Στο 1,9% το επιτόκιο του 7ετούς ομολόγου – Στα 12,5 δισ. οι προσφορές

Στο 1,9% το επιτόκιο του 7ετούς ομολόγου – Στα 12,5 δισ. οι προσφορές
Στιγμιότυπα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Αθηνών Eurokinissi

Κάτω από το 2%, στο 1,9%, διαμορφώνεται το επιτόκιο για το νέο 7ετές ομόλογο. που διαθέτει από το πρωί ο ΟΔΔΗΧ στις αγορές μέσω βιβλίου προσφορών.

Το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές είναι ιδιαίτερα αυξημένο, με τις συνολικές προσφορές να έχουν ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο συγκεντρώθηκε στις περίπου 2,5 ώρες που έμεινε ανοιχτό το βιβλίο προσφορών.

Πιο σημαντικά, ίσως και από την ίδια την έκδοση, είναι η ποιοτική αναβάθμιση των επενδυτών, η οποία φαίνεται ότι συνεχίζεται. Περίπου 500 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν από τις ανάδοχες Τράπεζες (Barclays, η BofA, η Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και η Société Générale).

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι τα 450 εκατ. της έκδοσης τα κάλυψαν οι ανάδοχοι.

Επίσης, σχεδόν το 50% της έκδοσης καλύφθηκε από επενδυτές από το Λονδίνο, ενώ το real money, τράπεζες και διαχειριστές πήραν σχεδόν το 75% της έκδοσης, μειώνοντας ακόμη περισσότερο, σε σχέση με τη έκδοση του 10ετούς τον περασμένο Μάρτιο, το μερίδιο των Hedge Fund.

Και αυτή η δημοπρασία, όπως και οι δύο προηγούμενες του 2019, δεν έχει συγκεκριμένο ποσό έκδοσης. Πάντως, για να κλείσει το ετήσιο δανεικό πρόγραμμα των 7 δισ. που έχει ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ από τον Δεκέμβριο του 2018, χρειάζεται να αντληθούν άλλα δύο δις ευρώ. Μέχρι στιγμής το δημόσιο έχει αντλήσει μέσα στο 2019 συνολικά 5 δις ευρώ: τα 2,5 δισ. από την έκδοση του πενταετούς ομολόγους στα τέλη Ιανουαρίου και άλλα 2% δισ. από το 10ετές ομόλογο τον περασμένο Μάρτιο.

Με δεδομένη την καλή τιμολόγηση που αναμένεται να έχει ο νέος 7ετής τίτλος, αν ο ΟΔΔΗΧ κάνει αποδεκτά πάνω από 2 δις ευρώ, σημαίνει ότι αναθερμαίνεται και το σενάριο της αγοράς ακριβού χρέους με πρώτη κίνηση την μερική αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδα προς το ΔΝΤ, που πάγωσε λόγω των εκλογών.

Σταϊκούρας: «Επιτυχής η έκδοση»

Μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε ως επιτυχή την έκδοση του κρατικού τίτλου, υπογραμμίζοντας ότι «βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου αξιολογείται ως ιδιαίτερα επιτυχής, αφού κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεχίζουμε βήμα-βήμα, με σχέδιο, ωριμότητα και αποφασιστικότητα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα