Μέτρα ανάλογα της επίσκεψης Κλίντον για Μέρκελ. 7.000 άνδρες "φράκτης"

Μέτρα ανάλογα της επίσκεψης Κλίντον για Μέρκελ. 7.000 άνδρες "φράκτης"

Φρούριο η Αθήνα ενόψει Μέρκελ. Τα αυστηρά μέτρα και το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Φρούριο θα είναι την Τρίτη η Αθήνα, εν όψει της αυριανής επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, και της αποστολής που θα τη συνοδεύει στις συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει το "Έθνος", το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει περισσότερους από επτά χιλιάδες αστυνομικούς, οι οποίοι θα ενισχυθούν και από τις υπηρεσίες της περιφέρειας.

Το απόγευμα της Κυριακής μάλιστα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή των κ. Αβραμόπουλου, Παναγιωτόπουλου και Δένδια, όπου και "κλείδωσε" ο σχεδιασμός των μέτρων τάξης.

Οι αστυνομικοί που θα συμμετάσχουν σε αυτά έχουν εντολές για αυστηρή τήρηση της τάξης, προληπτικές προσαγωγές και άμεση επέμβαση όπου εκδηλώνεται το παραμικρό, ώστε να μη δοθεί σε καμία περίπτωση η ευκαιρία σε κάθε είδους ομάδα να δημιουργήσει επεισόδια.

Μεγαλύτερο βάρος από τους επιτελείς της ΕΛΑΣ που παίρνουν μέρος στον σχεδιασμό των μέτρων δίδεται στην αποτροπή γενικευμένων επεισοδίων, ώστε να μη σημειωθούν εικόνες που θα εκθέτουν διεθνώς τη χώρα, αφού, λόγω της σπουδαιότητας της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου και της χρονικής συγκυρίας στην οποία πραγματοποιείται, όλες οι κάμερες των ξένων τηλεοπτικών σταθμών θα είναι στραμμένες την Τρίτη στην Αθήνα.

Το σχέδιο ασφάλειας που έχουν εκπονήσει οι επιτελείς της ΕΛΑΣ έχει χωριστεί σε δύο τμήματα: σε αυτό που αφορά την άφιξη, τις συναντήσεις και την αναχώρηση της καγκελαρίου και σε αυτό που σχετίζεται με την τήρηση της τάξης κατά τις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.

H γερμανίδα καγκελάριος θα παραμείνει στην Αθήνα για περίπου έξι ώρες ενώ το πρόγραμμά της δεν είναι ιδιαίτερα φορτωμένο.

Στο Σύνταγμα, εκτός από την ισχυρή παρουσία διμοιριών των ΜΑΤ σε καίρια σημεία και σε διασταυρώσεις, έχει αποφασιστεί η τοποθέτηση του μεταλλικού φράχτη, ενώ θα τοποθετηθούν και τα γνωστά μεταλλικά κιγκλιδώματα στο πλακόστρωτο που οδηγεί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται τα τέσσερα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν δυνατότητα εκτόξευσης νερού και αστυνομικοί των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ.

Το δημοσίευμα συνεχίζει, λέγοντας πως οι επιτελείς της ΕΛΑΣ ανέφεραν πως τα μέτρα θα είναι παρόμοια και εφάμιλλα αυτών που είχαν ληφθεί τον Νοέμβριο του 1999, κατά την επίσκεψη του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Από ελληνικής πλευράς, το επιχειρησιακό κέντρο που θα παρακολουθεί ό,τι αφορά την ασφάλεια της καγκελαρίου έχει στηθεί στην Κατεχάκη, στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Από εκεί θα συντονίζονται όλες οι ενέργειες των αστυνομικών και ανάλογα τις συνθήκες που θα επικρατούν, θα δίδονται οι εντολές για την εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας που έχει εκπονηθεί.

Σημαντικό ρόλο στον συντονισμό των σχεδίων ασφάλειας θα έχουν και τα δύο ελικόπτερα της ΕΛΑΣ, τα οποία θα βρίσκονται στον αττικό ουρανό όσες ώρες θα διαρκέσει η επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ. Η ενεργοποίηση των μέτρων ασφάλειας για τη Γερμανίδα καγκελάριο θα αρχίσει με την άφιξή της στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει για την Αθήνα θα εποπτεύεται από τους αστυνομικούς διαφόρων υπηρεσιών, ένστολων και μη, ενώ επίσης αυστηρά θα είναι τα μέτρα γύρω και από την περιοχή που βρίσκεται το ξενοδοχείο που θα καταλύσει η γερμανική αποστολή. Υπό αυστηρή επιτήρηση θα βρίσκονται επίσης η γερμανική πρεσβεία, το Ινστιτούτο Γκαίτε και γερμανικές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τον γερμανικό Τύπο ανάμικτα είναι τα συναισθήματα αυτού. Οι τίτλοι ποικίλλουν από το "ταξίδι σε λάθος χρόνο", μέχρι το "η Μέρκελ στο επίκεντρο της ευρωκρίσης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα

Θωρακίζουν την Αθήνα ενόψει της επίσκεψης Μέρκελ

SHARE:

24Media Network