5,7 δισ. ευρώ από "πατριωτικά" ομόλογα

5,7 δισ. ευρώ από "πατριωτικά" ομόλογα

Στον πατριωτισμό των Βέλγων απευθύνθηκε η νέα κυβέρνηση του Βελγίου και δικαιώθηκε. Εξέδωσε ειδικό ομόλογο και άντλησε 5,7 δισ. ευρώ

Υπό το βάρος του υπέρογκου δημόσιου χρέους που έχει καταστήσει πολύ δύσκολη την πρόσβαση στις αγορές, η νέα κυβέρνηση των Βρυξελλών -που ορίστηκε προ ημερών έπειτα από 19 μήνες ακυβερνησίας- αποφάσισε να ζητήσει την έμπρακτη στήριξη των πολιτών της χώρας, εκδίδοντας ένα ειδικό ομόλογο.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς αντλήθηκαν 5,7 δισ. ευρώ, ποσό πολλαπλάσιο από τον αρχικό στόχο των 200 εκατ. ευρώ. Στο ειδικό αυτό ομόλογο, οι Βρυξέλλες πρακτικά ζητούσαν από τον κάθε Βέλγο να δανείσει την κυβέρνηση 520 ευρώ. Προσέφεραν επιτόκιο μόλις 4%, το οποίο είναι σαφώς χαμηλότερο από αυτό που ζητούν οι αγορές, αλλά υψηλότερο από ό,τι προσφέρουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις.

Επισημαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση του Βελγίου, η πρώτη ύστερα από 541 ημέρες ακυβερνησίας, ορκίζεται σήμερα. Σχηματίστηκε με τη συνεργασία έξι κομμάτων και πρωθυπουργός είναι ο σοσιαλιστής Έλιο ντε Ρούπο.

SHARE:

24Media Network