ΕΝΦΙΑ

O Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α) είναι ένας φόρος που επιβάλλει το Ελληνικό κράτος για την ακίνητη περιουσία. Πρόκειται για έναν φόρο που πληρώνουν στο κράτος όλοι οι ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους (κατοικίες, οικόπεδα και αγροτεμάχια). Ο ΕΝΦΙΑ είναι ετήσιος και η εφορία τον μοιράζει σε ισόποσες δόσεις μηνιαίες ώστε να είναι πιο εύκολο να πληρωθεί. Το ύψος του ποσού προκύπτει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τα τετραγωνικά, τον όροφο (αν πρόκειται για κατοικία), την παλαιότητα, την τιμή ζώνης. Η τιμή ζώνης προκύπτει από τις τιμές εκκίνησης. Οι τελευταίες προσδιορίζονται βάση του Πίνακα τιμών εκκίνησης (Τ.Ζ.), που ανανεώθηκε με ΠΟΛ 1113 (ΦΕΚ Β 2192, 2018) από την 12.06.2018. Το εκκαθαριστικό έρχεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (taxisnet).

Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται αλλαγές στον φορολογικό λογαριασμό για 2.167 περιοχές

Η τελευταία φάση της μεταρρύθμισης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων προβλέπει την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος με την κατά προσέγγιση εκτίμηση της φορολογητέας αξίας των κατοικιών, οικοπέδων, αγροτεμαχίων στις περιοχές όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα.

Κυριάκος Μητσοτάκης Χρήστος Σταϊκούρας

Ακρίβεια: Ζυγίζει "καύσιμα" για νέα μέτρα κι ενεργειακές επιδοτήσεις η κυβέρνηση

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα φέρνουν αισιοδοξία στο Υπ. Οικονομικών καθώς έρχεται 4μηνο "φωτιά" με μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις που θα κρίνει τον τελικό λογαριασμό των εισπράξεων.

Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας

Ακίνητα: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ ο ΕΝΦΙΑ αγοραπωλησιών, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών

Από το μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ θα περάσουν συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες και προϊστάμενοι κτηματολογικών γραφείων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τηρήσει τις διαδικασίες με τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ.

Υπουργείο Οικονομικών

Ποιοι φόροι στήριξαν τον προϋπολογισμό το πρώτο εξάμηνο του 2022

Σε 4.060 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα φορολογικά έσοδα του Ιουνίου, αυξημένα κατά 741 εκατ. ευρώ ή 22,3% έναντι του στόχου. Καλύτερη η απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και της είσπραξης της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Διαχείριση οικονομικών

Επιστρεπτέα Προκαταβολή - ΕΝΦΙΑ - Φόροι: Το δίλημμα "πληρωμή εφάπαξ ή δόσεις" και τα μέχρι τώρα στοιχεία

Η υπέρβαση των κρατικών εσόδων τον Ιούνιο, οφείλεται, πέρα από την καλή πορεία του τουρισμού και στην την συνεπή πληρωμή άμεσων φόρων εκ μέρους των φορολογουμένων.

Χρήματα

Αυξημένα κατά 799 εκατ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο - Ο ρόλος του τουρισμού και ο "γρίφος" του φυσικού αερίου

Η οικονομία, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας, κύρια λόγω τουρισμού, ωστόσο το μεγάλο ερωτηματικό για τις δημοσιονομικές εξελίξεις είναι η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου. 

Χρήματα

Έρχεται "βουνό" υποχρεώσεων - Ο Ιούλιος μπαίνει με βαρύ φορτίο πληρωμών

"Ρυθμίσεις πάνω στις ρυθμίσεις". Αυτή είναι η σκληρή καθημερινότητα για πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις που προσπαθούν να βρουν περπατησιά σε ένα περιβάλλον έντονων αβεβαιοτήτων.

Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Τρίμηνη η ενίσχυση στα καύσιμα - Από τον Ιούλιο η εφαρμογή της

Σχετικά με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η πρώτη αίσθηση που υπάρχει είναι πως τον Μάιο τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με τους στόχους κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας

ΕΝΦΙΑ: Στις διορθώσεις λαθών το "κλειδί" για "κούρεμα" του φόρου - Φρένο σε σενάριο αλλαγών

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τσεκάρουν την τιμή ζώνης, που πλέον ισχύει στην περιοχή τους και να δουν ένα έγινε ο σωστός προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ για το ακίνητό τους. Τα 10 σημεία-κλειδιά, όπου αποτυπώνονται αναλυτικά τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9.

Χρήματα

"Ψαλίδι" σε κοινωνικά επιδόματα και παροχές λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών - Η λίστα

Τα νέα δεδομένα με τις αντικειμενικές αξίες φέρνουν ανατροπές στα όρια των τεκμηρίων και συνακόλουθα σε μια σειρά από κοινωνικά επιδόματα, που υπολογισμός τους γίνεται με βάση την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι φορολογούμενοι.

Ακίνητα

ΕΝΦΙΑ: Τα SOS της τελευταίας στιγμής - Τι πρέπει να προσέξετε πριν πληρώσετε τον φετινό "λογαριασμό"

Έστω και την τελευταία στιγμή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία που αφορούν την ταυτότητα των ακινήτων τους ώστε να αποφύγουν έξτρα χρεώσεις λόγω λαθών στον ΕΝΦΙΑ.

Πάνος Τσακλόγλου

Τσακλόγλου: Το 2023 θα αυξηθούν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια

Αυξήσεις των συντάξεων, μετά από 12 χρόνια και όλες τις μειώσεις που έχουν υποστεί οι πολίτες, προανήγγειλε ο Πάνος Τσακλόγλου. Για στήριξη του εισοδήματος των συνταξιούχων "ποικιλοτρόπως", έκανε λόγο ο υφυπουργός.

ΠΟΜΙΔΑ: Αντισυνταγματικές οι επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ 2022

ΠΟΜΙΔΑ: Αντισυνταγματικές οι επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ 2022

Η ΠΟΜΙΔΑ ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που διαπιστώνουν πολλαπλασιασμό του φόρου σε σχέση με πέρυσι, ότι όσοι επιθυμούν, δικαιούνται να καταθέσουν ενδικοφανείς προσφυγές στις ΔΟΥ και στη συνέχεια προσφυγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας

Μητσοτάκης: Το ρεύμα θα είναι πιο ακριβό από το 2020, αλλά σε υποφερτά επίπεδα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ. “Το κεφάλι κάτω, αλλά το φρόνημα ψηλά”, συνέστησε στα στελέχη της ΝΔ

Υπ. Οικονομικών: 8 στους 10 πολίτες πληρώνουν ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ

Υπ. Οικονομικών: 8 στους 10 πολίτες πληρώνουν ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ

Με βάση το Υπουργείο Οικονομικών, 8 στους 10 πολίτες πληρώνουν ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και έχουν περισσότερους διαθέσιμους πόρους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Υποχρεώσεις πληρωμών: Βαρύς λογαριασμός για νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Υποχρεώσεις πληρωμών: Βαρύς λογαριασμός για νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Στο “καταφύγιο” των πολλαπλών δόσεων για σειρά υποχρεώσεων προστρέχουν, νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο όγκο πληρωμών που ξεκινά το Μάιο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας - Καύσιμα: Παράταση στην πλατφόρμα για να μπουν όσοι ιδιοκτήτες TAXI το αμέλησαν

Σημαντικά μειωμένος θα είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα ενώ, όπως επεσήμανε, θα επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή

Βουλή: Ψηφίστηκαν οι διατάξεις για τη νέα μείωση ΕΝΦΙΑ

Ψηφίστηκαν οι διατάξεις για τον νέο μειωμένο ΕΝΦΙΑ που εντάσσονταν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο "Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς". Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Ο Μητσοτάκης "καρφώνει" Βενιζέλο για τον ΕΝΦΙΑ

Δεν ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά ο ΕΝΦΙΑ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, "δείχνοντας" Βενιζέλο και κάνοντας άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ. Δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος διαβεβαίωσε.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας

Μεγάλος πονοκέφαλος του ΥΠΟΙΚ οι "κουμπαράδες" για νέα μέτρα στήριξης

Παράθυρο για νέες δράσεις στήριξης αφήνει το Υπουργείο Οικονομικών καθώς προς ώρας οι αβεβαιότητες παραμένουν λόγω Ουκρανίας και προσκομμάτων στο μέτωπο της προσφοράς. Βέβαια οι δυσκολίες για τη χρηματοδότηση μέτρων είναι δεδομένες.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης

Προϋπολογισμός: Τα τέλη έσπρωξαν τα φορολογικά έσοδα το πρώτο δίμηνο - Καθυστέρηση στα έσοδα από Ταμείο Ανάκαμψης

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 847 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 239 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1.497 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Πρατήριο Καυσίμων

Η λαϊκή δυσαρέσκεια φέρνει αναδίπλωση: Στο τραπέζι "στοχευμένες" μειώσεις σε ΕΦΚ καυσίμων και ΦΠΑ

Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της ακρίβειας οδηγεί την κυβέρνηση σε αλλαγή ρότας και πλέον αναζητεί φόρμουλα ώστε να προχωρήσει σε μειώσεις στον ΕΦΚ καυσίμων και στο ΦΠΑ βασικών αγαθών.