Ο Τιτάν στη αντεπίθεση

Ο Τιτάν στη αντεπίθεση

Οι ΗΠΑ φέρουν βαρέως ότι πέρυσι έχασαν την πρωτοκαθεδρία στο πεδίο των ισχυρότερων και ταχύτερων σούπερ-υπολογιστών. Τώρα όμως, οι Αμερικανοί ετοιμάζουν την απάντησή τους στους Κινέζους

Ο "Τιτάν" ετοιμάζεται πυρετωδώς στο Εθνικό Εργαστήριο Όουκ Ριτζ (ORNL) του πανεπιστημίου του Τενεσί και θα δουλεύει για λογαριασμό του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Α

ναμένεται να κάνει 20.000 τρισεκατομμύρια (20 petaflops) υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, "κάνοντας σκόνη" τον σημερινό παγκόσμιο πρωταθλητή "Τιανχέ-1 Α" του Εθνικού Πανεπιστημίου Άμυνας της Κίνας, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2010 είχε προκαλέσει διεθνή αίσθηση, όταν -με την ταχύτητα των 2,5 petaflops- είχε αναρριχηθεί στην κορυφή.

Όμως η οκταπλάσια ισχύς του νέου αμερικανικού "γίγαντα" εγγυάται ο "Τιτάν" θα απολαύσει για καιρό την μοναξιά της κορυφής, εκτός και οι συνήθως μυστικοπαθείς Κινέζοι βγάλουν και πάλι ξαφνικά κάποιον…άσο από το μανίκι τους!

Ο "Τιτάν" κατασκευάζεται από την εταιρία Cray Computer, παραδοσιακό όνομα στο πεδίο των υπερ-υπολογιστών και θα έρθει να προστεθεί σε μερικούς από τους πιο γρήγορους υπολογιστές του κόσμου, που επίσης βρίσκονται εγκαταστημένοι στο Τενεσί: τη "Γαία" της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, τον "Τζάγκουαρ" του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας και τον "Κράκεν" του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών. Η άφιξη του "Τιτάνα" δημιουργεί συνωστισμό στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Εργαστηρίου του Όουκ Ριτζ όπου προγραμματίζεται η κατασκευή νέου κτιρίου για το νέο μεγαθήριο.

Ο "Τιτάν" -με κόστος περίπου 100 εκατ. δολάρια- αναμένεται να κάνει την πρώτη "εμφάνισή" του (όχι σε ολοκληρωμένη λειτουργία) μέχρι το τέλος του 2011 και να ξεδιπλώσει πλήρως τις τρομερές του δυνατότητες κάποια στιγμή ενός του 2012.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τεχνολογία
SHARE:

24Media Network