Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Την Τετάρτη το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται επαναλειτουργία των τριών καναλιών και επαναπρόσληψη άνω των 1.000 ατόμων.

Η επαναλειτουργία όλων των τηλεοπτικών καναλιών (ΕΤ1,ΝΕΤ,ΕΤ3), των ραδιοφωνικών σταθμών  και η επανέκδοση του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση είναι μερικά από τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χτες το βράδυ στη Βουλή, με τίτλο "Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημοσίου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρία και τροποποίηση του άρθρου 48 του Ν. 2190/1920".

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Όλοι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, εθνικοί και περιφερειακοί, που λειτουργούσαν την 11η Ιουνίου 2013 προβλέπεται να ενταχθούν στον ενιαίο φορέα,. Στους σκοπούς του ραδιοτηλεοπτικού φορέα προστίθεται  η προσπάθεια εθνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, χωρίς την επιδίωξη κέρδους. Επιπλέον στο νομοσχέδιο προβλέπονται ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, μείωση μεικτών και εξωτερικών παραγωγών,  ουσιαστικός έλεγχος των οικονομικών πεπραγμένων του παρελθόντος, κατάργηση των υψηλών αποδοχών και προνομίων του δημοσίου φορέα καθώς και ότι το κράτος θα έχει τον άμεσο έλεγχο της ΕΡΤ ΑΕ με επιβολή κυρώσεων από το ΕΣΡ.

Επαναπροσλήψεις και μισθολογικό καθεστώς

Σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, εξηγεί πως το μέγιστο συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ θα ανέρχεται σε 2.500 άτομα. «Το άθροισμα των επιλέξιμων για πρόσληψη πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ συν όσων πρώην τακτικών υπαλλήλων απασχολούνται στη ΔΤ (ειδικός λογαριασμός διαχείρισης) με 2μηνες συμβάσεις και στη ΝΕΡΙΤ με συμβάσεις αορίστου χρόνου μετά από διαδικασίες ΑΣΕΠ, ανέρχεται σε 2.500, οι οποίοι αποτελούν το μέγιστο συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ» αναφέρει ειδικότερα ο υπουργός Επικρατείας.

Η πρώην ΕΡΤ απασχολούσε, εκτός από τους οριστικά συνταξιοδοτηθέντες,  2.305 άτομα. Από αυτούς 652 άτομα απασχολούνται στη ΔΤ ενώ άλλοι 94 στη ΝΕΡΙΤ. Επομένως για επαναπρόσληψη  υπολείπονται περίπου 1.550 άτομα. Με το μέσο ατομικό μισθολογικό κόστος  να ανέρχεται στα 24.000 ευρώ, το συνολικό μισθολογικό κόστος της νέας ΕΡΤ ανέρχεται στα περίπου 60.000.000 ευρώ ετησίως, κόστος το οποίο καλύπτεται πλήρως από το ανταποδοτικό τέλος, χωρίς αυτό όμως να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη ότι οι όροι του βαθμολογικού και μισθολογικού καθεστώτος του προσωπικού της εταιρίας, το οποίο προσλαμβάνεται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, καθορίζονται με συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ της ΕΡΤ ΑΕ και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων.

Σημαντικό είναι ότι έπειτα από κοινή απόφαση του υπουργού Οκοινομικών και του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας  ρυθμίζεται η απόφαση της εξαίρεσης των καταναλωτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες από την καταβολή του ανταποδοτικού τέλους. Τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια θα αποφασισθούν με ΚΥΑ.

Αλλαγές στο ΔΣ της νέας ΕΡΤ

Αλλαγές προβλέπονται και για το ΔΣ της νέας ΕΡΤ, το οποίο θα έχει πενταετή θητεία που θα μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά.  Δύο από τα μέλη του ΔΣ της νέας ΕΡΤ, με το ένα μάλιστα να έχει δημοσιογραφική ιδιότητα, θα εκπροσωπούν τους εργαζόμενους της εταιρίας. Αυτά τα μέλη θα εκλέγονται με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία από τους εργαζόμενους. Όσων αφορά τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ θα επιλέγονται έπειτα από δημόσια πρόσκληση του υπουργού Επικρατείας και αντίστοιχης εισήγησης στην επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της βουλής, η οποία και θα διατυπώνει άποψη.

Συμφωνία Αρχών και τι προβλέπεται για την ανάθεση έργου

Οι όροι διασφάλισης του πλουραλισμού και της πολυφωνίας στην ενημέρωση, η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς και οι κανόνες διαφάνειας των οικονομικών πόρων θα επιτευχθεί με την σύναψη Συμφωνίας Αρχών μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΡΤ ΑΕ, κατόπιν διαβούλευσης με το ΕΣΡ και τους εργαζόμενους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται για πρώτη φόρα.

Με απόφαση του ΔΣ, αφού πρώτα έχει γίνει σχετική εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, θα επιτρέπεται επίσης η ανάθεση έργου ή ανεξαρτήτων υπηρεσιών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την παραγωγή ή την επεξεργασία ή την παρουσίαση συγκεκριμένου ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού ή διαδικτυακού προϊόντος. Ωστόσο το κόστος των έργων, που ανατίθενται και παρέχονται, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν συνολικά το 25% του ετήσιου προϋπολογισμού των παρεχόμενων από την εταιρεία ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών προϊόντων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΡΤ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Στους 2.500 θα ανέρχεται το μέγιστο συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ

SHARE:

24Media Network