Μηχανή του Χρόνου: Η υποδοχή των αλεξιπτωτιστών που άνοιξαν πυρ κατά του ΕΑΜ

Μηχανή του Χρόνου: Η υποδοχή των αλεξιπτωτιστών που άνοιξαν πυρ κατά του ΕΑΜ

Οι Γερμανοί φεύγουν, οι Βρετανοί προσγειώνονται. Η θερμή υποδοχή των αλεξιπτωτιστών στα Μέγαρα που αργότερα άνοιξαν πυρ κατά του ΕΑΜ στις φονικές μάχες των Δεκεμβριανών. Διαβάστε τι έγινε

Στις 12 Οκτωβρίου 1944 οι τελευταίοι Γερμανοί εγκατέλειψαν την Αθήνα. Αμέσως, το συμμαχικό στρατηγείο της Μέσης Ανατολής έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο «Μάννα». Αποσκοπούσε στην όσο το δυνατό συντομότερη άφιξη στην ελληνική πρωτεύουσα, βρετανικών και ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων και στην εγκατάσταση της ελληνικής κυβέρνησης. Το απόγευμα της 13ης Οκτωβρίου τα πρώτα ελληνικά και βρετανικά πλοία έφθασαν στον Πόρο. Το πρωί της επόμενης ημέρας ένα ενθουσιώδες πλήθος Αθηναίων παρακολούθησε τη δοξολογία στη Μητρόπολη, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού.

Ξαφνικά, οι πιστοί ξέσπασαν σε ζητωκραυγές. Μια μοίρα του Ιερού Λόχου και ένα τμήμα Βρετανών καταδρομέων έκανε την εμφάνισή του μέσα σε αποθέωση. Οι Έλληνες και Βρετανοί καταδρομείς είχαν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Ζέας και από εκεί προωθήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Ταυτόχρονα, οι πρώτοι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές έπεφταν στην Πάχη Μεγάρων, απ’ όπου και η φωτογραφία. Οι κάτοικοι της περιοχής πανευτυχείς, έτρεξαν να τους προϋπαντήσουν ως απελευθερωτές, όπως φαίνεται στην κεντρική φωτογραφία. Την επομένη μέρα οι ίδιοι αλεξιπτωτιστές έφτασαν με καΐκια στον Πειραιά όπου για δεύτερη φορά έγιναν αντικείμενα θερμών εκδηλώσεων.

Ωστόσο, δύο μόλις μήνες αργότερα, κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών, πολλοί απ’ αυτούς τους Αθηναίους θα μάχονταν στους δρόμους της πόλης ενάντια στους Εγγλέζους που αντιμετώπισαν εχθρικά τα μέλη του ΕΑΜ. Έτσι σύντομα, αυτοί οι αλεξιπτωτιστές μετατράπηκαν από απελευθερωτές σε εχθρούς και θα πρωταγωνιστούσαν στις φονικές μάχες των Αθηνών, που τελικά οδήγησαν στον ελληνικό εμφύλιο.  

Διαβάστε περισσότερα στη "Μηχανή του Χρόνου":

Η γυναίκα γλύπτρια που προσπάθησε να σπάσει το ανδρικό κατεστημένο στην τέχνη

Άρμεγμα της κατσίκας με παλτό, ελάχιστα χιλιόμετρα από την πλατεία Συντάγματος

SHARE: