“Ασπίδα” στα φέσια από απλήρωτα ενοίκια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

“Ασπίδα” στα φέσια από απλήρωτα ενοίκια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
ΠΩΛΗΤΗΡΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI Eurokinissi

Πώς θα προστατεύονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τους ασυνεπείς ενοικιαστές. Σύμπραξη μεσιτικών και ασφαλιστικων για εύκολη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη

Νέο όπλο στη “μάχη” κατά των απλήρωτων ενοικίων αποκτούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσα από τη συνεργασία μεσιτικών γραφείων με ασφαλιστικές εταιρίες νομικής προστασίας. Με τα “φέσια” από ενοικιαστές να έχουν πλέον φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, στην αγορά λανσάρονται υπηρεσίες οι οποίες αναλαμβάνουν να “τρέξουν” όλες τις διαδικασίες έξωσης και νομικής διεκδίκησης των απλήρωτων μισθωμάτων αντί χαμηλού ετήσιου κόστους, που κυμαίνεται από 25 έως 50 ευρώ.

Όπως επισημαίνουν στον Ελεύθερο Τύπο παράγοντες της μεσιτικής αγοράς, περίπου 200.000 ενοικιαστές καθυστερούν να πληρώσουν τα ενοίκιά τους από ένα μήνα έως ένα χρόνο, ενώ μόλις ένας στους πέντε είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Είναι ενδεικτικό ότι, από τους περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες οι οποίοι δήλωναν εισοδήματα από ενοίκια, σήμερα σχεδόν 300.000 βλέπουν την περιουσία τους να παραμένει ξενοίκιαστη. Από τους υπόλοιπους 700.000, ένα ποσοστό 20%, δηλαδή περί τους 140.000 με 150.000 κατόχους ακινήτων, αναγκάζονται να εκχωρούν τα ενοίκια στην εφορία.

“Πλέον οι ιδιοκτήτες έχουν να επιλέξουν είτε να ξεχάσουν τα χρωστούμενα μισθώματα είτε να ακολουθήσουν τη νομική οδό”, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E – Real Estates, κ. Θεμιστοκλής Μπάκας.

Το κόστος

Εάν ο ιδιοκτήτης επιλέξει τη νομική οδό, μπορεί είτε να ασκήσει αγωγή για την απόδοση του μισθίου και την καταβολή των οφειλομένων μισθωμάτων είτε να υποβάλει αίτηση για την έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου και καταβολής οφειλομένων μισθωμάτων. Στην περίπτωση της διαταγής απόδοσης μισθίου η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί και το κόστος που συνεπάγεται έχει ως εξής:

Αρχικά απαιτείται εκ του νόμου η σύνταξη και αποστολή εξωδίκου, δια του οποίου θα τάσσεται στο μισθωτή προθεσμία τουλάχιστον 15 ημερών προκειμένου να εξοφλήσει. Εάν δεν το κάνει, τότε υποβάλλεται αίτηση για έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου και πληρωμής οφειλομένων μισθωμάτων. Το κόστος ανέρχεται περίπου στα 200 ευρώ.

Για μισθώματα μέχρι του ποσού των 600 ευρώ θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση για την έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου και καταβολής μισθωμάτων εντός 20 ημερών. Το συνολικό κόστος της διαδικασίας ανέρχεται περίπου στα 400 ευρώ.

Εάν το μίσθωμα ξεπερνά τα 600 ευρώ, η αίτηση για την έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου θα πρέπει να υποβληθεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου (συνολικό κόστος 550 ευρώ).

Για μισθώματα μέχρι 600 ευρώ θα πρέπει να ασκηθεί αγωγή ενώπιον του Ειρηνοδικείου (κόστος 400 ευρώ), ενώ για μισθώματα άνω των 600 ευρώ η σχετική αγωγή θα πρέπει να ασκηθεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου (μηνιαίο μίσθωμα, που έχει συμφωνηθεί, από 750 ευρώ μέχρι 1.200 ευρώ).

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε ακομα στο NEWS247:

Ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας: Πώς έγινε κατάρα η μεγαλύτερη ευχή του Έλληνα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα