Η Μπιρμπίλη μπλοκάρει το σχέδιο για τα αυθαίρετα

Η Μπιρμπίλη μπλοκάρει το σχέδιο για τα αυθαίρετα
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Αντίθετη στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τα αυθαίρετα δηλώνει υπουργός Περιβάλλοντος. Χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση. Απεγνωσμένη προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου για αύξηση των εσόδων

Κατηγορηματικά αντίθετη με εισπρακτικού χαρακτήρα ρύθμιση για τα αυθαίρετα είναι η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, αντιδρώντας ουσιαστικά στην προαναγγελία του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για ρύθμιση τύπου ημιυπαίθριων στα αυθαίρετα.

“Δεν πρόκειται να καλύψει με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μια ρύθμιση που έχει μόνο εισπρακτική λογική”, ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΒΗΜΑ 99,5, επισημαίνοντας πως αναμένει την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών.

Χαρακτήρισε μάλιστα αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, καθώς τίθεται θέμα ισονομίας μεταξύ των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο εκείνον που αυθαιρετεί κι εκείνον που λειτουργεί νομότυπα.

Σημείωσε επίσης πως το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ετοιμάζει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο για την εκτός σχεδίου ρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ημιυπαιθρίων, επισήμανε πως επιλύθηκε, εισάγοντας την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, ωστόσο σημείωσε πως “το θέμα της ισονομίας και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει και είναι ανοιχτό”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη ρύθμιση όχι μόνο όσοι έχουν αυθαίρετο προ του 2004 και δεν το δήλωσαν ως τότε, αλλά και όσοι έχτισαν αυθαίρετα μετά το 2004, για τους οποίους τα πρόστιμα ήταν εξοντωτικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα