Ο παγκόσμιος χάρτης της δουλείας. Ζουν ανάμεσά μας 30 εκατ. σκλάβοι

Ο παγκόσμιος χάρτης της δουλείας. Ζουν ανάμεσά μας 30 εκατ. σκλάβοι

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της δουλείας δείτε που υπάρχει δουλεία τη σήμερον ημέρα (Pics)

Μπορεί η δουλεία να μας μοιάζει ότι είναι κάτι πολύ παλιό όμως δεν είναι αφού εν έτει 2013, σχεδόν 30 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε συνθήκες δουλείας.

Σύμφωνα με την οργάνωση WalkFree με έδρα την Αυστραλία, 30 εκατ. άνθρωποι ζουν σαν σκλάβοι: Πρόκειται είτε για εργάτες σε άθλιες συνθήκες, είτε για γυναίκες που εξωθούνται στην πορνεία, είτε για παιδιά-στρατιώτες και παιδιά που τα αναγκάζουν να παντρευτούν για ένα κομμάτι γης.

Η οργάνωση εξέτασε 162 χώρες και βρήκε σκλάβους σε κάθε μία από αυτές.

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση είναι η Ινδία καθώς οι μισοί απο τον παγκόσμιο αριθμό δούλων ζουν σε αυτή την χώρα. Συνολικά τα τρία τέταρτα των θυμάτων βρίσκονται στην Ασία , αναφέρει η νεοσυσταθείσα οργάνωση με έδρα την Αυστραλία , που υποστηρίζεται από την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και τον ιδρυτή της Microsoft και φιλάνθρωπο Μπιλ Γκέιτς.

Στην Ινδία ζουν 14 εκατομμύρια άνθρωποι υπό καθεστώς σκλάβου, στην Κίνα 2,9 εκατομμύρια και στο Πακιστάν πάνω από δύο εκατομμύρια . Ακολουθούν η Νιγηρία, η Αιθιοπία, η Ρωσία, η Ταϊλάνδη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ( ΛΔΚ ), η Βιρμανία και το Μπαγκλαντές . Οι δέκα αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν τα 22 από τα 29,8 εκατομμύρια που ζουν σαν σκλάβοι.

Στην Ινδία , "ολόκληρες κοινότητες στα βόρεια χωριά υποδουλώθηκαν, και αναγκάζονται να δουλεύουν για την κατασκευή τούβλων ή να εργάζονται στα λατομεία . Τα παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν σε αργαλειούς για να φτιάχνουν τις κουβέρτες που πωλούνται στα καταστήματά μας" , δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νικ Γκρόνο επικεφαλής της WalkFree.

Ωστόσο , αν λάβει κανείς υπόψη το ποσοστό του πληθυσμού μιας χώρα που είναι υπό καθεστώς σκλαβιάς τότε την πρώτη θέση έχει η Μαυριτανία, καθώς το 4 % των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα είναι υπόδουλοι. "Εξακολουθούν να υπάρχουν κληρονομικοί σκλάβοι στη Μαυριτανία , τα παιδιά γεννιούνται σκλάβοι και αναγκάζονται να εκτελούν οικιακές εργασίες ή να εργάζονται στα χωράφια" , λέει ο Νικ Γκρόνο.

Ο ορισμός της σύγχρονης δουλείας είναι κάπως διαφορετική από εκείνη που επικρατούσε στο δέκατο όγδοο αιώνα , την εποχή του δουλεμπορίου. "Η σύγχρονη δουλεία είναι μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι είναι στο έλεος της βίας . Αναγκάζονται να δεχτούν εργασίες ή καταστάσεις όπου γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης. Δεν αμείβονται αλλά απλώς λαμβάνουν το ελάχιστο για να επιβιώσουν και δεν είναι ελεύθεροι να φύγουν", σύμφωνα με τον Γκρόνο.

Δεκατέσσερις χώρες της Αφρικής - Μαυριτανία, Μπενίν , Ακτή Ελεφαντοστού , Γκάμπια , Γκαμπόν και η Σενεγάλη - είναι μεταξύ των 20 χωρών που κατατάσσονται σε υψηλό σημείο αν λάβουμε υπόψη το ποσοστό του πληθυσμού υπό καθεστώς σκλαβιάς.

Στο κάτω μέρος της κατάταξης, οι πιο "ενάρετες" χώρες όπως η Ισλανδία , η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο αριθμός των δούλων είναι γύρω στους 4400. 

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, έχουν ένα πολύ χαμηλό ποσοστό δουλειάς, μόλις 0,02% ή μόλις ένας στους 5.000 ανθρώπους είναι σκλάβος. Περίπου 60.000 σκλάβοι ζουν στην Αμερική.

Η ανθρωπιστική οργάνωση με έδρα την Αυστραλία που εκπόνησε την έρευνα τονίζει: "Πολλές κυβερνήσεις δεν θέλουν να ακούσουν αυτά που λέμε αλλά είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε με όσες το επιθυμούν για την καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας".

Πηγή: WalkFree, washingtonpost.com

SHARE:

24Media Network