Οι μεγαλύτερες αυτοκρατορίες της ιστορίας: Ο Μέγας Αλέξανδρος, οι Οθωμανοί και αυτοί που κατείχαν το 1/4 του πλανήτη

Οι μεγαλύτερες αυτοκρατορίες της ιστορίας: Ο Μέγας Αλέξανδρος, οι Οθωμανοί και αυτοί που κατείχαν το 1/4 του πλανήτη

Μπορεί η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία να είναι μία από τις πλέον ξακουστές στην ιστορία όμως δεν συγκαταλέγεται μέσα στην πρώτη 20αδα.

Ένα πολύ ενδιαφέρον video κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο youtube το οποίο παρουσιάζει τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες που επεκτάθηκαν μέσα στον χρόνο και μέσα στον γνωστό κόσμο της εποχής τους. Το τελευταίο παίζει σημαντικό ρόλο καθώς στην πρώτη πεντάδα δύο θέσεις ( η πρώτη και η πέμπτη) έχουν να κάνουν με τμήματα της Αμερικανικής ηπείρου που μέχρι την ανακάλυψη της από τον Χριστόφορο Κολόμβο ήταν άγνωστη γη για όσους έχτιζαν αυτοκρατορίες.

O Μέγας Αλέξανδρος, ο Καίσαρας και οι Οθωμανοί

Έτσι σημαντικές αυτοκρατορίες που έχουν περάσει στην ιστορία έως τεράστιες, όπως η Ρωμαϊκή , δεν κατείχαν παρά μόνο το 3,71% του συνόλου των εδαφών της Γης. Μάλιστα ο Καίσαρας βρίσκεται πίσω από την αυτοκρατορία των Οθωμανών και του Μέγα Αλεξάνδρου οι οποίες στο μέγιστο σημείο τους πέτυχαν και οι δύο να κατέχουν το 3,82% των εδαφών του πλανήτη. 

 

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βρετανική Αυτοκρατορία η οποία πριν από 100 ακριβώς χρόνια είχε καταφέρει να ελέγχει κάτι παραπάνω από το 1/4 του πλανήτη και συγκεκριμένα 35,5 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων που αντιστοιχούν στο 26,35% των εδαφών της γης. Τα εδάφη που κατείχε εκτείνονταν σε όλες τις ηπείρους και σήμερα τα περισσότερα από αυτά αποτελούν μέρος της Κοινοπολιτείας.

Αντίθετα η αυτοκρατορία των Μογγόλων, που βρίσκεται στην δεύτερη θέση , τον 13ο και 14ο αιώνα κατάφερε να ελέγχει το 17,81% των εδαφών σε μία ενιαία έκταση που στο απόγειο της εκτείνονταν σε όλη την κεντρική Ασία έως και την Ανατολική Ευρώπη και τμήμα της Μικράς Ασίας.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ρώσικη Τσαρική Αυτοκρατορία του 1895 (16,92%), η κινεζική δυναστεία των Κουίνγκ (10,91%) και η Ισπανική Αυτοκρατορία στις αρχές του 19ου αιώνα (10,17%).

Για να έχουμε μία εικόνα με το σήμερα η Ρωσία που είναι η μεγαλύτερη χώρα καταλαμβάνει έκταση 17,1 εκατ. τετραγωνικών μέτρων που αντιστοιχούν στο 10,99% των παγκοσμίων εδαφών.

– Πηγή video : Mildly Intersting , youtube , πηγή στοιχείων: Wikipedia

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα