Μελίνα Μερκούρη: Σαν σήμερα, το 1994, πέθανε μια λαμπρή Ελληνίδα

Μελίνα Μερκούρη: Σαν σήμερα, το 1994, πέθανε μια λαμπρή Ελληνίδα

«Παραλίγο να με λιντσάρουν επειδή κάπνιζα». Το μοιραίο πάθος της Μελίνας Μερκούρη, που της στοίχισε τη ζωή. Έλεγε ότι το τσιγάρο της χάρισε χιλιάδες ευχάριστες στιγμές, αλλά τελικά την οδήγησε στον θάνατο

Από τη mixanitouxronou.gr: H Μελίνα Μερκούρη υπήρξε η μακροβιότερη υπουργός Πολιτισμού που άντεξε όλους τους ανασχηματισμούς του Ανδρέα Παπανδρέου. Άφησε πίσω της σπουδαίο έργο και μια τεράστια παρακαταθήκη. Δημιούργησε τον θεσμό των Περιφερειακών Θεάτρων, των λεγόμενων ΔΗΠΕΘΕ, το μαζικό θέατρο για τους μαθητές, τη δωρεάν είσοδο στα Μουσεία για τους Έλληνες, τους πολιτιστικούς ακολούθους στις πρεσβείες, ενώ ήταν μπροστάρης για τη διεκδίκηση της Χρυσής Ολυμπιάδας. Δική της ιδέα ήταν η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στην Αθήνα και η πεζοδρόμηση γύρω από την Ακρόπολη.

Μελίνα Μερκούρη: Σαν σήμερα, το 1994, πέθανε μια λαμπρή Ελληνίδα

– Έχετε κάποια εμμονή ; – Tη χώρα μου

Όμως, η μεγαλύτερη συμβολή της ήταν η κίνηση για τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Για αυτό τον σκοπό συνέλαβε την ιδέα ενός νέου Μουσείου Ακροπόλεως και προκήρυξε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κατασκευή του, το 1989. Ήταν αυτή που έπεισε τους εταίρους μας στην Ευρώπη και ξεκίνησε ο θεσμός των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης. Μάλιστα πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα έγινε το 1985 η Αθήνα.

Η Μερκούρη έφυγε από τη ζωή μετά από σκληρή μάχη στις 6 Μαρτίου του 1994, σε ηλικία 74 ετών. Είχε καρκίνο του πνεύμονα, καθώς ήταν μανιώδης καπνίστρια. Συνήθιζε να λέει ότι το τσιγάρο της χάρισε χιλιάδες ευχάριστες στιγμές. Δυστυχώς όμως, της επεφύλαξε την πιο πικρή γεύση για το τέλος της ζωής της. «Παραλίγο να με λιντσάρουν επειδή κάπνιζα», είχε πει σε συνέντευξή της και λίγο αργότερα ζήτησε συγγνώμη και άναψε τσιγάρο μπροστά στην κάμερα, λέγοντας πως δεν μπορούσε να κρατηθεί. Όταν αρρώστησε, λίγο πριν φύγει στο εξωτερικό για επέμβαση βρέθηκε στο Υπουργείο και έγραψε σε ένα πακέτο τσιγάρα, «θα ξαναγυρίσω». Δυστυχώς όμως δεν επέστρεψε… Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» το μοιραίο πάθος της Μελίνας Μερκούρη που της στοίχισε τη ζωή. Στην κηδεία της ο κόσμος άφηνε «συμβολικά» στο μνήμα της, πακέτα από τσιγάρα.

Δείτε ένα αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη όπως προβλήθηκε πριν χρόνια στη δημόσια τηλεόραση:

Διαβάστε ακόμη στη Μηχανή του Χρόνου:

«Θέλω να γνωρίσω τη Γκάρμπο». Το μόνιμο αίτημα της Μελίνας Μερκούρη. Γνωρίστηκαν στις Σπέτσες και η Γκάρμπο της αποκάλυψε, ότι είχε δει δυο φορές το «Ποτέ την Κυριακή»

Οι δύο ταφές του Τσάρλι Τσάπλιν. Έκλεψαν το φέρετρο και ζητούσαν λύτρα 600 χιλιάδες δολάρια! Η χήρα αρνήθηκε να ενδώσει και τους παζάρεψε. Όταν έπιασαν τους δράστες δεν θυμόντουσαν το σημείο της κρυφής ταφής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μηχανή του χρόνου, Μελίνα Μερκούρη
SHARE:

24Media Network