Πενταετές Ομόλογο: Έξοδος στις διεθνείς αγορές για 2,5 δισ. – Τα “κλειδιά” για την επιλογή της στιγμής

Πενταετές Ομόλογο: Έξοδος στις διεθνείς αγορές για 2,5 δισ. – Τα “κλειδιά” για την επιλογή της στιγμής
ISTOCK

Η υποχώρηση των αποδόσεων που καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα καθώς οι διεθνείς επενδυτές αναζητούν τα πλέον ασφαλή καταφύγια οδηγούν τον ΟΔΔΗΧ σε επιλογή εξόδου στις αγορές.

Στην έκδοση 5ετούς ομολόγου προχωρά σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους καθώς ήδη έχει δοθεί εντολή στις τράπεζες BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς να “τρέξουν” τις σχετικές διαδικασίες.

Μετά το 10ετές ομόλογο του περασμένου Ιανουαρίου, είναι η δεύτερη φορά που η χώρα προχωρά σε έξοδο στις αγορές, προσπαθώντας να αξιοποιήσει τη σχετικά θετική συγκυρία, με την στροφή πολλών επενδυτών σε “ασφαλή καταφύγια”. Όλα αυτά βέβαια πριν ξεκινήσει για τα καλά η εκλογική διαδικασία και ενταθεί το κλίμα πολιτικής ρευστότητας, αλλά κι ένας νέος κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων που οδηγούν και σε άνοδο του κόστους δανεισμού.

Να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είχε “ζεστάνει” τις μηχανές του εδώ και 20 μέρες αναζητώντας την κατάλληλη ευκαιρία. Λόγω της αναταραχής στον τραπεζικό κλάδο έβαλε το σχετικό “φρένο” αναμένοντας να αποκατασταθεί ηρεμία στις διεθνείς χρηματαγορές.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες το ενδιαφέρον είναι έντονο, καθώς ένας ελληνικός 5ετής τίτλος αυτή τη στιγμή θεωρείται άκρως ασφαλής. Άλλωστε για ένα εύλογο χρονικό διάστημα 20 ετών και ξεκινώντας από το 2019 το ελληνικό χρέος είναι ασφαλισμένο μετά τη συμφωνία που είχε γίνει τότε με τους θεσμούς. Παράλληλα η τοποθέτηση σε έναν ελληνικό τίτλο εξασφαλίζει ικανοποιητικές αποδόσεις.

Η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος του δανειακού προγράμματος του 2023 είναι να “μαζευτούν” 7 δισεκ. ευρώ ή 8 δισ. ευρώ εάν υπάρξει έκδοση πράσινου ομολόγου, με τον ΟΔΔΗΧ να έχει ήδη καλύψει το 50% του εν λόγω στόχου μετά από την άντληση 3,5 δισ. ευρώ από το κοινοπρακτικό 10ετές του Ιανουαρίου. Μάλιστα τότε η ζήτηση ήταν ισχυρή με 230 εγχώριους και διεθνείς επενδυτές να μπαίνουν στη διαδικασία. Τελικά το 22% της έκδοσης δόθηκε σε ελληνικές τράπεζες και το 78% σε διεθνείς επενδυτές.

Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής του Οργανισμού Δημήτρης Τσάκωνας μιλώντας την Τρίτη στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, η στρατηγική του Οργανισμού έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εμπροσθοβαρής, βασιζόμενη σε “ασφαλείς” κινήσεις, “προσεκτικά προσχεδιασμένες”. Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι “τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ και ότι το χρέος έχει μέση διάρκεια 20 ετών και ένα σταθερό μέσο επιτόκιο 1,4% που βαίνει μειούμενο”.

Πάντως με τη νέα έξοδο, στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι να καλύψει τουλάχιστον το 80% -85% του δανειακού προγράμματος του 2023. Δηλαδή με δεδομένο ότι με την πρώτη του έξοδο στις αγορές τον περασμένο Ιανουάριο κατάφερε να καλύψει ήδη το 50%, βασική επιδίωξη είναι η άντληση ενός ποσού κοντά στα 2 δισεκ. με 2,5 δισεκ. ευρώ, που θα οδηγήσει στα 6 δισ. ευρώ τον “κουμπαρα” του ΟΔΔΗΧ. Έτσι, συνεπώς, θα έχει καλυφθεί πάνω από το 85% των αναγκών του φετινού προγράμματος.

Στο μεταξύ η σημερινή έξοδος στις αγορές με το 5ετές ομόλογο λειτουργεί και ως μήνυμα προς τις αγορές στο δρόμο προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. “Η επενδυτική βαθμίδα έχει ήδη παρασχεθεί με όρους αγοράς” τόνισε χθες ο Δημήτρης Τσάκωνας. “Θα μπορούσαμε να την έχουμε από το 2021, όταν το ελληνικό ομόλογο υπερκαλύφθηκε κατά 9 φορές, αυτή ήταν η απτή απόδειξη για την εμπιστοσύνη των αγορών προς στο ελληνικό χρέος” ανέφερε.

“Η επενδυτική βαθμίδα είναι απαραίτητη, αλλά από μόνη της δεν είναι αρκετή” σημείωσε από την πλευρά του ο Στέλιος Παπαδόπουλος, υπεύθυνος τμήματος Ελλάδας, Κύπρου Μάλτας της JP Morgan. “Η επενδυτική βαθμίδα θα βάλει την Ελλάδα στη “Super League”, εκεί όπου ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ ισχυρός και θα πρέπει να επανεκπαιδεύσουμε τον κόσμο για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Αν αλλάξουμε “πρωτάθλημα”, θα πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί και αποφασισμένοι τόνισε ο Στ. Παπαδόπουλος που ζήτησε επίσης να λυθούν τεχνικά ζητήματα στις ελληνικές αγορές κεφαλαίων, ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα ξένοι επενδυτές που επιλέγουν να τοποθετηθούν στην χώρα. “Αν δεν υπάρχει η αγορά που θα διαχειριστεί τη ροή κεφαλαίων, οι επενδυτές μπορεί να απογοητευτούν και να φύγουν” είπε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα