Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Οι ελληνικές αρχές έχουν να κρύψουν κάτι στη δολοφονία Καραϊβάζ;

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Οι ελληνικές αρχές έχουν να κρύψουν κάτι στη δολοφονία Καραϊβάζ;
Η ΕΣΗΕΑ για τον Γιώργο Καραϊβάζ Eurokinissi

Γιατί δεν ζητούν τη συνδρομή της Europol στη διαλεύκανση της δολοφονίας Καραϊβάζ, αναρωτιούνται οι Reporters Without Borders (RSF) σε νέα δημοσίευσή τους.

Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) προτρέπουν τις ελληνικές αρχές να κάνουν αίτημα προς τη Europol για βοήθεια στις έρευνες, η οποία – όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους – έχει “παγώσει” εντελώς.

Σύμφωνα με τους RSF, η Europol θα μπορούσε, όχι μόνο να παρέχει τεχνική βοήθεια, αλλά και να διασφαλίσει ότι η έρευνα είναι ανεξάρτητη.

Παρά τις υποσχέσεις ότι η έρευνα θα “επιταχυνθεί” και θα είναι ζήτημα “απόλυτης προτεραιότητας”, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη συλλάβει κανέναν σε σχέση με την εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στην Αθήνα στις 9 Απριλίου 2021, σε ένα χτύπημα που φέρει όλα τα στοιχεία μιας “πληρωμένης δολοφονίας”.

Όπως τονίζουν οι RSF, πέντε μήνες μετά τη δολοφονία, η ΕΛΑΣ είχε καταλόγους υπόπτων, καταθέσεις, πλάνα από κάμερες ασφαλείας και στοιχεία από τηλεφωνικές κλήσεις. Αλλά από τότε, οι αρχές δεν έχουν παρουσιάσει πληροφορίες που να δείχνουν πως υπάρχει κάποια πρόοδος στην έρευνα.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα τονίζουν πως οι έρευνες καλύπτονται από πλήρη αδιαφάνεια. Οι RSF θυμίζουν πως τον Οκτώβριο του 2021, οι αστυνομικές αρχές δήλωναν πως “σύμφωνα με το ελληνικό σχετικό νομικό πλαίσιο η προανάκριση είναι εμπιστευτική”. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η σύσταση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2021 απαιτεί την απόλυτη “διαφάνεια” των ερευνών και των εγκλημάτων που ερευνώνται και έχουν γίνει εναντίον δημοσιογράφων.

Σε κανένα σημείο δεν παρατηρείται κάποια αναφορά στη δολοφονία Καραϊβάζ στην έκθεση της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμμόρφωσή της με την ευρωπαϊκή σύσταση, η οποία συντάχθηκε τον Μάρτιο και την οποία έχουν στην κατοχή τους οι RSF.

Ο Επικεφαλής του γραφείου ΕΕ και Βαλκανίων των RSF, Pavol Szalai, διερωτάται αν οι ελληνικές αρχές έχουν “να κρύψουν κάτι σχετικά με τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου που ειδικευόταν στην αστυνομική διαφθορά”. “Είναι ασυνήθιστο στην Ευρώπη να βλέπουμε μια έρευνα αυτού του είδους να σημειώνει τόσο μικρή πρόοδο. Εάν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να στηρίξει τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της Ελευθερίας του Τύπου, θα πρέπει να καλέσει τη Europol για να συνδράμει στις έρευνες άμεσα και πλήρως, ώστε να παρέχει την τεχνική της εμπειρογνωμοσύνη και να διασφαλίσει πως οι έρευνες γίνονται με ανεξάρτητο τρόπο”, σημειώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Μετά από έκκληση των RSF το 2022, μια αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφθηκε την Ελλάδα τον περασμένο μήνα και, καθώς δεν διαπίστωσε “ορατή πρόοδο στην αστυνομική έρευνα” για τη δολοφονία του Καραϊβάζ, προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να ζητήσουν βοήθεια από την Europol “χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση”.

Η Europol, η οποία μπορεί να αναλάβει δράση μόνο με τη συμφωνία των αρχών ενός έθνους, προσκλήθηκε από τη Μάλτα και τη Σλοβακία να βοηθήσει τις έρευνες για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia το 2017 και τη δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Jan Kuciak το 2018. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις υπήρξαν συλλήψεις και καταδίκες.

Η Pavla Holcova, μια Τσέχα ερευνήτρια δημοσιογράφος που συνεργάστηκε με τον Kuciak, είπε στους RSF ότι οι σλοβάκοι αστυνομικοί ανακριτές επιβεβαίωσαν πως η Europol παρέχει ουσιαστική βοήθεια αλλά και “κάλυψη”, όταν αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις κατά την προσπάθεια επίλυσης μιας υπόθεσης.

Στην αναφορά τους, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα τονίζουν πως οι έρευνες του Καραϊβάζ για διαφθορά στα Σώματα Ασφαλείας, επιβεβαιώθηκαν εν πολλοίς από τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως τον περασμένο Φεβρουάριο. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο όνομα του ταξίαρχου Δ. Δάβαλου, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος στη δίκη της Greek Mafia, και αντί να τεθεί σε διαθεσιμότητα, “αναβαθμίστηκε”. Μάλιστα, γίνεται αναφορά στην αντικατάσταση των επικεφαλής των Τμημάτων Ανθρωποκτονιών και Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, που έλαβε χώρα τον Μάιο του 2022.

Τέλος, οι RSF θυμίζουν πως η Ελλάδα κατατάσσεται στην 108η θέση από 180 χώρες, στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του RSF, για το 2022.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα