ΕΝΦΙΑ

O Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α) είναι ένας φόρος που επιβάλλει το Ελληνικό κράτος για την ακίνητη περιουσία. Πρόκειται για έναν φόρο που πληρώνουν στο κράτος όλοι οι ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους (κατοικίες, οικόπεδα και αγροτεμάχια). Ο ΕΝΦΙΑ είναι ετήσιος και η εφορία τον μοιράζει σε ισόποσες δόσεις μηνιαίες ώστε να είναι πιο εύκολο να πληρωθεί. Το ύψος του ποσού προκύπτει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τα τετραγωνικά, τον όροφο (αν πρόκειται για κατοικία), την παλαιότητα, την τιμή ζώνης. Η τιμή ζώνης προκύπτει από τις τιμές εκκίνησης. Οι τελευταίες προσδιορίζονται βάση του Πίνακα τιμών εκκίνησης (Τ.Ζ.), που ανανεώθηκε με ΠΟΛ 1113 (ΦΕΚ Β 2192, 2018) από την 12.06.2018. Το εκκαθαριστικό έρχεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (taxisnet).

Φορολογικές δηλώσεις: Η παράταση φέρνει "μποτιλιάρισμα" πληρωμών ΕΝΦΙΑ  - Το χρονοδιάγραμμα

Φορολογικές δηλώσεις: Η παράταση φέρνει "μποτιλιάρισμα" πληρωμών ΕΝΦΙΑ - Το χρονοδιάγραμμα

Η παράταση στις υποβολές των φορολογικών δηλώσεων και η συνακόλουθη  καθυστέρηση στην εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος «φορτώνει» με πληρωμές το φθινόπωρο για πολλούς φορολογούμενους που από το Σεπτέμβρη καλούνται να καταβάλλουν και τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Η συνοικία των Αναφιώτικων

ΕΝΦΙΑ: Ανατροπές στο ισοζύγιο των εσόδων – Ποιοι περιμένουν "κούρεμα"

Περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα δουν έκπτωση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ λόγω της πτώσης που είχαν στο εισόδημά τους το 2020. Μάλιστα ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 250.000 σε σχέση με το 2020.

Ακίνητα

Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για οφειλές - Πώς θα εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ

Ρύθμιση κατατέθηκε στη Βουλή με την οποία επεκτείνεται και τον Αύγουστο η έκπτωση φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, ενώ ορίζεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις από Σεπτέμβριο ως Φεβρουάριο 2022.

Πολυκατοικίες στην Αθήνα

Στα σκαριά ο νέος ΕΝΦΙΑ: Η δύσκολη πολιτική εξίσωση των αλλαγών και οι κίνδυνοι για εκτίναξη επιβαρύνσεων

Ειδική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών θα εξετάσει τη νέα "αρχιτεκτονική" του ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει από το 2022 στη βάση των αναθεωρημένων αντικειμενικών αξιών.

Νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Αντικειμενικές Αξίες: "Όλα με ένα κλικ" - Πώς θα γίνεται η επικαιροποίηση τιμών ζώνης

Η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης στο μέτωπο των αντικειμενικών αξιών περιλαμβάνει την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός Πληροφοριακού Συστήματος Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων με τη δημιουργία ενός εκτιμητικού μοντέλου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και θα προσομοιώνει τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων, βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων.

Σπίτια στην Αθήνα

ΕΝΦΙΑ: Στο μικροσκόπιο των αλλαγών ο συντελεστής παλαιότητας - Στο τραπέζι "συντελεστής ανακαίνισης και Εξοικονομώ"

Την αναθεώρηση ενός βασικού συντελεστή που καθορίζει το ύψος του ΕΝΦΙΑ εξετάζει η κυβέρνηση ώστε να αποτυπώσει με πιο αντιπροσωπευτικό στόχο τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Το νησί της Πάτμου

Νέες αντικειμενικές αξίες: Η άνοδος σε νησιωτικές περιοχές και η ανησυχία για ανισότητες και εκποιήσεις περιουσιών

Πλήγμα στην έννοια της Νησιωτικότητας επιφέρουν, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι νέες αντικειμενικές που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βλέπει τα νησιά μόνο ως περιοχές προς αφαίμαξη.

Η μεσαία τάξη θα σηκώσει το βάρος των νέων αντικειμενικών αξιών

Αντικειμενικές Αξίες: Η μεσαία τάξη καλείται να "τραβήξει" το κάρο των μεγάλων αυξήσεων - Εκτίναξη μεταβιβάσεων

Μπορεί με βάση τα δεδομένα που καταγράφει η ΤτΕ η αγορά ακινήτων στη χώρα να υπολείπεται ακόμη σε μέσους όρους της κορυφής που είχε καταγράψει στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ωστόσο ήδη η ανιούσα είναι δεδομένη και μάλιστα για πολλές μεσοαστικές περιοχές.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας

ΕΝΦΙΑ: "Φόρος με το μήνα" από το 2022 - Ο "συνωστισμός" μεταβιβάσεων

Στόχος είναι, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει το 2022 να υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά.

Αντικειμενικές Αξίες: Αυξήσεις σε περιοχές της "μεσαίας τάξης" - Σε αναβρασμό οι ιδιοκτήτες για τον νέο ΕΝΦΙΑ

Αντικειμενικές Αξίες: Αυξήσεις σε περιοχές της "μεσαίας τάξης" - Σε αναβρασμό οι ιδιοκτήτες για τον νέο ΕΝΦΙΑ

Tον Νοέμβριο θα φανεί τι σημαίνουν πρακτικά για τον ΕΝΦΙΑ των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων οι νέες αντικειμενικές αξίες. Από το 2022 οι άλλοι 19 φόροι των ακινήτων παίρνουν την ανιούσα, σε περιοχές όπου καταγράφονται αυξήσεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης

Κατρίνης για αντικειμενικές αξίες: "Σε 6 μήνες οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό"

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε μέσω ανακοίνωσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Το κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος,στιγμιότυπο από εχθές το απόγευμα,Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015 (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Υπ. Οικονομικών: Το 55% του συνόλου των ζωνών εμφανίζουν αύξηση, με μέσο όρο 19,5%

Στο νέο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού τιμών στα ακίνητα 3.478 ζώνες αποτελούν νέες εντάξεις περιοχών και 165 ζώνες είναι επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. Έτσι, οι ζώνες του αντικειμενικού έχουν αυξηθεί κατά 3.643 ζώνες ή κατά 35,8%.

Ακίνητα στην Αθήνα

Σταϊκούρας: Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές δεν συνεπάγονται και αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ

Μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, τα επόμενα βήματα αφορούν την προετοιμασία από την ειδική Ομάδα Εργασίας της φορολογικής διοίκησης, για το νέο ΕΝΦΙΑ και τις προσαρμογές στους συντελεστές.

Σπίτια στην Αθήνα

Εκτίναξη 40% των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 133 περιοχές – Ποιοι "πληρώνουν" το μάρμαρο;

Αυξήσεις έως και 40% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε 133 περιοχές προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να αποτυπωθεί σε ΦΕΚ συμπαρασύροντας και τον ΕΝΦΙΑ. Καθησυχαστικός ο Χρήστος Σταίκούρας.

Σπίτια στην Αθήνα

Ούτε μήνας χωρίς φόρο για τους πολίτες - Τι αλλάζει με ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες

Νέες αντικειμενικές τιμές έρχονται για 10.000 περίπου περιοχές της χώρας ενώ από του χρόνου ο ΕΝΦΙΑ θα ξεκινά να καταβάλλεται από τον Μάρτιο. Αποκαλυπτική η έκθεση των Θεσμών για το τι μας περιμένει τους επόμενους μήνες.

Ακίνητα στην Αττική

Τέλος χρόνου για τις "ανέξοδες" τροποποιητικές δηλώσεις στο Ε9 - Όσα πρέπει να ξέρετε

Λίγες ώρες έχουν διαθέσιμες οι φορολογούμενοι για την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 ώστε να δηλωθούν αγοροπωλησίες – μεταβιβάσεις μέσα στο 2020, αδήλωτα τετραγωνικά, τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και άλλων αλλαγών σε δομημένες και μη επιφάνειες για την περίοδο 2010-2020.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Πόσο θα βγει η δόση εξόφλησης των κορονοχρεών για 600 χιλιάδες επιχειρήσεις

Κατά μέσο όρο κάθε μία από περίπου 600 χιλιάδες επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέφει από την αρχή του επόμενου έτους γύρω στα 300 ευρώ κάθε μήνα για τους χρωστούμενους φόρους της πανδημίας με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Ακίνητα στην Αθήνα.

Στο τραπέζι των θεσμών οι νέες αντικειμενικές και ο ΕΝΦΙΑ του 2021 - Ο φόβος του "φορολογικού" ντόμινο

"Πονοκέφαλο" φέρνουν στο οικονομικό επιτελείο οι νέες αντικειμενικές αξίες, καθώς εάν ο ΕΝΦΙΑ υπολογιστεί με γνώμονα τις νέες τιμές εκτιμάται ότι θα υπάρξουν, ειδικά σε τουριστικές περιοχές, αλλά και σε γειτονιές που κατοικούν μεσοαστικά στρώματα αυξήσεις.

Καρέ από drone στο Σύνταγμα

Στο δημοσιονομικό ζύγι η εισφορά αλληλεγγύης – Τα "φρένα" των θεσμών

Οι κινήσεις περαιτέρω δημοσιονομικής επέκτασης "προβληματίζουν" τους θεσμούς αλλά και την κυβέρνηση που επιθυμεί να "δώσει" συνέχεια σε ελαφρύνσεις ζυγίζοντας και τις πολιτικές ισορροπίες.

Χρήματα

Μειωμένα εισοδήματα και "απαγορευτικό" στην κατανάλωση βάζουν χαμηλά τον βατήρα των κρατικών εσόδων

Με την αγορά κλειστή είναι εμφανές ότι το δημόσιο ταμείο έχασε πολλά ποσά το 2020,κάτι που και φέτος αναμένεται να γίνει., με το πρώτο τρίμηνο να έχει χαθεί. Και το 2020 πάντως ο ΕΝΦΙΑ ήταν στυλοβάτης των εσόδων.

Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Μείωση του ΕΝΦΙΑ μετά το πέρας της κρίσης – Έλεγχοι για τις καταβολές αποζημιώσεων για τα ενοίκια

Δράσεις για τη στήριξη ανέργων ύψους 310 εκατ. καταβολή Πάσχα με κονδύλι 250 εκατομμυρίων ευρώ και ελέγχους για τις καταβολές αποζημιώσεων στα ενοίκια προανήγγειλε ο υπουργός Οικονοικών.

Ακίνητα στην Αθήνα

Αδήλωτα τετραγωνικά: Πότε έρχεται η "λυπητερή για τα δημοτικά τέλη και φόρους;

Παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου για την εκκαθάριση των δηλώσεων από τους ΟΤΑ για τα αδήλωτα τετραγωνικά προβλέπει σχετική ρύθμιση που ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας,

Φορολογικές δηλώσεις

Τον Απρίλιο βγαίνει το "αριθμητήριο" των δηλώσεων - Τι ισχύει με ΕΝΦΙΑ και επιστροφές φόρων

Τον Απρίλιο ανοίγει το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. "Η ώρα της αλήθειας" για εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ, επιστροφές φόρων, εισφορά αλληλεγγύης και κοινωνικά επιδόματα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Προετοιμασμένη η οικονομία για νέο lockdown - Τι θα ισχύσει για τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, αποδείξεις, τεκμήρια και επιταγές

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η Κυβέρνηση μπορεί να καλύπτει μέρος των απωλειών όσων πλήττονται από την πανδημία, αλλά όχι το σύνολο. Τι δήλωσε για τις επιβαρύνσεις που έχουν οι φορολογούμενοι.

Σπίτια στην Αθήνα

Με νέες αντικειμενικές αλλά χωρίς δεύτερη μείωση ο ΕΝΦΙΑ του 2021

Την ολοκλήρωση της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ώστε ο ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με νέες τιμές.

Πρωτογενές έλλειμμα 7 δισ. ευρώ το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου

Πρωτογενές έλλειμμα 7 δισ. ευρώ το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου

Πρωτογενές έλλειμμα 7 δισ. ευρώ καταγράφηκε για το 9μηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 31.032 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5.454 εκατ. ευρώ ή 14,9% έναντι του στόχου.