ΕΣΡ: ‘Μίλησε η αγορά’ για την τιμή εκκίνησης των τηλεοπτικών αδειών στα 35 εκ. ευρώ

ΕΣΡ: ‘Μίλησε η αγορά’ για την τιμή εκκίνησης των τηλεοπτικών αδειών στα 35 εκ. ευρώ
Ελληνικά και ξενα ΜΜΕ καλύπτουν το συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών έξω από το προεδρικό μέγαρο,Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ο αντιπρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής ενημέρωσε τη Βουλή για την τιμή εκκίνησης και τον προσδιορισμό των επτά τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας

Διευκρινίσεις για την απόφαση του ΕΣΡ να ορίσει σε 35 εκ. ευρώ την τιμή εκκίνησης της άδειας κάθε τηλεοπτικού σταθμού αλλά και να προσδιορίσει σε επτά τον αριθμό των καναλιών που θα δημοπρατηθούν έδωσε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο αντιπρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Ροδόλφος Μορώνης, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση βασίστηκε στην αγορά καθώς και στις υφιστάμενες τεχνολογικές δυνατότητες. 

«Δεν ήταν δύσκολο να αποφασίσει το ΕΣΡ γιατί η αγορά είχε ήδη μιλήσει» τόνισε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Μορώνης. Θύμισε, δηλαδή, ότι στον πρώτο διαγωνισμό είχαν προσφερθεί ποσά από 42 εκ. ευρώ έως 75 εκ. ευρώ για κάθε μία από τις τηλεοπτικές άδειες. «Νομίζουμε ότι τα 35 εκ. ευρώ είναι ένα λογικό νούμερο και γι’ αυτό το προτείναμε» συμπλήρωσε ο κ. Μορώνης αναφερόμενος στην τιμή εκκίνησης της κάθε άδειας που θα δημοπρατηθεί.

Αναφορικά δε με την απόφαση για προκήρυξη επτά τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ ξεκαθάρισε ότι αυτή υπαγορεύτηκε από τα τεχνολογικά δεδομένα. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν τέσσερις πολυπλέκτες που μπορούν να εκπέμπουν τρία προγράμματα ο καθένας βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, δηλαδή 12 προγράμματα συνολικά. Εξήγησε, όμως, ότι η εκπομπή των καναλιών της ΕΡΤ και η ανάγκη να κρατηθεί χώρος στο φάσμα και για δύο ή τρία θεματικά κανάλια, μείωσε σε επτά τον τελικό αριθμό των αδειών που θα δημοπρατηθούν. 

Προς τις γιορτές των Χριστουγέννων ο διαγωνισμός για τις άδειες

Ως προς το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Μορώνης ξεκαθάρισε ότι θα απαιτηθούν περίπου 2,5 μήνες. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι εκκρεμεί η κατάθεση νομοτεχνικών βελτιώσεων στη Βουλή από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Στη συνέχεια θα δημοσιευτεί η προκήρυξη για τις άδειες που θα δίνει 45 ημέρες προθεσμία για την υποβολή φακέλων. Τέλος θα απαιτηθούν περισσότερες από 20 ημέρες για τον έλεγχο των πιστοποιητικών και την εξέταση τυχών ενστάσεων. «Μετά την εξέταση και των ενστάσεων δεν μένει παρά η διενέργεια της δημοπρασίας» διαβεβαίωσε ο κ. Μορώνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα