Ανδρέας Παράσχος: Η ανάρτηση στο facebook μετά την παραίτηση από την “Καθημερινή” Κύπρου

Ανδρέας Παράσχος: Η ανάρτηση στο facebook μετά την παραίτηση από την “Καθημερινή” Κύπρου
facebook

Με "ευχαριστώ" και ένα ποίημα απευθύνθηκε στους αναγνώστες του ο διευθυντής της "Καθημερινής" Κύπρου ο οποίος παραιτήθηκε μετά από άρθρο του για τον Νίκο Αναστασιάδη.

“Ευχαριστώ” σε όσους τον στήριξαν αλλά και σε όσους διαφώνησαν απευθύνει με ανάρτησή του στο facebook ο Ανδρέας Παράσχος, μετά την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου που ακολούθησε όσα διαδραματίστηκαν κατόπιν άρθρου του για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Ανδρέας Παράσχος υποστήριζε στο κείμενό του πως ο Νίκος Αναστασιάδης είχε πει πως είχε αποκομίσει περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως από το πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων» και υπολόγιζε να κερδίσει περίπου 1 δισ. μέχρι το τέλος της θητείας του το 2023. Όπως είχε αναφέρει στο άρθρο, στην «Καθημερινή» Κύπρου, τα χρήματα αυτά τα μετέφερε στις ΣεϊχέλεςΣύμφωνα με τον Κύπριο δημοσιογράφο, μάλιστα, η δήλωση αυτή του Αναστασιάδη, έγινε παρουσία του Αλέξη Τσίπρα..

“Δυο λόγια θέλω να πω για όλους όσοι προασπίστηκαν την άποψη μου τις τελευταίες μέρες: τους ευχαριστώ μέσα από την ψυχή μου! Ευχαριστώ όμως και όλους εκείνους που εξέφρασαν διαφωνίες, απορίες και προβληματισμούς αφού τούτα είναι που συχνά λειτουργούν καταλυτικά στο δημοκρατικό διάλογο και προσθέτουν στις σχέσεις των ανθρώπων!” έγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Παράσχος στο facebook.

Στο φύλλο της Κυριακής 10 Ιανουαρίου ο κ. παράσχος είχε γράψει μεταξύ άλλων: «Δεν ξέρω την πρόεδρο του Ανωτάτου, ξέρω όμως τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος για τη λύση δύο κρατών που βολιδοσκοπούσε από το 2017 και εντεύθεν, είχε μιλήσει και σε μένα και το έγραψα τον Μάρτιο του 2018, ότι “θα προσπαθούσε να εξασφαλίσει συναίνεση από την Ε.Ε. και τη σύμφωνη γνώμη του αρχιεπισκόπου”. Είχε όμως αντιληφθεί ότι “τα χρυσά διαβατήρια” ήταν η κότα με τα χρυσά αβγά, που όπως φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις. Γι’ αυτό στο Μoν Πελεράν δεν πήρε Βαρώσι και Μόρφου και στο Κραν Μοντάνα λύση. Αιφνιδίως όμως το Al Jazeera σήκωσε τη σκεπή και φάνηκε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, όπως και η κουστωδία του και πως εμάς τελικά μας πήρε ο δαίμονας!».

Η παράγραφος προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου.

Ακολούθησε διευκρίνιση του κ. Παράσχου στην οποία ανέφερε οτι “στην τελευταία παράγραφο εσφαλμένα αναπαράγονται ψίθυροι σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι οποίοι δεν τεκμηριώνονται με ανάλογα στοιχεία.Αυτό είναι λάθος και δεν μας εκφράζει ως πρακτική στην εφημερίδα μας”.

Η επιστολή παραίτησης

Στην επιστολή παραίτησής του προς τους εκδότες της εφημερίδας,  ο κ. Παράσχος αναφέρει μεταξύ  άλλων:

“…μου ζητήσατε την Κυριακή να απολογηθώ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για το ότι έγραψα «πως εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, ότι (το κόλπο με τα χρυσά διαβατήρια) άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις. Το λάθος μου ήταν ακριβώς η λέξη «ετησίως» και όχι τα 300 εκατ. Επίσης λάθος μου ήταν που απέφυγα να γράψω ότι όλα αυτά ελέχθησαν  ενώπιον του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και άλλων, μάλιστα με την πρόσθεση ότι μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας ο τζίρος θα ακουμπήσει το ένα δισεκατομμύριο. Για το συμβάν γνωρίζουν και πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο.

Η άρνηση μου να απολογηθώ οδήγησε στην ανάληψης από μέρους σας πρωτοβουλίας, όπως μου είπατε, να απευθύνετε τη Δευτέρα 11.01.2021, χωρίς να με ενημερώσετε, επιστολή δια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναλαμβάνοντας δέσμευση ανασκευής του δημοσιεύματος, επειδή όπως μου είπατε σας πήρε το πρωί της Δευτέρας τηλέφωνο απειλώντας ότι θα κινήσει αγωγή. Όσοι γνωρίζουν καλά την συμπεριφορά των βασικών πολιτικών προσώπων στη Λευκωσία, ξέρουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, ποτέ δεν απειλεί δημοσιογράφους με αγωγές λιβέλου. Το πλέον σύνηθες για τον Πρόεδρο είναι να σε πάρει τηλέφωνο και να σου σύρει τα εξ αμάξης. Εξάλλου τη Δευτέρα το πρωί, ο κ. Αναστασιάδης είχε συνάντηση με την απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τ. Χ. Λουτ και μέχρι το μεσημέρι ήταν απασχολημένος, όπως όλοι καλά γνωρίζουν. Τέλος απαιτήσατε να συναινέσω σε, «Διευκρίνηση» στην ηλεκτρονική «Καθημερινή», για να μην εκτεθεί η εφημερίδα και να μη συρθεί στα δικαστήρια. Επί του προκειμένου εκτιμώ ότι το κύρος της εφημερίδας πλήττεται ακριβώς επειδή ο εκδότης έσπευσε στην εξουσία δια το φόβο αγωγής αντί να υπερασπιστεί, τη θέση του διευθυντή σε ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα αλλά και την αξιοπρέπεια και το κύρος της εφημερίδας την ώρα της κρίσεως στο Κυπριακό, με την απειλή των δύο κρατών. Ακριβώς όπως είχε κάνει η αείμνηστη Ελένη Βλάχου, όταν την 21η Απριλίου 1967, με την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, ανέστειλε την κυκλοφορία της Καθημερινής και την κυκλοφόρησε ξανά στις 15 Σεπτεμβρίου 1974.

Επειδή για μένα προέχει η αξιοπρέπεια, το κύρος και το ήθος στη ζωή και τη δημοσιογραφία και διότι η αποφυγή του κινδύνου της διχοτόμησης και της δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο ισοδυναμεί με ολοκλήρωση της τραγωδίας που επισώρευσε το πραξικόπημα και συμπλήρωσε η τουρκική εισβολή και καθώς δεν ανέχομαι να συμπράττω με φορείς τέτοιων πολιτικών θέσεων και πρακτικών, σας πληροφορώ ότι η ως άνω στάση σας και ενέργειες πέραν του ότι με ακυρώνουν στα μάτια των συνεργατών μου ως Διευθυντή, αποτελούν και απόπειρα φίμωσης και χειραγώγησής της δημοσιογραφικής μου άποψης και με προσβάλλουν, ως άνθρωπο αλλά και ως επαγγελματία. Η συμπεριφορά σας αυτή δεν μου αφήνει ούτε το ελάχιστο περιθώριο να παραμείνω και με αναγκάζει να υποβάλλω άμεσα την παραίτηση μου από τη θέση του Διευθυντή της Καθημερινής, στη οποία υπηρέτησα από την 1η Αυγούστου 2008, επιφυλάσσοντας πλήρως κάθε νόμιμο δικαίωμα μου”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα