Καταδίκη της Mirror σε αποζημίωση μαμούθ για τις υποκλοπες

Καταδίκη της Mirror σε αποζημίωση μαμούθ για τις υποκλοπες

Τι αποφάσισε βρετανικό δικαστήριο για τον δημοσιογραφικό όμιλο Mirror, για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Πόσα χρήματα θα πληρώσει

Ο βρετανικός δημοσιογραφικός όμιλος Mirror καταδικάσθηκε να καταβάλει πάνω από ένα εκατομμύριο στερλίνες ως αποζημίωση σε οκτώ διασημότητες, τα τηλέφωνα των οποίων υποκλάπηκαν από τις ταμπλόιντ του ομίλου.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής Πολ Γκασκόιν θα λάβει 188.250 λίρες Αγγλίας (262.800 ευρώ) και η ηθοποιός Σάντι Φροστ 260.250 λίρες, σύμφωνα με την απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου. Συνολικά οι εφημερίδες του ομίλου Mirror (MGN) θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 1,2 εκατ. λίρες, ένα ποσό που οι δικηγόροι των θυμάτων χαρακτήρισαν "άνευ προηγουμένου".

Ο όμιλος, ο οποίος αποδέχθηκε κατ' αρχήν ότι πρέπει να αποζημιώσει τα οκτώ θύματα, διευκρίνισε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση για να αμφισβητήσει το ύψος των αποζημιώσεων.

Ο όμιλος αποκάλυψε εξάλλου ότι θα προβλέψει ένα κονδύλι άλλων 4 εκατ. στερλινών ώστε να καλυφθούν τα έξοδα από ενδεχόμενες νέες καταδίκες για προσβολή της ιδιωτικής ζωής. Το ταμείο αυτό ανέρχεται πλέον σε 16 εκατ. στερλίνες.

Ένας από τους δικηγόρους των θυμάτων, ο Τζέιμς Χιθ, υπογράμμισε ότι ήδη "συντονίζει έναν μεγάλο αριθμό επιπλέον προσφυγών εναντίον του ομίλου MGN".

Οι επικεφαλής του MGN ζήτησαν το Φεβρουάριο συγγνώμη επειδή τη δεκαετία του 2000 είχαν υποκλέψει φωνητικά μηνύματα από τα τηλέφωνα των διασημοτήτων αυτών.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Πολ Γκασκόιν συνέδεσε άμεσα τον αλκοολισμό του με τις υποκλοπές. "Θα ήθελα να ανταλλάξω το κινητό τηλέφωνό μου με ένα φέρετρο, επειδή αυτοί οι τύποι κατέστρεψαν τη ζωή μου", δήλωσε αναφερόμενος στους δημοσιογράφους του ομίλου MGN, ο οποίος εκδίδει κυρίως τις εφημερίδες Daily Mirror και Sunday Mirror.

Ο Γκασκόιν εξέφρασε την ανακούφισή του για το γεγονός ότι αναγνωρίσθηκε "η επίδραση" των ενεργειών του ομίλου Mirror "στη ζωή του, την οικογένειά του και τους φίλους του", δήλωσε ο συνήγορός του Τζέραλντ Σάμας.

Ο Ντάνιελ Τέιλορ, νομικός εκπρόσωπος τριών άλλων από τα οκτώ θύματα, επέμεινε στο γεγονός ότι η απόφαση του δικαστηρίου συνιστά "έναν σημαντικό σταθμό στην ανάπτυξη της προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network