Μηχανή του Χρόνου: Ο Πάπας που διέταξε να σφαχτούν οι γάτες, γιατί πίστευε ότι ήταν ο σατανάς

Μηχανή του Χρόνου: Ο Πάπας που διέταξε να σφαχτούν οι γάτες, γιατί πίστευε ότι ήταν ο σατανάς

Ενοχοποίησε τις γάτες για τη λατρεία του Διαβόλου κι οι Ευρωπαίοι άρχισαν να τις εξοντώνουν μαζικά. Έτσι πυροδότησε επιδημία πανούκλας στην Ευρώπη του Μεσαίωνα

Από τη Μηχανή του Χρόνου:

Όταν ο Πάπας Γρηγόριος ο ένατος ενοχοποίησε τις γάτες για τη λατρεία του Διαβόλου, οι Ευρωπαίοι άρχισαν να τις εξοντώνουν μαζικά, καθώς κανείς δεν τολμούσε να αμφισβητήσει την αυθεντία του κορυφαίου ιεράρχη.

Ο ποντίφικας ανακοίνωσε ότι οι μαύρες γάτες είναι διαβολικές, σε διάγγελμά του το 1233. Η ατυχία ήταν διπλή για τις γατούλες, καθώς υπήρχε και το κυνήγι μαγισσών. Πολλές γυναίκες που τις κατηγορούσαν ως μάγισσες υποβάλλονταν σε φριχτά βασανιστήρια. Για να γλυτώσουν αναγκάζονταν να κατηγορήσουν τα συμπαθή κατοικίδια.

Έλεγαν ότι μεταμορφώνονταν σε γάτες, ότι σκότωναν σαν γάτες ή ότι ο Σατανάς μπήκε μέσα στη γάτα και τις πλάνεψε! Στην Αγγλία καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν η Agnes Waterhouse και η κόρη της Joan μαζί με τον γάτο τους, τον Σατανά.

Μηχανή του Χρόνου: Ο Πάπας που διέταξε να σφαχτούν οι γάτες, γιατί πίστευε ότι ήταν ο σατανάς

Τότε οι γάτες εξοντώθηκαν μαζικά στην Ευρώπη με κάθε τρόπο και όχι μόνο οι μαύρες. Πολλές φορές δεν σκότωναν τις γάτες ακαριαία, αλλά για να φύγει ο διάβολος από μέσα τους -όπως έλεγαν- χάραζαν το δέρμα τους σε σχήμα Σταυρού και στη συνέχεια τις άφηναν να πεθάνουν από αιμορραγία.

Εκτός από το τυχαίο κυνήγι της γάτας υπήρχε και το εορταστικό. Το Πάσχα και την καθαρά Δευτέρα υπήρχε έθιμο να καίνε τις μαύρες γάτες. Πολλές φορές ενώ τις έκαιγαν έψελναν ύμνους. Στις δίκες των Ναϊτών Ιπποτών (1307-1314), ανάμεσα στις εξωφρενικές κατηγορίες ήταν και ότι τιμούσαν τις γάτες. Το 1484, άλλος πάπας αποκήρυξε όλες τις γάτες και τους ιδιοκτήτες τους.

Μηχανή του Χρόνου: Ο Πάπας που διέταξε να σφαχτούν οι γάτες, γιατί πίστευε ότι ήταν ο σατανάς

Και μετά ήρθε η πανούκλα…

Επειδή όμως οι γάτες εξαφανίστηκαν, «χόρευαν» τα ποντίκια και οι αρουραίοι, που είναι και οι βασικοί υπαίτιοι για τη μετάδοση της πανούκλας. Ως αποτέλεσμα, η βουβωνική πανώλη αφάνισε 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Ιστορικά η βουβωνική πανώλη είναι γνωστή ως ο «μαύρος θάνατος» που σάρωσε ολόκληρη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεσαιωνικής περιόδου και πήρε τη μορφή επιδημίας. Ονομάστηκε έτσι, γιατί τα πρόσωπα των θυμάτων έπαιρναν ένα βαθύ κόκκινο, σχεδόν μαύρο χρώμα. Η φτώχεια και ο υποσιτισμός έκαναν την Ευρώπη του 14ου αιώνα ιδανικό πεδίο για την επιδημία. Ο Πάπας όμως είχε το αλάθητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ:

 

Ο πρώτος κινηματογραφικός οργασμός ανήκε στην 18χρονη ηθοποιό Χέντι Λαμάρ. Ήταν τόσο πειστική που παραλίγο να την αφορίσει ο Πάπας. Μαζί με τον συνθέτη Τζορτζ Άνθεϊλ ανακάλυψαν την τεχνολογία που σήμερα είναι γνωστή ως Wi-Fi και Bluetooth

Ο πρώτος Έλληνας που πήγε στην Αμερική έσωσε τους Ισπανούς από βέβαιο θάνατο. Έζησε με τους Ινδιάνους, οι οποίοι τελικά τον σκότωσαν για άγνωστους λόγους

SHARE: