"Ναι" στη δίμηνη παράταση για την Ελλάδα, είπε το γερμανικό κοινοβούλιο

"Ναι" στη δίμηνη παράταση για την Ελλάδα, είπε το γερμανικό κοινοβούλιο

Για καλύτερες προοπτικές της Ελλάδας σε σύγκριση με το 2012 έκανε λόγο η Άγκελα Μέρκελ, την ώρα που το κοινοβούλιο ψήφιζε υπέρ της δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος και την προληπτική γραμμή στήριξης.

Η γερμανική βουλή ενέκρινε σήμερα τη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και ανέθεσε στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εκπροσωπήσει τη Γερμανία στις διαπραγματεύσεις για την πιστωτική γραμμή στήριξης.

Παράλληλα, στην Ελλάδα αναφέρθηκε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο των προγραμματικών της δηλώσεων στο γερμανικό κοινοβούλιο σχετικά με τις προτεραιότητες του Βερολίνου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: "Στις χώρες της κρίσης διαπιστώνουμε ότι βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα και μειώνονται τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, τρεις από πέντε χώρες έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα προγράμματα προσαρμογής. Ακόμη κι αν έχουν να γίνουν πολλά στην Ελλάδα οι προοπτικές της χώρας είναι πολύ καλύτερες από ό,τι πριν από δύο χρόνια".

Στο προοίμιο της ψηφοφορίας ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών για οικονομικά ζητήματα Γιόαχιμ Πφάιφερ δήλωσε στην εφημερίδα Hannoversche Allgemeine Zeitung ότι "η κοινοβουλευτική ομάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην παραμονή της τρόικας στην Ελλάδα και τη συνέχεια των ελέγχων γύρω από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων". Και τόνισε, απευθυνόμενος προφανώς στην αντιπολίτευση, ότι η γερμανική βουλή "δεν θα δώσει στην Ελλάδα λευκή επιταγή".

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι το κόμμα του "θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του για στήριξη της Ελλάδας. Ωστόσο και η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις και να γνωρίζει ότι ακόμα και σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης οι όροι των δανείων παραμένουν".

"Ο Σταύρος Δήμας πάει στην παράταση"

Με τίτλους όπως "Η ελληνική Βουλή 'έκοψε' τον υποψήφιο του Αντώνη Σαμαρά", "Απέτυχε η εκλογή προέδρου στον πρώτο γύρο" και "Ο Σταύρος Δήμας πάει στην παράταση" τα γερμανικά μέσα υποδέχονται σήμερα το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου της προεδρικής εκλογής στην Βουλή των Ελλήνων.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα χαρακτηρίζει ως κακό σημάδι ότι μόλις 5 ανεξάρτητοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα και τονίζει ότι η Ελλάδα ενδέχεται να μπει σε μακρά περίοδο πολιτικών επιπλοκών λίγο πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής.

Πηγή: DW

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
SHARE:

24Media Network