Μηχανή του Χρόνου: Πώς ο πωλητής Ζιλέτ εφηύρε το ξυραφάκι μιας χρήσης

Μηχανή του Χρόνου: Πώς ο πωλητής Ζιλέτ εφηύρε το ξυραφάκι μιας χρήσης
μηχανή του χρόνου

Η εφεύρεση του απέφερε εκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος ονειρευόταν μια ουτοπική κοινωνία, χωρίς φτώχεια και πολέμους

Από τη mixanitouxronou.gr

Ο Κινγκ Καμπ Ζιλέτ  γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1855. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη, δουλεύοντας ως πλασιέ για να βοηθήσει την οικογένειά του, που είχε πέσει θύμα της Μεγάλης Πυρκαγιάς του Σικάγου το 1871. Στα πολλά ταξίδια που έκανε συνέλαβε την ιδέα για την κατασκευή μιας απλής λεπίδας, που δεν θα χρειάζεται τρόχισμα και θα είναι προσιτή σε κάθε τσέπη.

Ο Κινγκ Καμπ Ζιλέτ ήταν πωλητής και μάστορας. Καθώς ταξίδευε στην επαρχία κάνοντας τον γυρολόγο, ονειρευόταν να δημιουργήσει μια ουτοπία, μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, έγκλημα και πολέμους. Παράλληλα, προσπαθούσε να βρει κάποια εφεύρεση για να γίνει πλούσιος και διάσημος, αλλά δεν μπορούσε να βγάλει χρήματα από τις ευρεσιτεχνίες του.

μηχανή του χρόνου

 

Τη ζωή του την άλλαξε το καπάκι των μπουκαλιών. Ο Ζιλέτ εργαζόταν ως πωλητής του Γουίλιαμ Πέιντερ, που είχε εφεύρει το καπάκι για τα μπουκάλια. Εκείνος είπε στον Ζιλέτ ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι να εφεύρεις ένα προϊόν που οι πελάτες θα πρέπει διαρκώς να το πετάνε στα σκουπίδια και να αγοράζουν καινούριο. Ο Ζιλέτ αφιέρωσε χρόνια να γράφει λίστες με πιθανά προϊόντα μιας χρήσης. Ένα πρωινό του 1895 πήρε το ξυράφι του να ξυριστεί. Εκείνη την εποχή τα ξυράφια ήταν παχιές ατσάλινες λεπίδες που χρειάζονταν τακτικό ακόνισμα σε ένα λουρί για να διατηρούνται κοφτερές. Το ξυράφι του Ζιλέτ όμως είχε στομώσει τόσο πολύ που έπρεπε να το πάει για κανονικό ακόνισμα στην πέτρα. Κι εκεί του ήρθε η ιδέα. Γιατί να μην κατασκευάσει μια λεπίδα λεπτή σαν χαρτί, τόσο φτηνή που να μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και να την πετάξεις;

μηχανή του χρόνου

 

Χρειάστηκε οχτώ χρόνια να τελειοποιήσει την ιδέα του, αλλά το ξυραφάκι που βγήκε στην αγορά το 1903 άλλαξε το ξύρισμα για πάντα και φυσικά είχε το όνομά του. Την πρώτη χρονιά που έβγαλε το προϊόν του στην αγορά, ο Ζιλέτ πούλησε 51 ξυριστικές μηχανές και λιγότερες από διακόσιες λεπίδες. Την επόμενη χρονιά πούλησε 90 χιλιάδες ξυριστικές και 15 εκατομμύρια λεπίδες. Κατά τα τέλη της ζωής του, ο Ζιλέτ πουλούσε περισσότερα από 20 εκατομμύρια ξυραφάκια τον χρόνο. Η εφεύρεση του Ζιλέτ άνοιξε τον δρόμο για τη σημερινή κουλτούρα «της μίας χρήσης», ένα είδος επανάστασης, αν και όχι αυτή που είχε στο μυαλό του. Παρουσίασε το όραμά του για την κοινωνία στο βιβλίο «The Human Drift». Το σχέδιό του ήταν μια τεράστια εταιρεία που θα αποκτούσε όλους τους πόρους του κόσμου και θα εξαφάνιζε έτσι όλα τα δεινά του ανταγωνισμού. Κοντά στους καταρράκτες του Νιαγάρα θα χτιζόταν μια ουτοπική πόλη με 60 εκατομμύρια κατοίκους, που θα χρησιμοποιούσε τα νερά του καταρράκτη για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Όπως αποδείχτηκε, ο Ζιλέτ ήταν καλύτερος εφευρέτης, απ’ ότι μεταρρυθμιστής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ο Καποδίστριας φτάνει στο Ναύπλιο
Πως η προμελετημένη ρατσιστική επίθεση σε βάρος αφροαμερικανού αθλητή αποκαλύφθηκε μέσα από τις φωτογραφίες. Τον είχαν στοχοποιήσει και του έσπασαν το σαγόνι. Το περιστατικό στάθηκε αιτία να αλλάξουν οι κανόνες του αθλήματος…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα