ΑΕΠ: Η ΕΛΣΤΑΤ δίνει τον “τόνο” ανάπτυξης το 2022 – Τα θετικά και οι προκλήσεις για το 2023

ΑΕΠ: Η ΕΛΣΤΑΤ δίνει τον “τόνο” ανάπτυξης το 2022 – Τα θετικά και οι προκλήσεις για το 2023
Ανάπτυξη της οικονομίας Getty Images/iStockphoto

Οι απειλές συρρίκνωσης των εισοδημάτων και της ζήτησης, όπως καταφαίνεται ήδη αλλά και των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων, "γκριζάρουν" το όλο τοπίο.

Πέριξ του 6% εκτιμάται ότι κλείνει ο ρυθμός ανάπτυξης το 2022 καθώς το μεσημέρι της Τρίτης έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτό, σε μια συγκυρία “εθνικής κατήφειας” λόγω του τραγικού δυστυχήματος, δίνει για την οικονομία μια “ανάσα” αισιοδοξίας, καθώς, μάλιστα, ο “πήχης” από τον προϋπολογισμό είναι πιο χαμηλός. Σημειώνεται ότι ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στο 5,6% προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Βασικός “μοχλός” της καλύτερης του αναμενομένου πορείας, πέρα από τον πληθωρισμό, είναι οι επενδύσεις (ιδιωτικές και δημόσιες) που έφτασαν τα 18,5 δισ. ευρώ, η ιδιωτική κατανάλωση, που είχε αύξηση σχεδόν 8%, αλλά και οι εξαγωγές αγαθών. Ως “πυλώνας” λειτούργησε και ο τουρισμός που ξεπέρασε τους αναθεωρημένους στόχους του προϋπολογισμού, που είχε προβλέψει ανάκτηση του 90% του τζίρου του 2019.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν, πηγές του ΥΠΟΙΚ, έχει ιδιαίτερη σημασία η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το δ’ τρίμηνο του χρόνου, η οποία θα δώσει και την ολοκληρωμένη εικόνα για το σύνολο του προηγούμενου χρόνου αλλά και μια προβολή για φέτος, στοιχεία που δίνουν κι ένα τόνο στις αγορές εν όψει και των επικείμενων αξιολογήσεων από μεγάλους οίκους

Από τα θετικά “απόνερα” της κίνησης του ΑΕΠ είναι και η περαιτέρω αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του λόγου δημοσίου χρέους/ΑΕΠ, πού λόγω πληθωρισμού “κουρεύεται” ( από 168,9% του ΑΕΠ το 2022 και στο 159,3% του ΑΕΠ το 2023) μένοντας βέβαια πάντα σε υψηλά επίπεδα, της τάξης των 357 δισεκ. το 2023 σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και η δημιουργία μιας ισχυρής “βάσης” για τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το πρωτογενές έλλειμμα το 2022 αναμένεται να κατέλθει στην περιοχή του 1,3% – 1,2% του ΑΕΠ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6% του ΑΕΠ. Για το 2023 προβλέπεται πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ με τον στόχο να χαρακτηρίζεται ρεαλιστικό από τις αρμόδιες πηγές

Βέβαια οι απειλές συρρίκνωσης των εισοδημάτων και της ζήτησης, όπως καταφαίνεται ήδη αλλά και των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων “γκριζάρουν” το όλο τοπίο.

Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους και ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, η ανάπτυξη πέρυσι προήλθε από τις εξελίξεις στα εξής μεγέθη:

  • Η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 5,5% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 7,8% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 1,6%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) αυξήθηκαν 21,7%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 4,9%, ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 10,2%.

Παράλληλα, η άνοδος του ΑΕΠ κατά 5,2% το δ’ τρίμηνο πέρυσι σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021, οφείλεται στα εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 2,4% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 4,2% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 1,9%.
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 14,8%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 3,5% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 5,1%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 7,5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 12,9%).

Ενώ, μεταξύ δ’ τριμήνου και γ’ τριμήνου πέρυσι, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,4%. Η άνοδος αυτή προήλθε από τις εξής εξελίξεις στα βασικά μεγέθη:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 1,2% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,8% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 0,3%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 8,5%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 0,8% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 2,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 0,7%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 6,3% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,5%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 11,1%).

   Όπως σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ, υπήρξε αναθεώρηση των περυσινών τριμήνων, ιδίως του γ’ τριμήνου, καθώς συμπεριελήφθησαν τα έσοδα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του προσωρινού μηχανισμού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Ωστόσο, τονίζεται ο προσωρινός χαρακτήρας της ταξινόμησής τους ως φόρων επί των προϊόντων και ως εκ τούτου ως στοιχείων επιδρώντων αυξητικά στο ΑΕΠ. Πιθανή αναταξινόμησή τους σε συνέχεια έκδοσης κατευθυντήριων οδηγιών από τη Eurostat στο πλαίσιο της τελικώς εναρμονισμένης αντιμετώπισης των συναλλαγών αυτών (αλλά και όλων των σχετιζόμενων με την ενέργεια συναλλαγών), ενδέχεται να αναιρέσει, μερικώς ή ολικώς, την ανωτέρω θετική επίδραση. Σε κάθε περίπτωση, οι κατευθυντήριες οδηγίες θα ενσωματωθούν αρχικά στους λογαριασμούς Γενικής Κυβέρνησης και στα στοιχεία της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος και στη συνέχεια στους τριμηνιαίους και ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς και ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναθεωρήσεις (π.χ. αναταξινόμηση συναλλαγών).

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα