Κορκίδης: "Η μεταβολή πλαισίου είσπραξης του ΦΠΑ θα δώσει στου έμπορους τη χαριστική βολή"

Συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΒΕΕ, σε σχέση με το πρόγραμμα κατάρτισης για αυτοαπαχολούμενους και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, Τρίτη 18 Δεκ. 2012. (EUROKINISSI)
Συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΒΕΕ, σε σχέση με το πρόγραμμα κατάρτισης για αυτοαπαχολούμενους και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, Τρίτη 18 Δεκ. 2012. (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Την αναστολή των οποιωνδήποτε σχεδίων μεταβολής του καθεστώτος είσπραξης ΦΠΑ, ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)

Την αναστολή των οποιωνδήποτε σχεδίων μεταβολής του καθεστώτος είσπραξης ΦΠΑ, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διάλογος με τις θεσμοθετημένες επιχειρηματικές οργανώσεις που θα καταλήξει σε ένα λειτουργικό σύστημα, ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως τονίζει ο πρόεδρός της Βασίλης Κορκίδης, ο εμπορικός κόσμος της χώρας είναι κάθετα αντίθετος στη σχεδιαζόμενη μεταβολή, η οποία θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα επιχειρηματικά «θύματα», θα διογκώσει τα λουκέτα στην αγορά και εντέλει, αντί να αυξήσει, θα μειώσει τα έσοδα του Δημοσίου τόσο από τον ΦΠΑ όσο και από άμεσους και έμμεσους φόρους.

Η διαμαρτυρία της ΕΣΕΕ βασίζεται σε πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να προωθήσει στη Βουλή προς ψήφιση νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τους εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες που έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο κάθε υπόχρεος θα κάνει τη δήλωσή του στις 20 του μήνα ανά τρίμηνο, θα καταβάλλει τουλάχιστον 10 ευρώ με την υποβολή της και το σύνολο του ποσού έως τις 30 του ίδιου μήνα, αν δεν θέλει να έρθει άμεσα αντιμέτωπος με κατασχέσεις.

«Όπως είναι αυτονόητο, σημειώνει η Συνομοσπονδία, με τη νέα ρύθμιση καταργούνται οι 3 δόσεις για την εξόφληση του ΦΠΑ (40% με την υποβολή και 30% ανά μήνα) και στην ουσία ορίζεται εφάπαξ εξόφληση. Παράλληλα, καταργείται η δυνατότητα διακανονισμού της οφειλής σε έξι δόσεις μετά από έλεγχο και όσοι δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα ή δεν πληρώνουν το φόρο θα έρχονται απευθείας αντιμέτωποι με τους κλητήρες του Δημοσίου».

Οι συγκεκριμένες αλλαγές, κατά τον κ.Κορκίδη, δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε χειρότερη για την επιχειρηματικότητα ώρα. Σε μία αγορά που, όπως διαπιστώνει, κυριαρχείται από την κρίση και την ύφεση, το υφιστάμενο σύστημα, με όλες τις ατέλειές του, δίνει μία ανάσα στις επιχειρήσεις και τους παρέχει μία ευκαιρία να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους, αποφεύγοντας να περάσουν στη μεγάλη και συνεχώς διογκούμενη ομάδα των σταθερών ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου.

«Μας κάνει δε μεγάλη εντύπωση, αναφέρει χαρακτηριστικά, η δικαιολογητική βάση που προβάλλεται από το υπουργείο για την τροποποίηση του καθεστώτος δήλωσης και είσπραξης του ΦΠΑ: ότι οι συγκεκριμένες οφειλές είναι εύκολο να εισπραχθούν, καθώς αφορούν «ζωντανές» επιχειρήσεις. Αυτό όμως είναι μόνο το «φαίνεσθαι». Στην πραγματικότητα η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας, χτυπημένες βαριά από την οικονομική δυσπραγία και την ύφεση, δεν είναι «ζωντανές» αλλά στην κυριολεξία «ημιθανείς» και κρατιούνται στη ζωή μόλις και μετά βίας».

«Η μεταβολή του πλαισίου είσπραξης του ΦΠΑ, καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, θα τους δώσει τη χαριστική βολή, πράγμα, που, κακώς, δεν αντιλαμβάνονται οι σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι μηχανεύθηκαν αυτή την τροποποίηση και οι οποίοι, όπως φαίνεται, ζουν σε άλλο κόσμο».

SHARE: