Σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο της σειράς “Τα Φιλαράκια”

Σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο της σειράς “Τα Φιλαράκια”

Αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς κωμικές σειρές της τελευταίας 20ετίας. Και 21 ακριβώς χρόνια πριν, σαν σήμερα, το τηλεοπτικό δίκτυο NBC πρόβαλε το πρώτο επεισόδιο των Friends (vids+pics)

Ήταν 22 Σεπτεμβρίου του 1994 όταν το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC προέβαλε το πρώτο επεισόδιο της κωμικής σειράς Friends, που έμελλε να σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά, αποτέλεσε σχολή για τις μετέπειτα κωμωδίες στην τηλεόραση και έκανε τους πρωταγωνιστές του διάσημους σε όλο τον κόσμο.

Η επιτυχία της σειράς μπορεί να αποτυπωθεί με μοναδική γλαφυρότητα στα κασέ των πρωταγωνιστών. Όπως διαβάζουμε την πρώτη σεζόν η αμοιβή τους κυμαινόταν από 20 έως 40 χιλιάδες δολάρια το επεισόδιο, ενώ τις δύο τελευταίες τηλεοπτικές σεζόν Τζένιφερ Άνιστον, Λίζα Κούντοου και Κόρτνεϊ Κοξ αμοίβονταν με το αστρονομικό ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για κάθε επεισόδιο.

FRIENDS, (Season 1), 1994-2004 ©Warner Bros/courtesy Everett C

 

Οι παραγωγοί της σειράς πέρασαν από κάστ περισσότερους από 1000 ηθοποιούς μέχρι να καταλήξουν στην μαγική, όπως αποδείχτηκε, εξάδα που θα έπαιρνε τους βασικούς ρόλους της σειράς. Όπως διαβάζουμε, η εταιρία παραγωγής πόνταρε τόσα πολλά στη νέα αυτή σειρά, που η τελική απόφαση για τους πρωταγωνιστές πάρθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Warner Bros. Μάλιστα η Κόρτνεϊ Κοξ ζήτησε με πάθος να υποδυθεί τη Μόνικα και όχι τη Ρέιτσελ για το ρόλο της οποίας την προόριζαν οι συντελεστές της σειράς. Αντίθετα, οι σεναριογράφοι της σειράς παραδέχτηκαν πως αρχικά δεν επιθυμούσαν τον Ματ Λεμπλανκ για το ρόλο του Τζόι, πείσθηκαν όμως από τον τηλεοπτικό σταθμό.

Τα πρώτα πέτρινα χρόνια

 

Όπως διαβάζουμε οι πρώτες κριτικές για τη σειρά δεν ήταν διθυραμβικές, με τους κριτικούς τηλεόρασης να δίνουν μέτριο σκορ στο σίριαλ. Με την πάροδο των χρόνων, οι κριτικοί γίνονται πιο ζεστοί με το τηλεοπτικό αυτό προϊόν. Φυσικά, τα τηλεοπτικά βραβεία για την κωμική σειρά ήταν πολλά, με τις Λίζα Κούντροου (Φοίβη) και Τζένιφερ Άνιστον (Ρέιτσελ) να κερδίζουν βραβείο Emmy καλύτερης ηθοποιού σε κωμωδία, και τη σειρά να επιβραβεύεται με το βραβείο Emmy καλύτερης κωμικής σειράς το 2002.

Η απίστευτη δυναμική της σειράς με όρους τηλεθέασης

The cast of the popular comedy television series "Friends" which will end its ten year run on May 6, 2004 are pictured in this undated publicity photograph, from the series pilot episode. Shown (clockwise from L) Matt Le Blanc as Joey, Lisa Kudrow as Pheobe, David Schwimmer as Ross, Matthew Perry as Chandler, Jennifer Aniston as Rachel, and Courteney Cox Arquette as Monica. IMAGE MAY BE USED ONLY UNTIL May 31, 2004 PER SOURCE NO SALES REUTERS/Warner Bros.Television/Handout REUTERS

 

Φυσικά, εκείνο που έκανε τη σειρά τόσο πετυχημένη δεν ήταν άλλο από την αποδοχή του τηλεοπτικού κοινού. Από το Σεπτέμβρη του 1994, μέχρι και το Μάιο του 2004 όταν και προβλήθηκε το τελευταίο επεισόδιο, η σειρά κατάφερε να βρίσκεται κάθε σεζόν μέσα στη δεκάδα με τα καλύτερα τηλεοπτικά προϊόντα. Εκείνο που το κάνει ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι πως η κατάταξή της σειράς καλυτέρευε με την πάροδο των ετών – τα Φιλαράκια ήταν η πιο δημοφιλής σειρά στην Αμερική τη σεζόν 2001-2002 και η δεύτερη πιο πετυχημένη σε τηλεθέαση την αμέσως επόμενη και προτελευταία σεζόν.

Δείτε την έναρξη του πρώτου επεισοδίου

 

Και μιας και έχουμε επέτειο, δεν μπορούμε να μην παραθέσουμε και ένα απόσπασμα από το πρώτο, πρώτο επεισόδιο που προβλήθηκε ever από τη σειρά. Τα πρώτα λεπτά μιας ιστορικής σειράς, όπως προβλήθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου 1994.

Το Top 15 των Friends σε ένα βίντεο

Αν είναι όμως κανείς φανατικός της σειράς, δεν αρκείται ποτέ σε ένα και μόνο βίντεο. Στο παρακάτω βίντεο παίζουν non-stop οι καλύτερες στιγμές των δέκα ετών:

Με πληροφορίες από Wikipedia

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα