Το νέο κυβερνητικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ

't????????? ???U??????? U???? ??4 h???2011 (EUROKINISSI/E?I???Q?U)
't????????? ???U??????? U???? ??4 h???2011 (EUROKINISSI/E?I???Q?U) EUROKINISSI

Τι δήλωσε ο νέος υφυπουργός για την ΕΡΤ, Παντελής Καψής. Ποια είναι τα πλάνα για την αναδιάρθρωση της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (Vid)

Οι προεργασίες για να φύγει το "μαύρο" από τις οθόνες, όπως έχει ζητήσει και το ΣτΕ με την απόφασή του, έχουν ξεκινήσει ήδη, σύμφωνα με τον νέο αρμόδιο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, Παντελή Καψή.

Στόχος είναι στο επόμενο τρίμηνο να έχει βγει στον αέρα η καινούργια ραδιοτηλεόραση, είπε συγκεκριμένα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αρμόδιος υφυπουργός.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το πρώτο βήμα που θα γίνει είναι να διαλυθούν οι παρεξηγήσεις, να καθαρίσει η εικόνα και απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους, είπε "όσο πιο γρήγορα γίνεται".

"Η ΕΡΤ πρέπει να είναι χειραφετημένη και ανεξάρτητη", συμπλήρωσε.

Ο κ. Καψής επεσήμανε ότι είναι νωρίς ακόμα για δηλώσεις, αλλά εξήγησε ότι έχει ήδη αρχίσει η προεργασία για να φύγει το "μαύρο" από τις οθόνες, όπως έχει ζητήσει και το ΣτΕ με την απόφασή του.

Σχετικά με το ποια θα είναι η αρμοδιότητά του όταν θα έχει δημιουργηθεί η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση, είπε ότι η δουλειά του θα είναι να διασφαλίζει την ποιότητά της.

Ερωτηθείς αν έχει παραλάβει σχέδιο από τον προκάτοχό του για την μορφή της νέας ΕΡΤ, ο Παντελής Καψής απάντησε θετικά, επισημαίνοντας ότι αναμένεται να ληφθούν υπόψη όλες οι μέχρι τώρα προεργασίες για την αναδιάρθρωσή της με τις πιθανές τρίμηνες συμβάσεις να είναι στο "τραπέζι" των συζητήσεων.

Κληθείς να σχολιάσει όσα έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ περί απώλειας 300 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής λόγω του "μαύρου" στις οθόνες, είπε ότι έχει ζητήσει να ενημερωθεί για το θέμα.

Τέλος, σημείωσε ότι η βάση του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι το σχέδιο που είχε συντάξει με τους Ηλία Μόσιαλο και Νίκο Αλιβιζάτο.

Ανακοίνωση του Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων στο Χρηματιστήριο για το κλείσιμο της ΕΡΤ

"Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία του Εθνικού Φορέα Ραδιοτηλεόρασης αποτελεί μια μελανή στιγμή στη νεότερη ιστορία της χώρας μας", αναφέρουν εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ  σε ανακοίνωση τους στο Χρηματιστήριο.

Αναλυτικά σημειώνουν:

Ανεξάρτητα από τα διαχειριστικά προβλήματα και ανεπάρκειες που μπορεί να υπάρχουν, η ύπαρξη ενός κρατικού φορέα ενημέρωσης για όλη την επικράτεια αποτελεί διαχρονικά το εχέγγυο για μια σύγχρονη δημοκρατία και θα πρέπει σαν τέτοιο να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

Η πρόσβαση των πολιτών αυτής της χώρας στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία δεν αποτελεί εμπόρευμα, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα για καθέναν και καθεμία· το περιεχόμενο του δικαιώματος αυτού θα πρέπει να μπορεί να εκφράσει το σύνολο και τον πλούτο των πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών τάσεων και ρευμάτων που διαπερνούν την κοινωνία μας ανεξάρτητα από λογικές πολιτικού ελέγχου, έκφρασης ιδιωτικών συμφερόντων, θεάματος και κέρδους.

Πέρα απ’ αυτό, είναι πραγματικά σημαντική η προσπάθεια που καταβλήθηκε και συνεχίζει να καταβάλλεται σε αυτή τη συγκυρία από το προσωπικό και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να αυτοδιαχειριστούν τις υποδομές του Οργανισμού, παρά τη χωρίς λόγο υπονόμευσή τους από τη μεριά της κυβέρνησης με διακοπή λειτουργίας και αποσύνδεση των πάγιων τηλεπικοινωνιακών υποδομών της εταιρίας, των τηλεφωνικών γραμμών και των κεραιών.

Εξίσου σημαντική είναι η προσφορά άλλων, ιδιωτικών Ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και διαδικτυακών sites για να εκπέμψουν εκείνοι το σήμα για λογαριασμό της ΕΡΤ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχείρησε διακοπή ακόμα και του δικού τους ιδιωτικού σήματος.

Τέλος θέλουμε να σταθούμε και να χαιρετίσουμε τις αυθόρμητες εκδηλώσεις συμπαράστασης από τη μεριά των πολιτών, οι οποίες έλαβαν και συνεχίζουν να λαμβάνουν στην πράξη ένα χαρακτήρα αυτοοργάνωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης, όμοιο με εκείνον της μαζικής αντίστασης στις πλατείες της Τουρκίας και στους δρόμους της Βραζιλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καψής για τη νέα ΕΡΤ: Θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών

Το πρώτο μήνυμα του Καψή ως υφυπουργός

SHARE:

24Media Network