανίσει” τον θρυλικό ράπερ, όπως έχει πει ο Keffe D σε συνέντευξη του 2008 και έχει γράψει στο βιβλίο του, το οποίο κυκλοφόρησε το 2019.

Παρεμπιπτόντως, το σχετικό ηχογραφημένο ντοκουμέντο ακούστηκε στη δικαστική αίθουσα, με την υπεράσπιση να σχολιάζει πως δεν υπάρχει φυσικό στοιχείο/απόδειξη πως ήταν στο Λας Βέγκας εκείνο το βράδυ.

Το μόνο που υπάρχει είναι ο λόγος του, αλλά “είναι γνωστός bullsh*$#”, όπως εξήγησαν οι άνθρωποι που τον υπερασπίζονται, καλώντας το σώμα των ενόρκων να μην εκλάβει ως πραγματικότητα τις δηλώσεις που έκανε επί χρόνια στα ΜΜΕ και στο βιβλίο του “για λόγους δημοσιότητας”.

Εάν ο 63χρονος κριθεί ένοχος στη δίκη που θα “κρατήσει” από 4 έως 6 εβδομάδες, μπορεί να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Ντουέιν Ντέιβις, κατά την είσοδο του στο δικαστήριο, την πρώτη ημέρα της δίκης του ως κατηγορουμένου για την ενορχήστρωση της δολοφονίας του Tupac. Las Vegas Review-Journal via AP Bizuayehu Tesfaye

Θα καταθέσει ο Suge Knight;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε αν θα καταθέσει ο Marion “Suge” Knight, οδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο Tupac Shakur την ημέρα της εκτέλεσης του (7/9/1996), στο Λας Βέγκας.

Ο τότε επικεφαλής της Death Row, εταιρείας του Tupac, όπως και των Dr Dre και Snoop Dog το ‘90, εκτίει ποινή 28 χρόνων για άλλο έγκλημα (ανθρωποκτονία εξ αμελείας, έπειτα από καβγά, τον Ιανουάριο του 2015).

Ο Νάιτ ήταν γνωστός για τους δεσμούς του με την συμμορία Mob Piru Bloods. Στην ανάκριση μετά τη δολοφονία δεν είπε λέξη και αργότερα, σε συνέντευξή του στο ABC News δήλωσε ότι «αυτή η δίκη δεν έχει καμία σχέση με εμένα, και αν κάποιος με πάει εκεί, θα βλάψει όποιον με πάει εκεί».

Πρόσθεσε ότι η αφοσίωσή του στον Tupac παραμένει «αδιάλλακτη», ενώ το ίδιο ισχύει και για τις πεποιθήσεις του.

«Δεν θέλω να βοηθήσει, μηδέ να βλάψω τον Ντέιβις και σε κάθε περίπτωση δεν είμαι χαφιές».

Το «Θα το φροντίσουμε εμείς» του Tupac

Ο Keffe D αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο πράγματα που έγραψε στο βιβλίο του και είπε σε συνεντεύξεις του κίνησαν τη διαδικασία της δίωξης του. Ακολούθως συγκεντρώθηκαν και άλλες μαρτυρίες που τον θέτουν σε πρώτο πλάνο.

Οι ένορκοι παρακολούθησαν υλικό από τον καβγά που υποτίθεται πως ξέσπασε λόγω εχθρότητας, μεταξύ συμμοριών του Λος Άντζελες (των South Side Compton Crips και των Mob Piru).

Ο εισαγγελέας είπε πως ο Keffe D δεν ήταν αυτός που τράβηξε την σκανδάλη, αλλά ήταν εκείνος που διασφάλισε ότι ο εκτελεστής θα είναι έτοιμος, εφόσον προέκυπτε η ευκαιρία.

Ο πρώτος μάρτυρας που ανέβηκε στο εδώλιο ήταν ο συνταξιούχος αστυνομικός του Λας Βέγκας Γκάρι Ντέιλ, ο οποίος συνόδευσε τον Tupac στο ασθενοφόρο κατά τη διακομιδή του. Κατέθεσε ότι ήταν σε θέση να μιλήσει και όταν ρωτήθηκε αν μπορούσε να κατονομάσει τους δράστες, απάντησε «όχι, θα το φροντίσουμε εμείς».

Από τους 4 που ήταν στο μοιραίο όχημα, οι τρεις είναι νεκροί και ο τέταρτος δεν δέχεται να καταθέσει. /Las Vegas Review-Journal via AP Bizuayehu Tesfaye

Ο φόβος των αυτοπτών μαρτύρων για τη ζωή τους

Μια άλλη μάρτυρας, η Ίνγκριντ Στόουκς, η οποία βρισκόταν στο Λας Βέγκας με φίλους και οδηγούσε στο δρόμο κοντά στο αυτοκίνητο του δολοφονηθέντα ράπερ όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, είπε πως η αστυνομία αντιμετώπισε αυτήν και τους φίλους της ως υπόπτους, όπως και ότι υπήρχε φόβος να μιλήσουν, καθώς «άσχημα πράγματα συνέβαιναν σε καταδότες».

Όταν ρωτήθηκε τι έκανε ο Tupac μέσα στο αυτοκίνητο, πριν τους πυροβολισμούς διέψευσε πως ήταν κρεμασμένος από το παράθυρο, όπως έχει πει ο Keffe D. Τουναντίον «φαινόταν χαλαρός».

Tρίτος μάρτυρας ήταν ο συνταξιούχος αστυνομικός του Λας Βέγκας, Μπρεντ Μπέκερ, ο οποίος είπε πως κατά την ανάκριση του Suge Knight ο οποίος επίσης δέχθηκε πυροβολισμούς «εμφανίστηκε με αρκετούς δικηγόρους στο πλευρό του, μολονότι ήταν επίσης θύμα και φαινόταν άτολμος, κάτι που μου φάνηκε περίεργο».

Έτσι, πίστεψε ότι έλεγε ψέματα σε αυτήν την κατάθεση.

Στην ερώτηση αν έδειξε φωτογραφίες με τους υπόπτους στον Φρανκ Αλεξάντερ, σωματοφύλακα του Tupac, απάντησε «δεν μπορούσε να αναγνωρίσει κάποιο πρόσωπο». Όταν ρωτήθηκε πού είναι σήμερα ο Αλεξάντερ, είπε πως βρέθηκε νεκρός το 2013.

Ο Μπέκερ έδειξε τις φωτογραφίες και στον Μάλκολμ Γκρίνιτζ, ράπερ που ήταν επίσης στο αυτοκίνητο του Tupac και «μου είπε ότι δεν ήθελε να τις δει, επειδή δεν μπορούσε ποτέ να αναγνωρίσει κανέναν. Ουσιαστικά αρνήθηκε να δει τις φωτογραφίες».

Ο τέταρτος επιβαίνοντας στο αυτοκίνητο του Tupac, ράπερ Yafeu Fula είχε πει ότι μπορεί ενδεχομένως να αναγνωρίσει τον οδηγό. Δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 1996.

Ο τελευταίος που κατέθεσε στην πρώτη ημέρα της δίκης, ήταν ο Φρεντ Μίλερ, πρώην αστυνομικός του Λος Άντζελες που διερεύνησε τον θανάσιμο πυροβολισμό του Notorious BIG, έξι μήνες μετά τη δολοφονία του Tupac.

Είπε ότι ο Ντέιβις ήταν για λίγο πιθανός ύποπτος και σε αυτή την υπόθεση, με τη δικαστή Κάρλι Κίρνι να διευκρινίζει πως πλέον ούτε η αστυνομία, μηδέ το δικαστήριο το πιστεύουν αυτό, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία.

Ο Μίλερ κατέθεσε ότι έλαβε μια πληροφορία πως ενδεχομένως ο Ντέιβις πίστευε ότι είτε ο Notorious BIG, είτε ο Σον Κομπς (γνωστός ως Diddy) του χρωστούσαν χρήματα. Τότε ο Diddy ήταν επικεφαλής της δισκογραφικής εταιρείας του Notorious Big.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα