Στο 'στόχαστρο' offshore Guardian και BBC για τα Paradise Papers

Στο 'στόχαστρο' offshore Guardian και BBC για τα Paradise Papers

Συνεχίζεται η κόντρα που ξεκίνησε με τη δημοσιοποίηση των Paradise Papers καθώς στη Βρετανία καταγράφηκε ήδη η πρώτη απόπειρα "φίμωσης" των μέσων που συνέβαλαν στις αποκαλύψεις

Δύο κορυφαία βρετανικά ΜΜΕ, το BBC και η εφημερίδα Guardian,  βρίσκονται αντιμέτωπα με αγωγές, από offshore εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων, αναφορικά με το ρόλο τους στη δημοσιοποίηση των Paradise Papers

Η εταιρεία Appleby αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά του BBC και της Guardian, ζητώντας την άμεση δημοσιοποίηση των 6 εκατ. εγγράφων της που χρησιμοποιήθηκαν για να στοιχειοθετηθούν οι αποκαλύψεις των Paradise Papers, καθώς και αποζημίωση για την αποκάλυψη "εμπιστευτικών" όπως τα χαρακτηρίζει εγγράφων.

Σύμφωνα με την Appleby, τα έγγραφα εκλάπησαν κατόπιν κυβερνοεπίθεσης, χωρίς να παρουσιάζει δημόσιο ενδιαφέρον το περιεχόμενό τους. Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο το γεγονός ότι από όλα τα μέσα που δημοσιοποίησαν τα Paradise Papers σε όλο τον κόσμο, η Appleby επέλεξε να κινηθεί νομικά μόνο κατά της Guardian και του BBC, δύο παγκοσμίου φήμης βρετανικών μέσων ενημέρωσης.

Από την πλευρά τους, τόσο η Guardian όσο και το BBC ανακοίνωσαν ότι θα υπεραμυνθούν των δικαιωμάτων τους επισημαίνοντας ότι η κίνηση της Appleby θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η διερευνητική δημοσιογραφία στη Βρετανία. Υπογραμμίζουν δε ότι οι αποκαλύψεις που έγιναν μέσω των Paradise Papers ήταν σε κάθε περίπτωση προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Στον αντίποδα, η Appleby κάνει λόγο για "εγκληματική πράξης" και κλοπή ιδιωτικών και εμπιστευτικών πληροφοριών πελατών και συνεργατών της.

Σημειώνεται ότι τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, με τη συνεργασία της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), δημοσιοποιήθηκαν από ένα δίκτυο 380 δημοσιογράφων σε 96 κορυφαία ΜΜΕ σε 67 χώρες ανά τον κόσμο. Τα έγγραφα των Paradise Papers δημοσιοποίησαν στην Ελλάδα η 24 Media και το "Έθνος" και στο εξωτερικό μέσα όπως οι New York Times, Le Monde, ABC (Αυστραλία) και CBS (Καναδάς).

Φωτό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Paradise Papers: Στο φως όλα τα ονόματα

Paradise Papers: Ο Bernard Arnault αποσύρει τις διαφημίσεις της Louis Vuitton από την 'Le Monde'

SHARE:

24Media Network