Στα ύψη οι τιμές των κατοικιών στην Κρήτη λόγω τουρισμού: Οι ακριβότερες περιοχές

Στα ύψη οι τιμές των κατοικιών στην Κρήτη λόγω τουρισμού: Οι ακριβότερες περιοχές
Istock

Μεγάλη άνοδος στις τιμές κατοικιών σε τουριστικές περιοχές του νησιού, όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον υποψήφιων αγοραστών και επενδυτών από το εξωτερικό.

Σημαντική άνοδο σημειώνουν οι τιμές κατοικιών στις τουριστικές περιοχές του νησιού της Κρήτης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 ακολουθώντας την τάση που επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας, κυρίως μετά την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας και την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας στη χώρα και στα δημοφιλή ελληνικά τουριστικά νησιά.

Η έλλειψη προσφοράς κατοικίας σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση στο εξαιρετικά τουριστικό νησί είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που οδηγούν τις τιμές των κατοικιών στα ύψη.

Επίσης με την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας τόσο στις πόλεις του νησιού όσο και στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων επέλεξαν να επαναφέρουν τα ακίνητά τους στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις επιλογές αγοράς κατοικίας για τους υποψήφιους αγοραστές.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η εκτόξευση του κόστους των οικοδομικών υλικών και ο περιορισμός των εργασιών που έφερε, καθυστερούν ακόμα περισσότερο την αύξηση της προσφοράς κατοικίας περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις επιλογές αγοράς κατοικίας για το άμεσο μέλλον.

Αναλυτικά για τους νομούς του νησιού σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση της μέσης τιμής πώλησης κατοικίας και στους τέσσερις νομούς σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Στο Νομό Χανίων η μέση τιμή πώλησης κατοικίας το πρώτο τρίμηνο του 2022 έφτασε τα 1.813 ευρώ ανά τ.μ., από 1.694 ευρώ ανά τ.μ., το 2021, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της τάξεως του 7.00%.

Στο Νομό Ρεθύμνου σημειώθηκε αύξηση μέσης τιμής πώλησης της τάξεως του 7,80% καθώς από 1.413 ευρώ ανά τ.μ., η μέση τιμή πώλησης ακούμπησε τα 1.524 ευρώ ανά τ.μ.

Στο Νομό Ηρακλείου η μέση τιμή πώλησης κατοικίας σημείωσε αύξηση της τάξεως του 6,50% καθώς από 1.250 ευρώ ανά τ.μ., η μέση τιμή πώλησης έφτασε τα 1.331 ευρώ ανά τ.μ.

Στο Νομό Λασιθίου η μέση τιμή πώλησης κατοικίας άγγιξε τα 1.714 ευρώ ανά τ.μ., από 1.612 ευρώ ανά τ.μ., το πρώτο τρίμηνο του 2021, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση της τάξεως του 6,30%.

Ιδιαίτερα έντονο είναι το ενδιαφέρον υποψήφιων αγοραστών και επενδυτών από το εξωτερικό για κατοικίες στις τουριστικές περιοχές του νησιού καθώς πέρα από τη χρήση κατοικίας, αρκετοί επενδυτές δείχνουν το ενδιαφέρον τους για αγορά και εκμετάλλευση των ακινήτων σε δημοφιλείς και τουριστικούς προορισμούς εντός του νησιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς και των μεσιτικών γραφείων του νησιού αυξημένο είναι το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για ακίνητα σε παραδοσιακούς και παραθαλάσσιους οικισμούς και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα σε τουριστικές περιοχές όπως στην Παλαιόχωρα του Νομού Χανίων, βίλα 80 τ.μ., τριών υπνοδωματίων, πωλείται στα 2.000 ευρώ ανά τ.μ.

Στον Πλατανιά του Νομού Χανίων, διαμέρισμα 68 τ.μ., δευτέρου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 1.765 ευρώ ανά τ.μ.

Στην Γεωργιούπολη του Νομού Χανίων, βίλα 98 τ.μ., τριών υπνοδωματίων, πωλείται στα 2.908 ευρώ ανά τ.μ.

Στο Νομό Ρεθύμνου, στην περιοχή Πλακιάς, βίλα 170 τ.μ., τριών υπνοδωματίων, πωλείται στα 3.288 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Μπαλί του Νομού Ρεθύμνου, μεζονέτα 92 τ.μ., τριών υπνοδωματίων, πωλείται στα 1.902 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Πάνορμος του Νομού Ρεθύμνου, μονοκατοικία 160 τ.μ., τριών υπνοδωματίων, πωλείται στα 1.625 ευρώ ανά τ.μ.

Στο Νομό Ηρακλείου στην περιοχή Χερσόνησος, διαμέρισμα 113 τ.μ., πρώτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 1.947 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Μάλλια του Νομού Ηρακλείου, μεζονέτα 60 τ.μ., δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 1.167 ευρώ ανά τ.μ.

Στην Αγία Πελαγία του Νομού Ηρακλείου, μονοκατοικία 108 τ.μ., δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 2.685 ευρώ ανά τ.μ.

Στο Νομό Λασιθίου στην περιοχή Επάνω Ελούντα, μεζονέτα 85 τ.μ., ενός υπνοδωματίου, πωλείται στα 2.941 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Ιεράπετρα του Νομού Λασιθίου, μονοκατοικία 70 τ.μ., τριών υπνοδωματίων, πωλείται στα 1.999 ευρώ ανά τ.μ.

Στη Σητεία, στο Νομό Λασιθίου, μεζονέτα 95 τ.μ., δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 2.053 ευρώ ανά τ.μ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα