Εκατομμύρια ευρώ χαμένα από κοινοτικά κονδύλια

Στιγμιότυπο από την διαμαρτυρία στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,του σωματείου εργαζομένων σε μονάδες,Ιδρύματα και σχολεία ειδικής αγωγής (Σ.Ε.Μ.ΙΣ.Ε.Α) ,που παραμένουν απλήρωτοι εδω και επτά μήνες,Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στιγμιότυπο από την διαμαρτυρία στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,του σωματείου εργαζομένων σε μονάδες,Ιδρύματα και σχολεία ειδικής αγωγής (Σ.Ε.Μ.ΙΣ.Ε.Α) ,που παραμένουν απλήρωτοι εδω και επτά μήνες,Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Διαβάστε πόσα χρήματα μένουν αναξιοποίητα την ώρα που δεκάδες ιδρύματα πρόνοιας κινδυνεύουν με λουκέτο

Μόλις στο 3,9% ή 10, 75 εκ. ευρώ από τα 276 εκ. ευρώ της προτεραιότητας "Υγεία" του επιχειρησιακού προγράμματος (ΕΠ) "Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού" για την περίοδο 2007-2013, έχει αξιοποιήσει η Ελλάδα*, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Επίτροπος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης κ. Λ. Αντόρ, έπειτα από ερώτηση των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κκ. Παπανικολάου και Πουπάκη

Την ίδια στιγμή ο κίνδυνος της αναστολής λειτουργίας πολλών ιδρυμάτων πρόνοιας στην Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης , είναι ορατός.

Συγκεκριμένα, οι δύο Έλληνες ευρωβουλευτές τόνισαν ότι περίπου 40 ιδρύματα πρόνοιας στην χώρα βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση και απειλούνται να κλείσουν λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης.

Οι εν λόγω φορείς, που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, χρηματοδοτούνται κατά 30%-40% από τον κρατικό προϋπολογισμό, 5% από δωρεές και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην ερώτηση τους προς την Επιτροπή οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. ζήτησαν να πληροφορηθούν, εάν στον επανακαθορισμό των εθνικών προτεραιοτήτων θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσα από τα επιχειρησιακά προγράμματα της χώρας ευρωπαϊκοί πόροι σε μεγαλύτερο ποσοστό (άνω του 5% που προβλέπεται σήμερα) γι’ αυτόν τον σκοπό, προκειμένου, αφενός να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους και αφετέρου να ελαφρυνθούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην απάντηση του ο Επίτροπος Αντόρ αφού σημείωσε ότι η Ε.Ε. συγχρηματοδοτεί τη μεταρρύθμιση του τομέα ψυχικής υγείας βάσει της προτεραιότητας "Υγεία" από το ΕΠ "Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού", υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα είναι εξαιρετικά αργή και ανέφερε:

"Ορισμένα ΕΠ στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς της Ελλάδας μπορεί να τροποποιηθούν το 2012. Αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να περιλαμβάνει επανεξέταση από τις ελληνικές αρχές των εθνικών προτεραιοτήτων τους και υποβολή πρότασης στην Επιτροπή για τη χορήγηση περαιτέρω ενωσιακής χρηματοδότησης για τον τομέα ψυχικής υγείας δυνάμει του ΕΠ "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού".

Οι κκ. Παπανικολάου και Πουπάκης δήλωσαν: "Την ώρα που η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε σημαντική περιστολή των κοινωνικών δαπανών απειλώντας την λειτουργία δεκάδων φορέων κοινωνικής προαστασίας στην Ελλάδα, η αδυναμία απορρόφησης ζωτικών πόρων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία για αυτό τον σκοπό είναι σκανδαλώδης. Η Ελλάδα οφείλει φέτος να επανεξετάσει τις εθνικές της προτεραιότητες, προσαρμόζοντας αυτές στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση και υποβάλοντας συγκεκριμένη και κατεπείγουσα πρόταση στην Επιτροπή για τη χορήγηση περαιτέρω ενωσιακής χρηματοδότησης για τον τομέα ψυχικής υγείας. Είναι αδιανόητο, όταν σε ένα τόσο εχθρικό οικονομικό περιβάλλον, με ιδιαίτερα επιβαρυμένα τα ασφαλιστικά ταμεία και ενώ υπάρχουν λύσεις για να διασωθούν βασικές κοινωνικές λειτουργίες, η γραφειοκρατία, η αμέλεια ή η έλλειψη ευελιξίας να στερούν πολύτιμα εκατομμύρια ευρώ από την κοινωνική πρόνοια".

*Τα στοιχεία αφορούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2011

   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αναξιοποίητα κονδύλια δισεκατομμυρίων ευρώ

SHARE:

24Media Network