Η ακρίβεια στα τρόφιμα, τσακίζει τα νοικοκυριά. Σε ποια προϊόντα είχαμε αυξήσεις

Η ακρίβεια στα τρόφιμα, τσακίζει τα νοικοκυριά. Σε ποια προϊόντα είχαμε αυξήσεις

Κάτω ο πληθωρισμός, πάνω οι τιμές στα ράφια. Όμηροι της ακρίβειας τα νοικοκυριά, παρά τον αποπληθωρισμό.

Όμηροι της ακρίβειας στα ράφια των σουπερμάρκετ παραμένουν τα νοικοκυριά, παρ’ όλο που η ελληνική οικονομία βιώνει συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης και τον μεγαλύτερο αποπληθωρισμό των τελευταίων 50 ετών.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι αποκαλυπτικά: παρά τη ραγδαία συρρίκνωση της ζήτησης και τα σημάδια κάμψης που εμφανίζουν οι τιμές στις υπηρεσίες, οι τιμές στα περισσότερα βασικά είδη διατροφής παραμένουν υψηλές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο ο Γενικός Δείκτης τιμών καταναλωτή υποχωρούσε κατά 0,9% σε σχέση με τον Νοέμβριο, τον ίδιο μήνα οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν αύξηση 0,2% με πρωταγωνιστή τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.

Ίδια είναι η εικόνα που καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για ολόκληρο το έτος.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον μήνα Δεκέμβριο του 2013 (σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2012) παρουσίασε μείωση κατά 1,7%, με τα τρόφιμα να εμφανίζουν κατά μέσο όρο τη μικρότερη μείωση, μόνο κατά 0,8%, όταν σε αρκετές υπηρεσίες η πτώση των τιμών έφτασε και ξεπέρασε το 4%.

Η ανελαστικότητα της κατανάλωσης των ειδών διατροφής, η σημαντική εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές σε συνδυασμό με τους αυξημένους φόρους, αλλά και σε μεγάλο βαθμό η αδιαφάνεια στον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών σε μια σειρά προϊόντων αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για την ακρίβεια στα ράφια και τη μικρή αποκλιμάκωση των τιμών.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, μείωση 4% σημείωσαν οι τιμές στις υπηρεσίες εκπαίδευσης, 3% στα είδη ένδυσης και υπόδησης, 3% στην εστίαση και στα ξενοδοχεία, 2,5% στον τομέα των μεταφορέων και 2,3% σε διαρκή αγαθά, όπως οι οικιακές συσκευές και τα έπιπλα, ενώ 4,6% ήταν η αποκλιμάκωση των τιμών σε λοιπά αγαθά και υπηρεσίες.

Πού έχουμε αυξήσεις

Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα σε ετήσια βάση, αύξηση 2,3% παρουσίασαν οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών, ενώ στο μοσχαρίσιο κρέας 1,4% και στα λαχανικά 2,9%.

Πρόκειται για αυξήσεις που αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τις μειώσεις που εμφανίστηκαν σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα νωπά ψάρια (-2,7%), τα φρούτα (-5%), τα δημητριακά και παρασκευάσματα (-1,8%), τα πουλερικά (-8,9%), τα αναψυκτικά (-5,1%) και οι χυμοί φρούτων (-6,9%).

Παράλληλα αυξήσεις παρουσίασανοι τιμές στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό κατά 3% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών των τσιγάρων, κατά 0,8% ο τομέας της υγείας λόγω της αύξησης της συμμετοχής των καταναλωτών στην αγορά φαρμάκων (κατά 25,3%).

(Πηγή: Τα Νέα)

SHARE:

24Media Network