“Να φορούν ειδικά γιλέκα στις διαδηλώσεις οι δημοσιογράφοι”

“Να φορούν ειδικά γιλέκα στις διαδηλώσεις οι δημοσιογράφοι”

Τα περιστατικά αυθαιρεσίας από την πλευρά αστυνομικών των ΜΑΤ καταδίκασε ο Χ. Παπουτσής. Επανέφερε την πρότασή του για την "ασφάλεια" των δημοσιογράφων

“Οι δημοσιογράφοι δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη, ούτε για την ασφάλεια των ένστολων”, υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα “Αστυνομία και ανθρώπινα δικαιώματα”, που οργάνωσαν οι ομοσπονδίες αστυνομικών.

Ο υπουργός τόνισε πως η εκδήλωση βίας εις βάρος των δημοσιογράφων θίγει και κύριες πολιτικές αξίες – πράγμα που την καθιστά πολλαπλά απαράδεκτη, και επανέφερε την πρότασή του για την ασφάλεια των δημοσιογράφων να φορούν ειδικά διακριτικά γιλέκα, πρόταση που, όπως είπε, αντιμετωπίστηκε με μεγάλη επιφύλαξη, καθώς όπως υποστήριξαν οι δημοσιογράφοι, θα τους στοχοποιούσε από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Παράλληλα, με αφορμή τα επεισόδια μεταξύ δημοσιογράφων και αστυνομίας, ο υπουργός, αφού αναγνώρισε την ανάγκη για ασφαλή δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων, σημείωσε ότι “από ηθικής πλευράς δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε έναν δημοσιογράφο και έναν πολίτη” και παράλληλα εστίασε στην “ύπαρξη κόκκινων γραμμών για τις δεοντολογικές δεσμεύσεις των δημοσιογράφων”.

Πρότεινε ακόμη, τη βιντεοσκόπηση των διαδηλώσεων, η οποίες θα εποπτεύονται από πολίτες, όπως γίνεται στο εξωτερικό, ενώ το οπτικό υλικό θα παραδίδεται σε επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να αξιολογούνται έκνομες ενέργειες.

“Είναι αδιανόητο ο αστυνομικός, που καλείται να υπερασπιστεί τον νόμο, να γίνεται ο ίδιος παραβάτης του νόμου”, τόνισε μεταξύ άλλων και προσέθεσε ότι η δημοκρατική λειτουργία “δεν πρόκειται να επιδείξει ανοχή σε φαινόμενα βίας”, αφού προηγουμένως σημείωσε ότι “οι ανατροπές, που βιώνουμε, εντείνουν την ανασφάλεια των πολιτών, η οποία φέρνει αύξηση της βίας”.

“Όταν υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε υπάρχει και αποτελεσματικότητα στο έργο της αστυνομίας. Σε αυτή την περίπτωση ο λαός αντιμετωπίζει την αστυνομία σαν αναπόσπαστο κομμάτι της”, είπε.

Ο κ. Παπουτσής έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη για εντατική εκπαίδευση των αστυνομικών και τόνισε ότι “είναι καθήκον των αστυνομικών να προστατεύουν το δικαίωμα των πολιτών να απεργούν και να διαμαρτύρονται, όταν αυτό γίνεται ειρηνικά και στο πλαίσιο του νόμου”.

Επιπλέον, έκανε γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης για ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και αξιολόγησης των αστυνομικών, καθώς και τη συγκρότηση γραφείου για την αντιμετώπιση περιστατικών αυθαιρεσίας στις τάξεις της αστυνομίας.

Τέλος, απευθυνόμενος σε μερίδα των συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ, ο υπουργός ανέφερε ότι “θα πρέπει να σταματήσει τις βόλτες σε κομματικά γραφεία και να κάνει τη δουλειά της”.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Ελευθέριος Οικονόμου, αφού υπογράμμισε “τον αγώνα, που γίνεται από πλευράς του Σώματος για την αποκήρυξη αυτών που αμαυρώνουν την προσπάθεια των πολλών”, ζήτησε τη συμβολή της Δικαιοσύνης προς αυτή την κατεύθυνση.

Υποστήριξε, δε, ότι  “είμαστε από τις δημοκρατικότερες αστυνομίες του κόσμου”.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους, ο κ. Οικονόμου είπε: “Τιμούμε το επάγγελμα και πρέπει από κοινού, καλόπιστα, να βρούμε τρόπους, έτσι ώστε ο δημοσιογράφος να κάνει με ασφάλεια τη δουλειά του”.

Ευνοϊκοί όροι δανείων στους ενστόλους

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, επικοινώνησε μάλιστα με τον Πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Κλ. Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Αλ. Αντωνόπουλο και ζήτησε να εξετασθεί η ευνοϊκή εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν συνάψει οι ένστολοι και πολιτικοί υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ιδιαίτερα για την τρέχουσα περίοδο των έκτακτων και αυξημένων κρατήσεων στη μισθοδοσία τους, λόγω της παρούσας δημοσιονομικής συγκυρίας.

Ο υπουργός ευχαρίστησε τους κ.κ. Κλ. Παπαδόπουλο και Αλ. Αντωνόπουλο για την κατανόηση που επέδειξαν και την άμεση θετική ανταπόκρισή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα