Τηλεοπτικές άδειες: Έξι οι υποψήφιοι

Τηλεοπτικές άδειες: Έξι οι υποψήφιοι
Το λογότυπο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στα γραφεία στην Αθήνα, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

Στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης έληξε η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων των ενδιαφερομένων για τη χορήγηση των επτά ψηφιακών τηλεοπτικών αδειών- ΣΚΑΪ, Star, ΑΝΤ1, Alpha, "Ε" και Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ κατέθεσαν φακέλους. Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΕΣΡ

Ρεπορτάζ: Μάνος Φραγκιουδάκης

Στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης έληξε η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων των ενδιαφερομένων για τη χορήγηση των επτά ψηφιακών τηλεοπτικών αδειών.

Από νωρίς το πρωί, εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών έφταναν στο κτίριο του ΕΣΡ, για να καταθέσουν τους φακέλους της υποψηφιότητάς τους.

Πρώτος φάκελος που έφτασε στο κτίριο του ΕΣΡ, γύρω στις 10 το πρωί, ήταν του Star.

Λίγο αργότερα, γύρω στις 12 το μεσημέρι, στο κτίριο του ΕΣΡ έφτασαν και άνθρωποι του Alpha.

Στη 1 το μεσημέρι, ο Γενικός Διευθυντής του ΑΝΤ1, Στρατής Λιαρέλλης και η νομική σύμβουλος του σταθμού έφτασαν για την κατάθεση του φακέλου του σταθμού.

Μία ώρα πριν λήξει η προθεσμία, στις 2 δηλαδή, έφτασε ο οικονομικός διευθυντής του ” Ε” για την υποβολή της υποψηφιότητας.

Μετά την κατάθεση της υποψηφιότητας, ο Οικονομικός Διευθυντής του “Ε”, Δημήτρης Δημαρέλης, δήλωσε: “Καταθέσαμε τον φάκελο του καναλιού Ε για την αδειοδότηση σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας. Είμαστε βέβαιοι για την θετική έκβασή. Όπως γνωρίζετε το κανάλι έχει μπει σε μια νέα εποχή και ευελπιστούμε ότι θα γίνει ένας ισχυρός παίκτης στην τηλεοπτική αγορά”.

Περίπου στις 2.25 το μεσημέρι, η εταιρεία “Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ” (συμφερόντων Βρυώνη) κατέθεσε τον έκτο φάκελο στο ΕΣΡ.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Μάκης Γιαμπαζολιάς, διευκρίνισε ότι η Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ” είναι ελληνική εταιρεία, που συστάθηκε πριν από ένα μήνα και έχει έναν μόνο μέτοχο, ο οποίος είναι κυπριακή εταιρεία. Μοναδικός μέτοχος της κυπριακής εταιρείας, είναι μια άλλη κυπριακή εταιρεία, της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι ένα πρόσωπο, σύμφωνα με τον κ. Γιομπαζολιά.

Οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν τους φακέλους με τα απαραίτητα έγγραφα, παράβολο 30.000 ευρώ και εγγυητική επιστολή 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Star, Κάρολο Αλκαλάι, οι φάκελοι θα αποσφραγιστούν προκειμένου να ξεκινήσει ο έλεγχος, τη Δεύτερα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Γενικός Διευθυντής του ΑΝΤ1, Στρατής Λιαρέλλης.

Η ανακοίνωση του ΕΣΡ

“Έληξε στις 15.00 σήμερα, 11 Ιανουαρίου 2018, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στην διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση 7 αδειών παρόχων ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας.

Στο ΕΣΡ κατετέθησαν 6 αιτήσεις από τις εξής εταιρείες:

1.  Ειδήσεις Nτοτ Kομ, Ανώνυμη ραδιοτηλεοπτική και εμπορική εταιρεία παροχής πληροφοριών ενημέρωσης. (ΣΚΑΙ)

2.  Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (Star Channel)

3.  Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)

4.  Antennα TV Α.Ε. (Ant1)

5. Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (“E” TV)

6. Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.

Η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία από την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ο ν. 4339/2015 όπως διαμορφώθηκε με το α. 28 του μ. 4496/2017, προβλέπει για την  εναπομένουσα άδεια:

«5. Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου. Η διαδικασία των προηγούμενων δύο εδαφίων τηρείται αναλόγως και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μηδενικής προσέλευσης υποψηφίων. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας αδειούχου παρόχου περιεχομένου, για οποιονδήποτε λόγο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα