Πώς κινούνται οι τιμές των εμπορικών χώρων στη Θεσσαλονίκη

Πώς κινούνται οι τιμές των εμπορικών χώρων στη Θεσσαλονίκη
Παραλία της Θεσσαλονίκης Eurokinissi

Ανοδική πορεία για την αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη. Οι -μέχρι στιγμής- επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τη συμπρωτεύουσα.

Συνεχίζει την ανοδική πορεία η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα οικονομικά στοιχεία, ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει σε μικρό για την ώρα βαθμό τις επενδυτικές τάσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η αγορά εμπορικών ακινήτων σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερή με προοπτικές για ανοδική πορεία το 2022, κάτι το οποίο όμως δεν αποκλείεται να επηρεαστεί στο άμεσο μέλλον σε κάποιο βαθμό από τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στο θέμα της Ουκρανίας.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι στον τομέα των ακινήτων υπάρχει πάντα μια καθυστέρηση χρονικά στις αντιδράσεις της αγοράς σε ότι αφορά τις διάφορες κρίσεις που προκύπτουν, κάτι το οποίο δίνει κάποιο περιθώριο για να φανεί αν η πολεμική σύγκρουση στα εδάφη της Ουκρανίας θα επηρεάσει αρνητικά την εγχώρια αγορά ακινήτων ή όχι, ανάλογα πάντα με το πόσο θα διαρκέσει η κρίση.

Εκτιμητές της αγοράς ακινήτων ωστόσο τονίζουν ότι η πληθώρα έργων τα οποία λαμβάνουν χώρα στην πόλη ή πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα, όπως το έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης, έχουν δώσει μια νέα ανάσα ανάκαμψης στην Θεσσαλονίκη και την έχουν καταστήσει ελκυστική σε μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτών.

Επίσης η σπουδαία γεωγραφική της θέση στα Βαλκάνια που την έχουν καταστήσει οικονομικό και εμπορικό κόμβο της περιοχής, σε συνδυασμό με τα νέα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, προσδίδουν νέα αξία στα ακίνητα της πόλης και κυρίως στα εμπορικά ακίνητα της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ότι αφορά τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, σημειώνεται χάσμα στις τιμές των καταστημάτων που βρίσκονται σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και στα καταστήματα που βρίσκονται τις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Το ύψος των ενοικίων ανά περιοχή

Σε ότι αφορά την ενοικίαση καταστημάτων, σε περιοχές όπως το εμπορικό κομμάτι της οδού Τσιμισκή κυμαίνονται από τα 90 ευρώ έως τα 130 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στο υπόλοιπα τμήμα της οδού Τσιμισκή οι τιμές ενοικίασης πέφτουν στα 35 έως 55 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ακόμα χαμηλότερες τιμές ενοικίασης σημειώνονται και στα υπόλοιπα τμήματα της Θεσσαλονίκης που δεν εντάσσονται στις λεγόμενες εμπορικές περιοχές.

Οι τιμές αγοράς εμπορικού ακινήτου στον εμπορικό δρόμο της Τσιμισκή κινούνται στα 20.000 ευρώ μέχρι και 30.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Παραδείγματα της αγοράς στη Θεσσαλονίκη αυτή την στιγμή σε ότι αφορά τιμές ενοικίασης είναι ακίνητα όπως κατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στα γνωστά Λαδάδικα, το οποίο είναι 160 τετραγωνικών μέτρων και ενοικιάζεται στα 18.75 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πλησίον της Τσιμισκή, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, κατάστημα 92 τετραγωνικών μέτρων, ισόγειο, ενοικιάζεται στα 51 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην περιοχή του Λευκού Πύργου στην Παλιά Παραλία, κατάστημα 240 τετραγωνικών μέτρων, ισόγειο με δυνατότητα τραπεζοκαθισμάτων, ενοικιάζεται στα 16.67 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην Άνω Τούμπα της Θεσσαλονίκης, κατάστημα το οποίο είναι 165 τετραγωνικών μέτρων, ημιυπόγειο, του 1975, πωλείται στα 345.45 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σε ότι αφορά τις πωλήσεις εμπορικών ακινήτων, χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ακίνητα όπως κατάστημα επί της Τσιμισκή ισόγειο το οποίο είναι νοικιασμένο, είναι 101 τετραγωνικά μέτρα, δύο δωματίων και πωλείται στα 32.673 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην οδό Μητροπόλεως στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατάστημα 112 τετραγωνικών μέτρων, τεσσάρων δωματίων, ισόγειο, πωλείται στα 15.179 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Κατάστημα στην περιοχή Νέα Παραλία, 193 τετραγωνικών μέτρων, ισόγειο πωλείται στα 1.476 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην περιοχή Κάτω Τούμπα, κατάστημα 481 τετραγωνικών μέτρων, ισόγειο, πωλείται στα 623 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι σημειώνονται αποκλίσεις ανά περιοχή στην ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης στα εμπορικά ακίνητα καθώς κάποιες περιοχές θεωρούνται βιομηχανικές ζώνες παραδοσιακά ενώ άλλες αυστηρά οικιστικές οδηγώντας τις αντικειμενικές αξίες σε διαφορετικά ύψη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα