Χυδαία ανάρτηση της Athens Voice για τη νεκρή νοσοκόμα και δικαιολογημένη οργή

Χυδαία ανάρτηση της Athens Voice για τη νεκρή νοσοκόμα και δικαιολογημένη οργή

Η λέξη ντροπή είναι λίγη για να περιγράψει την προσπάθεια της Athens Voice να ασκήσει "μικροπολιτική κριτική" εκμεταλλευόμενη μια ανθρώπινη τραγωδία. Η ανακοίνωση της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών (ΑΡΣΙ) του Γενικού Κρατικού Νικαίας για τον θάνατο της 50χρονης.

Δικαιολογημένη οργή προκλήθηκε την Κυριακή, μετά την ανάρτηση της Athens Voice για την αποκλειστική νοσοκόμα που έχασε τη ζωή της πηδώντας το Σάββατο από τον πρώτο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας.

Η 50χρονη γυναίκα από την Αρμενία που εργαζόταν χωρίς χαρτιά, όντας ένα εκ των θυμάτων των παράνομων κυκλωμάτων, φοβήθηκε τον έλεγχο της αστυνομίας και επιχείρησε να διαφύγει, πηδώντας από το παράθυρο του 1ου ορόφου στο κενό, όμως κατά πτώση της τραυματίστηκε σοβαρά. Αμέσως μεταφέρθηκε στα Επείγοντα, όμως λίγο αργότερα κατέληξε.

Το πρωί της Κυριακής λοιπόν, η Athens Voice αποφάσισε να σχολιάσει το τραγικό γεγονός με μια απαράδεκτη (ανυπόγραφη) ανάρτηση στη στήλη της με τίτλο Inbox, ενώ ανέβηκε και στην επίσημη σελίδα της εφημερίδας στο Facebook. Η εν λόγω στήλη αυτοπαρουσιάζεται για την ακρίβεια ως “σχολιασμός της πολιτικής επικαιρότητας με κριτική άποψη και χιούμορ από την ομάδα της Athens Voice”.

 

Η εφημερίδα, χωρίς να σεβαστεί τον χαμό ενός εργαζομένου ανθρώπου, και χωρίς να σεβαστεί την οικογένεια της γυναίκας, προέβη σε ένα ρατσιστικό – σεξιστικό σχόλιο που πέραν του ότι αντιβαίνει στον κώδικα δεοντολογίας των δημοσιογράφων, αποτελεί ντροπή και ξεκάθαρη προσβολή. Η τραγωδία χρησιμοποιήθηκε με τρόπο απαράδεκτο για να ασκηθεί μικροπολιτική κριτική, με τον συντάκτη να αναφέρεται στην εμφάνιση Τσίπρα στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου το 2008 με τη μετανάστρια Καντίτσα Σάνκο, στην τότε επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Η ανάρτηση της A.V. “κατέβηκε” τελικά μετά από τις μαζικές αντιδράσεις των χρηστών των social media, πολλοί εκ των οποίων κάλεσαν στο να γίνουν report στη σελίδα.

 

Άλλοι δε, θυμήθηκαν και αυτό το “ρεπορτάζ” ακροδεξιού ξεπλύματος από τον Οκτώβρη του 2015 (υπάρχει ακόμη online).

 

Τελικά, μετά από ώρες η συντακτική ομάδα της A.V. αποφάσισε να τοποθετηθεί με μια επίσης ανυπόγραφη απάντηση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: “Δεν μιλάμε για τους νεκρούς, μιλάμε για την υποκρισία της εξουσίας που εργαλειοποιεί τα προβλήματα κάνοντάς τα επικοινωνιακές φανφάρες, την ίδια στιγμή που αφήνει να πεθαίνουν κυνηγημένοι οι αληθινοί άνθρωποι… Παρά τις προθέσεις μας το σχόλιο παρερμηνεύτηκε. Όχι μόνο από αυτούς που το παρερμήνευσαν επίτηδες ακριβώς γιατί καταλάβαιναν τη στόχευσή του. Αλλά και από κανονικούς ανθρώπους και από φίλους μας. Άρα ήταν άστοχο και για αυτό αποσύρθηκε και ελπίζουμε ότι τουλάχιστον εξηγήσαμε τώρα το πραγματικό του νόημα. Ζητάμε συγγνώμη, πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο προσεκτικοί στα ευαίσθητα θέματα, στον δημόσιο λόγο δεν έχουν όλοι τους ίδιους κώδικες. Πήραμε ένα μάθημα, ας γίνει μάθημα για όλους”.

Η ιστορία της Καντίτσα Σάνκο

Η Σάνκο ήταν 23 ετών όταν συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα και συμβόλιζε την αγωνία χιλιάδων μεταναστών που αν και γεννιούνταν, ζούσαν και μεγάλωναν και εργάζονταν στην Ελλάδα, παρέμεναν “ξένο σώμα” για το κράτος.

Η συμβολική κίνηση του τότε προέδρου του Συνασπισμού και νυν πρωθυπουργού, ήταν μια απόπειρα απεικόνισης της πρόθεσης μέριμνας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, με τη μετανάστρια όμως τελικά να φεύγει μόνιμα από τη χώρα μας και να ζει πλέον στο Λονδίνο. Η Καντίτσα ήρθε στην Ελλάδα από τη Σιέρα Λεόνε στα 11 της χρόνια, τελείωσε το διαπολιτισμικό σχολείο, έδωσε πανελλήνιες και γράφτηκε στα 18 της σε ΤΕΕ. Ωστόσο, δεν μπορούσε να βγάλει άδεια διαμονής. Έπιασε δουλειά σε κομμωτήριο, όπου ο εργοδότης της κολλούσε ένσημα και έτσι μπορούσε να έχει χαρτιά. Έφυγε  για λίγους μήνες στην Αμερική, σε ιεραποστολική αποστολή, αλλά στο μεσοδιάστημα έληξε η άδεια της. Όπως είχε δηλώσει στην “Καθημερινή”, για να επιστρέψει έπρεπε να πάρει βίζα από την ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ.

“Όταν γύρισα, μου είπαν ότι θα με απελάσουν γιατί δεν έχω χαρτιά”, έλεγε η ίδια. Τυχαία τότε, ο Σύνδεσμος Αφρικανών Γυναικών πρότεινε εκείνη να συνοδεύσει τον κ. Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

“Λίγο αργότερα μου είπαν ότι θα μου βγάλουν χαρτιά, αλλά θα πρέπει να κάνω από το μηδέν όλη τη διαδικασία, ότι είχαν ακυρωθεί όλα τα χρόνια που είχα ζήσει εδώ. Στην ουσία, ότι όλη η γνώση που είχα λάβει από το ελληνικό σχολείο, το απολυτήριό μου, ήταν άκυρα”.

“Πράγματι τους έφερα ένα σωρό χαρτιά, αλλά και πάλι δεν σήμαινε κάτι ότι σπούδαζα (σ.σ.: εξαιτίας του ιεραποστολικού έργου είχε λάβει υποτροφία για σπουδές στο Ελληνοαμερικανικό Κολέγιο). Έπρεπε να βρω κάποιον να υπογράψει ότι δουλεύω γι’ αυτόν. Την ίδια διαδικασία έπρεπε να κάνω κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο που σπούδαζα ένιωθα αναγκασμένη να λέω ψέματα. Ήταν τρελό ότι έπρεπε να κάνω παράνομα πράγματα για να νομιμοποιηθώ”, δήλωνε η μετανάστρια στις αρχές του 2015 στην “Καθημερινή”.

