"Αχυράνθρωποι" και "τρύπες" στο σύστημα εκτόξευσαν τη φοροδιαφυγή στα ύψη

Ó.Ä.Ï.Å. (EUROKINISSI)
Ó.Ä.Ï.Å. (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Έξαρση του φαινομένου της φοροδιαφυγής. Περισσότερες από 260 υποθέσεις από την αρχή του έτους, με εικονικά και πλαστά τιμολόγια

Έξαρση παρουσιάζει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής με τη χρήση εικονικών και πλαστών τιμολογίων, ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Από την αρχή του έτους, μόνο από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ έχουν αποκαλυφθεί 267 υποθέσεις, όπου εμπλέκονται επιχειρήσεις κάθε είδους, οι οποίες είτε εξέδωσαν είτε έλαβαν τιμολόγια - "μαϊμού".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, ο όγκος αυτών των τιμολογίων ανέρχεται στα 613 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 0,4% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρουν ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι το στήσιμο επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την έκδοση δεκάδων στοιχείων σε διάστημα μερικών εβδομάδων ή ημερών.

Εν συνεχεία οι υπεύθυνοι "εξαφανίζονται" και η επιχείρηση εντοπισμού τους από τις Διωκτικές Αρχές χαρακτηρίζεται δυσχερής.

Επίσης επιχειρήσεις- "μαϊμού" στήνονται με πλαστά ή κλεμμένα στοιχεία ταυτότητας, όπως προκύπτει από δεκάδες καταγγελίες.

Οι υπεύθυνοι γίνονται άφαντοι, έχοντας πλημμυρίσει εν τω μεταξύ την αγορά με τιμολόγια μεγάλης αξίας.

Επιχειρήσεις στήνονται κι από αλλοδαπούς, υπερήλικες ή ακόμα και άστεγους, οι οποίοι αποτελούν τη βιτρίνα των πραγματικών υπεύθυνων.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ευρέως για απάτες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου με τριγωνικές συναλλαγές κυκλώματος επιχειρήσεων ουσιαστικά χάνεται ο ΦΠΑ, όπως επίσης για την κάλυψη περιπτώσεων τοκογλυφίας, "ξεπλύματος" χρήματος και λαθρεμπορίου.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Σε πρώτη φάση σχεδιάζει να γίνει ξεκαθάρισμα και εν συνεχεία απενεργοποίηση τουλάχιστον 100.000 ανενεργών ΑΦΜ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΔΟΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΣΔΟΕ: "Λαβράκια" φοροδιαφυγής από τη λίστα Λαγκάρντ. Ανεπάγγελτος με ετήσιο εισόδημα 1,3 εκατ. ευρώ

SHARE:

24Media Network