Όλες οι νέες αντικειμενικές και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ

Ακίνητα στην Αθήνα
Ακίνητα στην Αθήνα EUROKINISSI

Δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ οι νέες αντικειμενικές αξίες. Αμετάβλητα ή με μειώσεις θα έρθουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για περίπου 5,5 εκ. ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ 1 εκ. ιδιοκτήτες θα κληθούν φέτος να πληρώσουν αυξημένο φόρο από 12 έως και πάνω από 200 ευρώ

Αμετάβλητα ή με μειώσεις θα έρθουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για περίπου 5,5 εκ. ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ 1 εκ. ιδιοκτήτες θα κληθούν φέτος να πληρώσουν αυξημένο φόρο από 12 έως και πάνω από 200 ευρώ.

Αυτή είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται για φέτος σε ότι αφορά το βασικό φόρο των ακινήτων, ο οποίος θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της Τρίτης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ADVERTISING

Στην συνολική εικόνα από τις συνολικά 10.216 τιμές ζώνης οι 2.122 μειώθηκαν, οι 4.302 έμειναν σταθερές και οι 3.792 αυξήθηκαν.

Σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου οι νέες αντικειμενικές θα επηρεάσουν για φέτος μόνο τον ΕΝΦΙΑ ενώ όλοι οι υπόλοιποι φόροι που βαρύνουν τα ακίνητα (δωρεών, κληρονομιών, γονικών παροχών) θα αναπροσαρμοστούν από το 2019. Πάντως όμως ανακοινώθηκε, ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, με την πρώτη να λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία στο τέλος Ιανουαρίου του 2019.

Μετά τις αντικειμενικές τιμές, το υπουργείο Οικονομικών κάνει τρεις προσαρμογές στους συντελεστές του φόρου. Στο πρώτο κλιμάκιο που αυξάνεται στα 550 ευρώ από 500 ευρώ και στο τρίτο κλιμάκιο που αυξάνεται στα 1050 ευρώ από 1000 ευρώ που ήταν μέχρι και σήμερα. Ο στόχος είναι να αποφύγουν μεγάλες αυξήσεις οι λαϊκές περιοχές Παράλληλα για να μην πέσουν πολλοί ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας στην φάκα του συμπληρωματικού φόρου αυξάνεται το αφορολόγητο για την επιβολή του από τα 200.000 στα 250.000 ευρώ.

Με τις μεταβολές αυτές για περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενους προκύπτουν επιβαρύνσεις. Περίπου 737.709 θα κληθούν να πληρώσου παραπάνω ΕΝΦΙΑ έως και 50 ευρώ, για 160.001 οι επιβαρύνσεις ξεπερνούν τα 50 ευρώ και φτάνουν έως και τα 200 ευρώ ενώ για 48.961 φορολογούμενους η καμπάνα του ΕΝΦΙΑ είναι μεγάλη με επιβαρύνσεις άνω των 200 ευρώ.

Αμετάβλητο ή ελαφρώς μειωμένο φόρο θα έχουν περίπου 5,5 εκκαθαριστικά, εκ των οποίων 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα είναι με αμετάβλητο εκκαθαριστικό. Ακόμα πιο τυχεροί περίπου 1,5 εκατομμύριο φυσικών προσώπων με μειωμένο φόρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το 97% των φυσικών προσώπων θα έχουν εκκαθαριστικά μειωμένα, αμετάβλητα ή με οριακή αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τα νομικά πρόσωπα, καθώς το 91% θα δει εκκαθαριστικά μειωμένα (61%), σταθερά (25%) ή αυξημένα έως 50 ευρώ (5%).

Τέλος, επισημαίνεται ότι με την ίδια τροπολογία ορίζεται ως ημερομηνία της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ το τέλος Ιανουαρίου, αντί του Δεκεμβρίου.

Page: /
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΝΦΙΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μόνο ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος με τις νέες αντικειμενικές

Στο ΦΕΚ οι νέες αντικειμενικές - Αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ

SHARE:

24Media Network