Φοιτητική κατοικία: Σε ποιες πόλεις και περιοχές αυξάνονται τα ενοίκια – Πού κυμαίνονται οι τιμές

Φοιτητική κατοικία: Σε ποιες πόλεις και περιοχές αυξάνονται τα ενοίκια – Πού κυμαίνονται οι τιμές
Ακίνητα INTIME

Πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις της χώρας στον τουρισμό, προτιμούν την βραχυχρόνια μίσθωση, μειώνοντας την προσφορά κατοικίας.

Μεγάλη προβλέπεται η ζήτηση για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της αγοράς ακινήτων με αρκετούς παράγοντες τη φετινή χρονιά να σπρώχνουν τις τιμές ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε ακόμα μεγαλύτερη ύψη.

Οι εξαιρετικές επιδόσεις της χώρας στον τουρισμό το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία τουριστικών φορέων, έχουν ωθήσει πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων τόσο σε νησιά όσο και σε αστικά κέντρα να προχωρήσουν σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις των ακινήτων τους μειώνοντας την προσφορά κατοικίας ακόμα περισσότερο ειδικά σε δημοφιλείς λεγόμενες φοιτητικές κατοικίες των 50 τ.μ., και κάτω.

Η έλλειψη αυτή γίνεται ιδιαίτερα αισθητή σε περιοχές με μεγάλα πανεπιστημιακά και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα οι οποίες είναι και ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμοί και το τοποθεσίες όπως το Κουκάκι, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη και άλλες φοιτητικές πόλεις.

Το γεγονός της επιστροφής όλων των φοιτητών στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα μετά την άρση των μέτρων κατά της εξάπλωσης της νόσου Covid-19, σε συνδυασμό με την εισαγωγή των πρωτοετών φοιτητών στις σχολές ανά την Ελλάδα, κάνει την εύρεση κατοικίας ακόμα πιο δύσκολη και ωθεί τις τιμές στις περιζήτητες περιοχές για τους φοιτητές στα ύψη.

Με μερικές αξιοσημείωτες εξαιρέσεις όπως το κέντρο της Αθήνας όπου η μέση τιμή ενοικίασης κατοικίας το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021 δεν σημείωσε καμία αλλαγή και την “φοιτητούπολη” του Ρεθύμνου η οποία σημείωσε σημαντική μείωση της μέσης τιμής ενοικίασης κατοικίας της τάξης του -7,30% σε σχέση με το 2021, οι περισσότερες περιοχές της χώρας και τα προάστια των Αθηνών σημείωσαν σημαντική άνοδο στις τιμές ενοικίασης.

Συγκεκριμένα στην Αθήνα:

  • στην περιοχή Ζωγράφου διαμέρισμα 50 τ.μ., τετάρτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου ενοικιάζεται στα 8 ευρώ ανά τ.μ.
  • Στο Κουκάκι, γκαρσονιέρα 39 τ.μ., δευτέρου ορόφου, ενοικιάζεται στα 14.62 ευρώ ανά τ.μ.
  • Στο Αιγάλεω, γκαρσονιέρα 35 τ.μ., ισόγειο, ενοικιάζεται στα 10 ευρώ ανά τ.μ.
  • Στους Αμπελόκηπους, στούντιο – γκαρσονιέρα 32 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 13.13 ευρώ ανά τ.μ.
  • Στον Πειραιά, στην περιοχή Τερψιθέα, διαμέρισμα 34 τ.μ., τρίτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 13.24 ευρώ ανά τ.μ.

Στη πόλη της Θεσσαλονίκης, η μέση τιμή ενοικίασης κατοικίας έχει ανέβει κατά 3,80% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021 καθώς η μέση τιμή ενοικίασης από 7,69 ευρώ ανά τ.μ., το 2021 η μέση τιμή έφτασε τα 7,98 ευρώ ανά τ.μ.

  • Στο Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, βρίσκουμε γκαρσονιέρα 35 τ.μ., τετάρτου ορόφου να ενοικιάζεται στα 17.14 ευρώ ανά τ.μ.
  • Στην Κάτω Τούμπα, γκαρσονιέρα 45 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 9.56 ευρώ ανά τ.μ.
  • Στην περιοχή ΔΕΘ – Πανεπιστήμιο, γκαρσονιέρα 45 τ.μ., ημιώροφος, ενοικιάζεται στα 7.78 ευρώ ανά τ.μ.

Στην Αχαΐα, όπου η μέση τιμή ενοικίασης σημείωσε το δεύτερο τρίμηνο του 2022 άνοδο της τάξεως του 3,80% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, βρίσκουμε συγκεκριμένα στην Πάτρα , στην περιοχή Τ.Ε.Ι, γκαρσονιέρα 30 τ.μ., τρίτου ορόφου, ενοικιάζεται στα 9 ευρώ ανά τ.μ.

Στο κέντρο της Πάτρας, διαμέρισμα 50 τ.μ., ισόγειο, ενοικιάζεται στα 7 ευρώ ανά τ.μ.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου σημειώθηκε άνοδος τιμών ενοικίασης της τάξεως του 3,20% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, βρίσκουμε στην περιοχή Μασταμπάς, διαμέρισμα 40 τ.μ., ισόγειο να ενοικιάζεται στα 8.25 ευρώ ανά τ.μ.

Στο κέντρο του Ηρακλείου βρίσκουμε, γκαρσονιέρα 29 τ.μ., δευτέρου ορόφου να ενοικιάζεται στα 12.07 ευρώ ανά τ.μ.

Στο Νομό Ξάνθης όπου σημειώθηκε μια σημαντική άνοδος της μέσης τιμής ενοικίασης της τάξεως του 10,40% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, βρίσκουμε συγκεκριμένα στην πόλη της Ξάνθης, στο κέντρο, γκαρσονιέρα 30 τ.μ., πρώτου ορόφου να ενοικιάζεται στα 6.67 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Φόρος, γκαρσονιέρα 43 τ.μ., δευτέρου ορόφου, ενοικιάζεται στα 5.79 ευρώ ανά τ.μ.

Στα Χανιά όπου σημειώθηκε αύξηση της μέσης τιμής ενοικίασης κατοικίας της τάξεως του 12,40% βρίσουμε, στην περιοχή Χαλέπα, διαμέρισμα 46 τ.μ., δευτέρου ορόφου, ενός υπνοδωματίου να ενοικιάζεται στα 11.96 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Σπλάτζια, γκαρσονιέρα 32 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενοικιάζεται στα 15.63 ευρώ ανά τ.μ.

Στα Ιωάννινα όπου σημειώθηκε άνοδος της τιμής ενοικίασης της τάξεως του 1,60% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, βρίσκουμε γκαρσονιέρα 25 τ.μ., δευτέρου ορόφου, να ενοικιάζεται στα 10 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Καλλιθέα, διαμέρισμα 45 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 10 ευρώ ανά τ.μ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα