Μηχανή του Χρόνου: Η μυστική οργάνωση που απελευθέρωσε τις Φιλιππίνες

Μηχανή του Χρόνου: Η μυστική οργάνωση που απελευθέρωσε τις Φιλιππίνες

Αριθμούσε χιλιάδες μέλη που υπέγραφαν όρκο με το αίμα τους. Η δράση τους αποκαλύφθηκε από μια μοναχή

Από τη mixanitouxronou.gr:

Η ισπανική κυριαρχία στις Φιλιππίνες ξεκίνησε το 1565. Ύστερα από τρεις αιώνες, μια ομάδα Φιλιππινέζων άρχισε να απειλεί τους Ισπανούς. Στις 7 Ιουλίου 1892, σε ένα σπίτι στην Μανίλα, συστάθηκε εν μία νυκτί η «Katipunan», μία μυστική οργάνωση που θα επεδίωκε την ανεξαρτησία των Φιλιππίνων. Εμπνευστής της ήταν ο Άντρε Μπονιφάτσιο, ο οποίος μαζί με τον Τεοντόρο Πλάτα και τον Λαντισλάο Ντίβα σχεδίασαν μυστικά την εξέγερση ενάντια στους Ισπανούς.

Η μύηση

Τύπωσαν τη δική τους εφημερίδα με το όνομα «Ελευθερία» και σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησαν επιρροή στην κοινωνία. Γιατροί, υπάλληλοι, καπνεργάτες, μικροπωλητές και μαθητές μυήθηκαν στην «Katipunan». Βασικό κριτήριο ένταξης στην οργάνωση ήταν να επιθυμούν την απελευθέρωση των Φιλιππίνων από τους Ισπανούς. Σε λίγο καιρό η οργάνωση αριθμούσε χιλιάδες μέλη καταφέρνοντας παράλληλα να παραμείνει μυστική. Για να αποφύγουν τις διαρροές ακολουθούσαν μια πολύ αυστηρή διαδικασία μύησης. Το κάθε μέλος είχε το δικαίωμα να φέρνει μόνο δύο άτομα και μόνο αυτός θα γνώριζε τα ονόματά τους.

Μηχανή του Χρόνου: Η μυστική οργάνωση που απελευθέρωσε τις Φιλιππίνες

Ο όρκος και η ιεραρχία Εμπνευστής της οργάνωσης ήταν ο Άντρε Μπονιφάτσιο, ο οποίος μαζί με τον Τεοντόρο Πλάτα και τον Λαντισλάο Ντίβα σχεδίασαν μυστικά την εξέγερση ενάντια στους Ισπανούς. To νέο μέλος ντυνόταν με μαύρα ρούχα και περνούσε από ειδική δοκιμασία σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Αρχικά του έκαναν ερωτήσεις σχετικά με την ισχύουσα πολιτική κατάσταση, στη συνέχεια του ζητούσαν να χαράξει με ένα μαχαίρι το αριστερό του χέρι και να υπογράψει με το αίμα του. Όλα τα μέλη επέλεγαν νέα ονόματα και λειτουργούσαν υπό άκρα μυστικότητα. Εκπαιδεύονταν στη χρήση όπλων και επικοινωνούσαν μεταξύ τους με κωδικοποιημένα μηνύματα. Η οργάνωση γρήγορα απέκτησε υποστηρικτές σε όλη τη χώρα και άρχισε να εγκαθιδρύει συμβούλια σε όσες πόλεις έπαιρναν με το μέρος τους. Τις εντολές έδινε ένα ανώτατο συμβούλιο και τα τρία πρόσωπα που ήταν ψηλά στην ιεραρχία, ανάμεσά τους ήταν και ο Άντρε Μπονιφάτσιο. Όλα τα μέλη όφειλαν να υπακούν τις εντολές. Εάν κάποιος αποκάλυπτε τα μυστικά τους ερχόταν αντιμέτωπος με τον «Μαύρο Θάλαμο», ένα συμβούλιο που είχε αναλάβει την τιμωρία των προδοτών ακόμα και με θάνατο.

Τέσσερα χρόνια μετά την σύσταση της οργάνωσης, οι Ισπανοί πληροφορήθηκαν την ύπαρξή της. Η αιτία της διαρροής ήταν ο Τεοντόρο Πατίνο, ένα μέλος που εργαζόταν στον Τύπο. Στις 19 Αυγούστου 1896 είπε στην αδερφή του Ονόρια, η οποία ήταν μοναχή σε ένα ορφανοτροφείο για τη δράση του στην «Katipunan». Η Ονόρια το εκμυστηρεύτηκε σε μία μοναχή και αυτή στον εφημέριο της Μανίλα. Την επόμενη μέρα οι αρχές ξεκίνησαν να ψάχνουν αποδεικτικά στοιχεία και φυλάκισαν δεκάδες μέλη. Αμέσως ο Μπονιφάτσιο συγκάλεσε συμβούλιο όπου αποφασίστηκε η άμεση έναρξη του ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία από τους Ισπανούς. Στις 24 Αυγούστου 1896 η επανάσταση ξεκίνησε από την Μανίλα και σε λίγο χρόνο είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Μηχανή του Χρόνου: Η μυστική οργάνωση που απελευθέρωσε τις Φιλιππίνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ:

Η «κουτσή Μαρί» ήταν η πρώτη γυναίκα στις ειδικές δυνάμεις και έκανε τους Γερμανούς να την καταζητούν μανιωδώς. Ήταν εξαιρετική στις μεταμφιέσεις και μετά τον πόλεμο εντάχθηκε στη CIA
Το μαιευτήριο που ίδρυσε η γυναίκα του Βενιζέλου, όταν οι γυναίκες γεννούσαν ακόμη και στα χωράφια. Το θρυλικό «Έλενας» ήταν δωρεάν για τις άπορες γυναίκες
SHARE:

24Media Network