Πέθανε ο δημοσιογράφος Ξενοφών Μαυραγάνης

Πέθανε ο δημοσιογράφος Ξενοφών Μαυραγάνης
Ξενοφών Μαυραγάνης youtube printscreen

Έφυγε από τη ζωή, στα 83 του χρόνια, ο δημοσιογράφος Ξενοφών Μαυραγάνης.

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών, ο δημοσιογράφος, νομικός και συγγραφέας Ξενοφών Μαυραγάνης.

Ο Ξενοφών Μαυραγάνης γεννήθηκε στο Πλωμάρι Λέσβου το 1940 και σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Δούλεψε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Μακεδονία και Θεσσαλονίκη και συνέδεσε τα πρώτα του βήματα στο ρεπορτάζ με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, της οποίας υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας. Εργάστηκε επίσης στις εφημερίδες Το Βήμα, Ακρόπολις, Απογευματινή, Αυγή, Καθημερινή (έκδοση Βόρειας Ελλάδας).

Υπήρξε διευθυντής Ραδιοφωνίας Βορείου Ελλάδος στην ΕΡΤ το 1989-1990. Μέχρι το 2011 έγραφε τη στήλη «Αιρετικά» αρχικά στο Εμπρός και ακολούθως στα Νέα της Λέσβου.

Από το 2011 ασχολήθηκε εντατικά με τη λογοτεχνία, εκδίδοντας πολυάριθμα πεζογραφικά βιβλία (μυθιστορήματα και διηγήματα). Ήταν μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο του δημοσιευμένο διήγημα περιλαμβάνεται στον τόμο PRESS_22, Διηγήματα για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Δημοσιογραφία, που εξέδωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Το Ίδρυμα τον είχε τιμήσει το 2017 με το Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου για το έργο του στη λογοτεχνία και τη διασύνδεση του με τη δημοσιογραφική διαχείριση της μαρτυρίας και της έρευνας.

Η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Ξενοφώντα Μαυραγάνη και αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι τόσο η Διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι στην ΕΣΗΕΜ-Θ νιώθουν ότι έχασαν έναν δικό τους άνθρωπο.

Συλλυπητήριο μήνυμα του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σε συλληπητήριό του μήνυμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει: «Ο Ξενοφών Μαυραγάνης υπήρξε μια σπουδαία μορφή της ελληνικής δημοσιογραφίας για σχεδόν μισό αιώνα.

Αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας Λαμπράκη, συνέδεσε το όνομά του με τις αξίες και τις αρχές των προοδευτικών ανθρώπων στη χώρα μας, ενώ διακρινόταν παράλληλα για την εντιμότητά του και την πίστη του στη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Εργάστηκε στις εφημερίδες Το Βήμα, Ακρόπολις, Απογευματινή, Αυγή και Καθημερινή. Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ είχε τιμήσει τον Ξενοφώντα Μαυραγάνη με το βραβείο «Μαρκίδες Πούλιου» για την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία και την ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη σύνδεση της πεζογραφικής εργασίας του με τη δημοσιογραφική έρευνα.

Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα