"Επτά Μουσεία, Ένα Ταξίδι", με ξεναγό τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη

"Επτά Μουσεία, Ένα Ταξίδι", με ξεναγό τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη

Ο αγαπημένος ηθοποιός και μουσικός σε ένα ιδιαίτερο οδοιπορικό από τη Μασσαλία έως το Βόλο, που θα μπορούμε να δούμε στις οθόνες μας από την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στο Mega

Ένα ιδιαίτερο οδοιπορικό, με πολλές εκπλήξεις, σε χώρους που αναδείχθηκαν σε τόπους πολιτισμού έρχεται από την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στις 17:20 στο Mega.

Η σειρά εκπομπών «Επτά Μουσεία, Ένα Ταξίδι», με ξεναγό τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη μας παρουσιάζει τα επτά Μουσεία του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς σε ισάριθμους τόπους της ελληνικής περιφέρειας, όπου αναδεικνύεται η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, με έμφαση στη βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία.

Το ταξίδι γίνεται με αφορμή ένα κεραμίδι με την επιγραφή: “TSALAPATA VOLO GRECE”. Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης το ανακαλύπτει  στη Μασσαλία. Ερευνά και βρίσκει τον τόπο προέλευσής του στον Βόλο, στο Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας των αδελφών Τσαλαπάτα,  ένα από τα Μουσεία του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στο οδοιπορικό παρακολουθούμε την άνθηση του εργοστασίου που ενισχύεται και από την ακμή του Βόλου ως βιομηχανικού κέντρου. Από το λιμάνι, τη συλλογή των πρώτων υλών, στη παραγωγή της λάσπης μέχρι και την μόνιμα αναμμένη κάμινο Hoffmann μαθαίνουμε βήμα-βήμα τη διαδικασία παραγωγής, ενώ παράλληλα μέσω μαρτυριών από πρώτο χέρι αναβιώνει μια εποχή που η πόλη υπήρξε σπουδαίο βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Τέλος, μαθαίνουμε πώς το εργοστάσιο μετατράπηκε σε μουσείο του εαυτού του, και σήμερα διηγείται την ιστορία του στους επισκέπτες.

BRICKWORKS MUSEUM, PIOP, 24MAR2014
BRICKWORKS MUSEUM, PIOP, 24MAR2014 NIKOS DANIILIDIS

Το Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς περιλαμβάνει τα εξής μουσεία: Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο, Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου και Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Το Δίκτυο σύντομα θα εμπλουτιστεί με δύο ακόμη μουσεία, το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων και το Μουσείο Μαστίχας Χίου.

BRICKWORKS MUSEUM, PIOP, 24MAR2014
BRICKWORKS MUSEUM, PIOP, 24MAR2014 NIKOS DANIILIDIS

Με επίκεντρο κάθε φορά ένα μουσείο, οι εκπομπές ρίχνουν φως στην ιστορία των περιοχών μέσα από την παραγωγική δραστηριότητά τους. Το ρόλο της διήγησης αναλαμβάνουν οι τοπικοί τεχνίτες, παραγωγοί κι εργάτες εργοστασίων αλλά και κάτοικοι των περιοχών.

Οι εκπομπές είναι υψηλής κινηματογραφικής αισθητικής, με πολλά εξωτερικά γυρίσματα που αναδεικνύουν υπέροχα ελληνικά τοπία. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Νίκου Πορτοκάλογλου.

Παρουσίαση: Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Σενάριο/Σκηνοθεσία:Τοκοmburu

ΕΠΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στις 17:20

και κάθε Κυριακή στο Mega

www.facebook.com/megatvcom

www.youtube.com/megatv

www.twitter.com/megatvofficial

www.instagram.com/megatvcom

SHARE:

24Media Network