Τελεσίγραφο στους μετανάστες

Τελεσίγραφο στους μετανάστες
oA?? ??? ??Ký?U / ????? PoI???S MotionTeam

Οριακή είναι πλέον η κατάσταση στην Υπατία. Τελεσίγραφο στους μετανάστες από την κυβέρνηση, που εξετάζει απελάσεις. Πάνω από 100 μετανάστες σε νοσοκομεία. Σύλληψη μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης. Προσπάθησαν να εμποδίσουν τη σίτισή τους. Για "καλοβαλμένο εκβιασμό" από τους απεργούς πείνας, κάνει λόγο ο μητροπολίτης Άνθιμος

Αποφασισμένη να δώσει τέλος στην κρίση που έχει προκύψει με την απεργία πείνας των μεταναστών στην Υπατία, φέρεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση πλέον διαμηνύει ότι να οι μετανάστες δεν δεχθούν το καθεστώς ανοχής 6+6 μήνες (μη απέλασης) τότε θα ακολουθήσουν άμεσες απελάσεις. Στείλτε μας την άποψή σας.

Την Καθαρά Δευτέρα, οι μετανάστες απέρριψαν την πρόταση για μαζική μεταφορά τους στο νοσοκομείο, παρά το δριμύ ψύχος και δήλωσαν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο κτίριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για  την υγεία τους.

Οι μετανάστες, που διανύουν την 43η μέρα απεργίας πείνας εμφανίζονται απρόθυμοι για συμβιβαστικές λύσεις και ζητούν την νομιμοποίησή τους.

Περισσότεροι από 100 μετανάστες απεργοί πείνας έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία με συμπτώματα αφυδάτωσης και μυϊκούς σπασμούς, ενώ ορισμένοι βρίσκονταν ένα βήμα πριν από τη νεφρική ανεπάρκεια.

Ταϊστε τους, λέει η Εισαγγελέας Ε. Ράϊκου

Έγγραφο απέστειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράϊκου, για το θέμα των μεταναστών στην Υπατία, με το οποίο γνωστοποιεί ότι δεν έχει νομική δυνατότητα “να χορηγήσει εντολή, ή άδεια για επιχείρηση, ή ενέργεια οποιασδήποτε ιατρικής πράξης”, ενώ τονίζει τις ποινικές ευθύνες των γιατρών αν δεν πράξουν, όσα οφείλουν, για τη σωτηρία ασθενούς.

Όπως αναφέρει στο έγγραφό της η εισαγγελέας “ο γιατρός έχει το δικαίωμα, αλλά επέχει και ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, να προβεί κατά τους κοινώς παραδεκτούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης στη θεραπεία που θεωρείται αναγκαία για τη σωτηρία ή τη διασφάλιση της ζωής ή της υγείας του ασθενούς. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύει να θεωρηθεί ως δράστης εγκλήματος δια παραλείψεως”.

Έτσι, η Εισαγγελέας ζητά από τους γιατρούς να υπερασπισθούν το έννομο αγαθό της ζωής έναντι εκείνου του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του ασθενούς και τους παρακινεί να επιχειρήσουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τους απεργούς “προς αποφυγή μη αναστρέψιμης βλάβης της υγείας τους, οι οποίες άλλωστε (σσ. ιατρικές ενέργειες) φέρουν τον χαρακτήρα «κοινωνικά πρόσφορης πράξης» μη συγκρουόμενης προς την κοινωνική ηθική τάξη, προς την οποία ευρίσκεται σε απολύτως παράλληλη θέση, καθώς η επιλογή μεταξύ του δικαιώματος αυτοδιαθέσεως της ζωής του ασθενούς και αυτού τούτου του έννομου αγαθού της ζωής, αναμφισβήτητα προσβλητέο παρίσταται το πρώτο των ως άνω δικαιωμάτων”.

Ένταση και συλλήψεις

Άναψαν τα αίματα στον Ερυθρό Σταυρό, καθώς η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δύο μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, έπειτα από καταγγελία του διοικητή του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τον διοικητή, οι συλληφθέντες προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την σίτιση των μεταναστών απεργών πείνας, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Άνθιμος: “Καλοβαλμένος εκβιασμός”

Στην απεργία πείνας των μεταναστών της Υπατίας, αναφέρθηκε μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ALTER, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Ο μητροπολίτης τόνισε ότι “αυτή την στιγμή το κύριο μέτρο είναι η διασφάλιση της ζωής των μεταναστών”.

“Το δεύτερο είναι η διευθέτηση της θέσεως τους μέσα στο Ελληνικό Κράτος, το οποίο προσκρούει στην νομοθεσία και η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη έτσι εκτάκτως και ανεπισήμως με τον τρόπο που ήρθαν να πούμε παρανόμως, να υιοθετήσει αυτόματα κατά πλήρη έννοια τις απαιτήσεις των μεταναστών”, πρόσθεσε ο κ. Άνθιμος.

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος χαρακτήρισε την απεργία πείνας “εκβιασμό”.

“Η απεργία πείνας είναι ένας εκβιασμός καλοβαλμένος, με θυσία μεν, αλλά είναι εκβιασμός” είπε χαρακτηριστικά

“Η Ελλάδα δεν χωράει άλλους, πλέον εμείς καταστρεφόμαστε, έχουμε σήμερα 800 χιλιάδες ανέργους και αν μπουν όλοι οι άλλοι οι άνεργοι που θα φάνε που θα κοιμηθούν;” κατέληξε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα