Όλα στη φόρα για ένα διαζύγιο

Όλα στη φόρα για ένα διαζύγιο

Διαβάστε αναλυτικά τι αποφάσισε η ΑΠΔΠΧ με αφορμή δύο περιπτώσεις, όπου οι πρώην σύζυγοι είχαν ομοφυλοφιλικές και παιδοφιλικές τάσεις αντίστοιχα

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων άναψε το "πράσινο φως" για χρήση προσωπικών δεδομένων μεταξύ ζευγαριών, ενόψει έκδοσης διαζυγίων.

Στην απόφαση για δικαστική χρήση προσωπικών δεδομένων των συζύγων, ενόψει έκδοσης διαζυγίων, κατέληξε η Αρχή μετά την ενασχόλησή της με δύο περιπτώσεις.

Σε μία από αυτές, ο πρώην σύζυγος είχε ομοφυλοφιλικές τάσεις, ενώ ο δεύτερος διατηρούσε πορνογραφικό υλικό, με παιδιά, μεταξύ των οποίων και η τετράχρονη κόρη του.

Στην πρώτη περίπτωση, η σύζυγος ζήτησε την άδεια της Αρχής, προκειμένου να χρησιμοποιήσει προσωπικά δεδομένα ενώπιον από ιστοσελίδα γνωριμιών, από τα οποία προέκυπτε η ερωτική προτίμησή του προς τους άνδρες.

Η σύζυγός του γνώριζε μάλιστα το ψευδώνυμο, με το οποίο επισκεπτόταν ο σύζυγός της τις ιστοσελίδες αυτές, αφού και οι δυο τους είχαν γνωριστεί μέσω μίας από αυτές.

Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του συζύγου της, η ενάγουσα τα συγκέντρωσε από δύο φορητούς υπολογιστές, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν από κοινού κατά τον έγγαμο βίο τους, αλλά και από ιστοσελίδες γνωριμιών (ελεύθερης πρόσβασης).

Τα μέλη της Αρχής για την πρώτη αυτή περίπτωση αποφάνθηκαν ότι "σαφώς προκύπτει, ότι τα κρίσιμα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του αποκαλύπτουν πτυχές της προσωπικότητας" του πρώην συζύγου, δύνανται να αξιολογηθούν από τα αρμόδια δικαστήρια, που θα επιληφθούν της υπόθεσης του διαζυγίου.

Και έτσι, έκρινε η Αρχή, συντρέχουν οι προβλεπόμενοι από το Ν. 2472/1997 όροι και προϋποθέσεις για να χρησιμοποιηθούν τα επίμαχα προσωπικά δεδομένα αποκλειστικά και μόνο για δικαστική χρήση.

Πλούσιο πορνογραφικό υλικό και φωτογραφίες της ίδιας του της κόρης

Στη δεύτερη περίπτωση, ο πρώην σύζυγος διατηρούσε αρχεία με παιδικό πορνογραφικό υλικό, αρχεία με φωτογραφίες της ανήλικης τετράχρονης κόρης του, τις οποίες είχε αποστείλει μάλιστα σε τρίτα άτομα, με τα οποία είχε σεξουαλικού περιεχομένου συνομιλίες.

Η πρώην σύζυγος υποστήριξε ενώπιον της Αρχής ότι είχε υποψίες ότι ο σύζυγός της πραγματοποιούσε συστηματικά επισκέψεις σε ιστοτόπους με πορνογραφικό περιεχόμενο, ενώ ανέφερε, επίσης, ότι στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή βρήκε:

Αρχεία με παιδικό πορνό, videos και φωτογραφίες, αρχεία με videos και φωτογραφίες του συζύγου της με άσεμνο περιεχόμενο, αρχεία με σαδομαζοχιστικό περιεχόμενο και καταγεγραμμένους σε ηλεκτρονική μορφή διαλόγους στο Net Meeting, καθώς και αρχεία με φωτογραφίες της ανήλικης κόρης τους, τις οποίες ο σύζυγός της είχε αποστείλει σε άτομα, με τα οποία είχε σεξουαλικού περιεχομένου συνομιλίες.

Μάλιστα, η πρώην σύζυγος υπέβαλε και σχετική αναφορά στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, στο οποίο υπέβαλε και αντίγραφο του επίμαχου σκληρού δίσκου.

SHARE:

24Media Network