Η ιστορία θα συνεχιζόταν εάν δεν γνώριζε τον σημερινό της σύζυγο, που είναι Αγγλος. “Ήρθα στο Λονδίνο και μου έδωσαν αρχικά βίζα για δύο χρόνια και μετά άδεια παραμονής με αόριστη διαμονή. Αναγκάστηκα να αφήσω την υποτροφία μου στην Ελλάδα, αλλά είχα ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ”.

Για το πώς αποδίδεται πλέον η ιθαγένεια σε όσους έχουν φοιτήσει σε σχολείο στην Ελλάδα, μπορείτε να διαβάσετε τις προβλεπόμενες από τον αναθεωρημένο νόμο προϋποθέσεις εδώ. Αντιστοίχως, τι προβλέπεται για όσους τελειώνουν ελληνικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Για τον θάνατο της αποκλειστικής νοσοκόμας η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ) του Γενικού Κρατικού Νικαίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

“Ένα τραγικό γεγονός σημειώθηκε χθες στο νοσοκομείο μας. Μια πενηντάχρονη γυναίκα, πιθανότατα οικονομική μετανάστρια «χωρίς χαρτιά», που δούλευε ως «αποκλειστική», προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο από το προσωπικό ασφαλείας πήδηξε από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και, λίγο μετά, πέθανε στα επείγοντα. Ποιος ξέρει τι σκεφτότανε αυτή η γυναίκα χωρίς όνομα, αυτή η αόρατη για τους επίσημους μηχανισμούς του κράτους αλλά και για τους περισσότερους από εμάς γυναίκα;

Να ξύπνησαν μέσα της οι μνήμες από τα κυνήγια των χρυσαυγιτών λίγα χρόνια πριν; Όταν, μια από τις «δράσεις» τους ήταν να διώχνουν τις αλλοδαπές «παράνομες» αποκλειστικές από νοσοκομεία; Να φοβήθηκε ότι θα την πάνε στην αστυνομία και θα φυλακιστεί-απελαθεί; Να φοβήθηκε ότι θα της καταλογιστούν ευθύνες από τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ εργοδότη της και θα βρεθεί χωρίς δουλειά; Δεν θα μάθουμε ποτέ. Δεν θα μάθουμε ποτέ, όσο υπάρχουν στη χώρα αόρατοι άνθρωποι, έρμαια δουλεμπόρων και σκοτεινών ιδιωτικών συμφερόντων, άνθρωποι που κάνουν τις πιο ταπεινές δουλειές, με τα πιο μικρά μεροκάματα, άνθρωποι χωρίς καμιά προστασία, άνθρωποι κυνηγημένοι από τη φτώχεια και την ανέχεια στις πατρίδες τους, άνθρωποι παρίες-παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Το γεγονός αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Είναι συνέπεια της τραγικής εγκατάλειψης των δημόσιων νοσοκομείων από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις της τελευταίας τριακονταετίας. Δεν θα υπήρχε καμιά ανάγκη για «αποκλειστικές», αν το σύστημα ήταν επαρκώς στελεχωμένο με νοσηλεύτριες-νοσηλευτές, βοηθούς θαλάμου, κλπ. Δεν θα υπήρχε ανάγκη να αιμορραγούν οικονομικά οι οικογένειες των πασχόντων, δεδομένου ότι, ειδικά στις μακροχρόνιες νοσηλείες, τα αντίστοιχα έξοδα δεν καλύπτονται από κανένα ταμείο. Δεν θα υπήρχε ανάγκη να ψάχνουν για οικονομικότερες λύσεις. Δεν θα υπήρχε χώρος για να αναπτυχθεί ένα ολόκληρο κύκλωμα εμπορίας μαύρης εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο το κύκλωμα δεν το πειράζει ποτέ κανείς. Μόνο τους τελευταίους τροχούς της αμάξης, τις ίδιες τις «παράνομες»….

Το γεγονός αυτό είναι συνέπεια της πλήρους ανυπαρξίας οργανωμένης, δημόσιας, δωρεάν την ώρα της ανάγκης, κρατικής φροντίδας στο σπίτι και σε αξιοπρεπείς δομές, των ηλικιωμένων, των ανήμπορων, των χρονίως πασχόντων. Το γεγονός αυτό είναι συνέπεια των πολιτικών επιλογών που χρησιμοποιούν τους φόρους των πολιτών για να αιμοδοτούν τις τράπεζες, να αποπληρώνουν τα ληστρικά δάνεια στην ΕΕ και το ΔΝΤ, να χρηματοδοτούν την καπιταλιστική «ανάπτυξη», και όχι για να δημιουργούν δομές αξιοπρεπούς διαβίωσης των ίδιων των πολιτών όταν, λόγω γήρατος ή ασθενείας, βρεθούν σε ανάγκη.

Ο λαλίστατος κ. Πολάκης θα απολογηθεί για τον θάνατο αυτό; Δεν είναι εκείνος που επανέφερε παλαιότερη εγκύκλιο Γεωργιάδη, ζητώντας μάλιστα από το νοσηλευτικό προσωπικό να «καρφώνει» τις «παράνομες»; Ενώ θα μπορούσε να εξαφανίσει το φαινόμενο, απλά προσλαμβάνοντας το απαιτούμενο βάσει των αναγκών νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό; Αλλά, δεν μπορεί….Υπόκειται στο δημοσιονομικό έλεγχο που ο ίδιος ψήφισε μαζί με το μνημόνιο….. Ο λαλίστατος κ. Διοικητής του νοσοκομείου θα απολογηθεί; Θα νιώσει ότι έχει το παραμικρό μερίδιο ευθύνης; Μπορούμε άνετα να υποθέσουμε ότι θα καταμερίσει ευθύνες, αλλά ο ίδιος, από την αυστηρή απομόνωση του γραφείου του, ΟΤΑΝ είναι στο νοσοκομείο, δεν αφιέρωσε το χρόνο που χρειαζόταν για  να καταλάβει ότι, λόγω των ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή στο νοσοκομείο, λόγω της τραγικής κατάστασης των ασφυκτικών και χωρίς κλιματισμό  θαλάμων, αλωνίζει ανεξέλεγκτα κάθε καρυδιάς καρύδι, νοικιάζοντας τηλεοράσεις, καρεκλοπολυθρόνες, ιδιωτικά ασθενοφόρα, και οτιδήποτε άλλο προκύψει; Και για όλα αυτά πληρώνουν αδρά οι οικογένειες των νοσηλευόμενων… Από όλα αυτά, ενοχλούν μόνο οι αλλοδαπές αποκλειστικές…

Οι «παράνομες»… Αλήθεια, όταν οι περισσότερες νοσηλεύτριες/ες κάνουν διπλοβάρδια 16 ώρες το 24ωρο, όταν μας χρωστάει το νοσοκομείο άδειες ετών, όταν κινδυνεύουν οι ασθενείς στα ράντζα και στους θαλάμους δίχως κλιματισμό, ποιος είναι ο «παράνομος»; Προφανώς κάποιος υφιστάμενος… πάντα… Ω της υποκρισίας! Ω του κυνισμού! Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος Πολάκη. Να απολογηθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για όλα τα ανωτέρω και για τον θάνατο της γυναίκας Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να εκλείψει η ανάγκη «αποκλειστικών» γενικότερα. Απαιτούμε πραγματικά δωρεάν δημόσια υγεία, σε αξιοπρεπείς χώρους, ώστε να μην υπάρχει χώρος και τρόπος να μπαίνει κανένας ιδιώτης, νόμιμος ή παράνομος, από το παράθυρο Απαιτούμε δημόσιες δομές δωρεάν υποστήριξης των ηλικιωμένων και των χρονίως πασχόντων Δεν αποδεχόμαστε τη μαύρη εργασία και το δουλεμπόριο. Να δοθούν χαρτιά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε όλους τους κατοίκους της χώρας!”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα