Alpha Bank: 8 χρόνια συνεισφοράς στις δομές υγείας των ελληνικών νησιών

Alpha Bank: 8 χρόνια συνεισφοράς στις δομές υγείας των ελληνικών νησιών
Εκδήλωση του Προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας "Μαζί, με στόχο την υγεία" στην Ηρακλειά

Το Πρόγραμμα "Μαζί, με στόχο την υγεία" της Alpha Bank από το 2014 έως και το 2021, επισκέφτηκε 70 νησιά σε όλη την Επικράτεια, ενίσχυσε 74 δομές υγείας στη νησιωτική χώρα και προσέφερε 242.504 τεμάχια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και υλικού.

Τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και την πολλαπλασιαστική αξία που δημιούργησε ο πρώτος κύκλος του Προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «Μαζί, με στόχο την υγεία» παρουσίασε η Alpha Bank, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα σήμερα στο νησί της Ηρακλειάς.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από το λιμάνι του νησιού και πραγματοποιήθηκε με υβριδικό τρόπο, παρουσία των κατοίκων της Ηρακλειάς, με τον Προέδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank κ. Βασίλειο Ράπανο να εκφωνεί την εναρκτήρια ομιλία και τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη να απευθύνει χαιρετισμό από την Αθήνα. Συμμετείχαν επίσης, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτριος Λιανός, ο Πρόεδρος της Ηρακλειάς, κ. Δημήτριος Γαβαλάς και εκπρόσωποι του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των ωφελούμενων νησιών. Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μέσω livestreaming, δημοσιογράφοι, θεσμικοί εκπρόσωποι κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών φορέων, Πελάτες της Alpha Bank από όλη την Ελλάδα, καθώς και οι Εργαζόμενοι του Ομίλου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της «Μελέτης Κοινωνικού Αντικτύπου» του Προγράμματος, το οποίο υλοποιείται αδιάκοπα από το 2014 σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Άγονη Γραμμή Γόνιμη».

Αναλυτικότερα, από το 2014 έως και το 2021, το Πρόγραμμα:

  • Επισκέφτηκε 70 νησιά σε όλη την Επικράτεια
  • Ενίσχυσε 74 δομές υγείας στη νησιωτική χώρα
  • Προσέφερε 242.504 τεμάχια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και υλικού

Δημιούργησε, επίσης, θετικά αποτελέσματα για 833.357 ωφελούμενους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες ελληνικών νησιών. Σύμφωνα με τη Μελέτη που εκπόνησε ο οργανισμός HIGGS για λογαριασμό της Alpha Bank, το «Μαζί, με στόχο την υγεία» δημιούργησε πολλαπλασιαστική αξία (Social Return on Investment) ύψους €9,62, που σημαίνει ότι, για κάθε €1 που επενδύθηκε στο Πρόγραμμα, η αξία που επεστράφη στην κοινωνία ανήλθε σε €9,62.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τους κύριους αποδέκτες των δωρεών και τους χρήστες των υπηρεσιών που συμμετείχαν στη Μελέτη:

  • Το 96% όσων χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες δήλωσαν ότι αυξήθηκε η εμπιστοσύνη τους στις ιατρικές γνωματεύσεις.
  • Το 92% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αξιολόγησαν ως «πολύ/αρκετά σημαντικές» τις δωρεές.
  • Το 92% των τοπικών φορέων θεωρούν ότι το πρόγραμμα είχε θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες.
  • Επίσης, το 69% όσων χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες δήλωσαν ότι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια ως κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.

Α. Πλεύρης: “Η συνεργασία του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες για καλύτερες παροχές Υγείας”

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας, κ. Αθανάσιος Πλεύρης, δήλωσε: «Η πανδημία, γενικά, έχει καταδείξει ότι η συνεργασία του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, όπου και εάν βρίσκονται στην Ελλάδα, να έχουν τις καλύτερες δυνατές παροχές Υγείας. Η Alpha Bank, με το Πρόγραμμα “Μαζί, με στόχο την υγεία”, εδώ και 8 χρόνια είναι αρωγός του Υπουργείου Υγείας, και πολλοί πολίτες, ειδικά κάτοικοι νησιών που δεν είχαν πρόσβαση σε δομές Υγείας όπως την έχουν άλλοι συμπολίτες μας στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουν καρπωθεί τα οφέλη αυτής της συνεργασίας, μέσω της παροχής ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Τράπεζα και είμαστε ανοιχτοί να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αυτή, με στόχο ακόμη περισσότεροι κάτοικοι μικρών νησιών και απομακρυσμένων περιοχών να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στο αγαθό της Υγείας».

Εκδήλωση του Προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας "Μαζί, με στόχο την υγεία" στην Ηρακλειά

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank, κ. Βασίλειος Ράπανος, τόνισε: «Η Alpha Bank είναι μία Τράπεζα που διαχρονικά αναπτύσσει τη δράση της με κεντρικό άξονα τη συμβολή στον πολιτισμό, το περιβάλλον και τη στήριξη της κοινωνικής ευημερίας– κυρίως παραμελημένων περιοχών. Με τη δράση μας αυτή, στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας που άντεξε σε δύο διαφορετικές κρίσεις την τελευταία δεκαετία, και τα κατάφερε χάρη στον επαγγελματισμό των γιατρών, των νοσηλευτών και του διοικητικού προσωπικού, και στο πνεύμα αυτοθυσίας που καθημερινά επιδεικνύουν. Η Alpha Bank, ως υπεύθυνος οικονομικός και κοινωνικός εταίρος, θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια σε δομές Υγείας, αλλά και σε άλλους τομείς, σύμφωνα με τις πραγματικές, καταγεγραμμένες ανάγκες. Το Αιγαίο και τα μικρά νησιά του, διαμάντια της καρδιάς μας, δεν τα ξεχνάμε. Θα είμαστε πάντα δίπλα τους».

Ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας για τους κατοίκους των ελληνικών νησιών

Το Πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την υγεία» συμπλήρωσε φέτος οκτώ χρόνια προσφοράς στη Δημόσια Υγεία, μέσω της δωρεάς ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού σε 70 νησιά σε όλη την Ελλάδα και, πλέον, επεκτείνεται στην ηπειρωτική χώρα. Αποτελεί μέχρι στιγμής ένα από τα μακροβιότερα προγράμματα στήριξης του τομέα της Υγείας που υλοποιήθηκαν ποτέ στον νησιωτικό μας χάρτη, με στόχο να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να παράσχει απρόσκοπτη πρόσβαση των κατοίκων σε παροχές Υγείας, στον τόπο διαμονής τους.

Όλα αυτά τα χρόνια, η δράση του προγράμματος στα νησιά συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών και στήριξε το έργο των επαγγελματιών υγείας, ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες και παράγοντας βιώσιμη και μακροπρόθεσμη κοινωνική αξία, υπερπολλαπλάσια της αρχικής επένδυσης.

Ενδεικτικά, μόνο το 2021, το Πρόγραμμα επισκέφθηκε 13 νησιά, δωρίζοντας ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και ιατρικά μηχανήματα σε Ελαφόνησο, Αρκιούς, Λευκάδα, Μεγανήσι, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Παξούς, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Ηρακλειά, σύμφωνα με τις ειδικότερες ανάγκες του κάθε νησιού.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της δράσης του Προγράμματος, ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Τράπεζας κ. Γιώργος Τερζής, ανέφερε: «Οκτώ χρόνια πριν, το “Μαζί, με στόχο την υγεία” άνοιξε έναν “ενάρετο κύκλο” προσφοράς στον νησιωτικό χάρτη της χώρας μας. Το Πρόγραμμα ήρθε να καλύψει αυτό που είναι συχνά αυτονόητο για τους κατοίκους των αστικών κέντρων, και που σε πολλές περιπτώσεις είναι ζητούμενο για την ελληνική περιφέρεια, ενισχύοντας έτσι όχι μόνον το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων των νησιών μας, αλλά επιτρέποντας και την περαιτέρω ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Ο μέχρι σήμερα απολογισμός του Προγράμματος καταδεικνύει πως η συνεπής στήριξη ενός σκοπού οδηγεί στη δημιουργία μεγάλης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες».

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων, τον λόγο πήραν και εκπρόσωποι από δομές Υγείας νησιών που υποστήριξε η Alpha Bank με τις δράσεις της, οι οποίοι μοιράστηκαν με το κοινό τις καθημερινές προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν, ενώ ανέδειξαν και τη σημασία ενός προγράμματος, όπως το «Μαζί, με στόχο την υγεία» στην εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Την εμπειρία της από την υλοποίηση του Προγράμματος μοιράστηκε και η κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Καταστημάτων Αττικής ΙΙ, Νοτιοδυτικής Ελλάδας και Νήσων της Alpha Bank: «Η αμοιβαιότητα και η ανταπόκριση ήταν από τα βασικά συστατικά στην επιτυχημένη συνταγή του Προγράμματος. Η ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων των νησιών μας, αποτέλεσε εξ αρχής στόχο για εμάς στην Τράπεζα και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βλέπω ότι συνδράμαμε στο να ενισχυθεί αυτό το αίσθημα. Το προσωπικό των Καταστημάτων μας, με τη συμμετοχή του, ένιωσε ότι είναι ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας, ότι εργάζεται σε έναν οργανισμό που στοχεύει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της κάθε περιοχής. Κάθε παράδοση εξοπλισμού και υλικού, ήταν πραγματικά μία “γιορτή ζωής και υγείας”».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, επίσης, πραγματοποιήθηκε και συζήτηση φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ηρακλειάς κ. Δημήτρη Γαβαλά, του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρη Λιανού, του Δημάρχου Οινουσών κ. Γιώργου Δανιήλ, του Δημάρχου Μεγανησίου κ. Παύλου Δάγλα και του Δημάρχου Λειψών κ. Φώτη Μάγγου, όπου αναλύθηκε ο αντίκτυπος του Προγράμματος στις τοπικές τους κοινωνίες και ευρύτερα στο νησιωτικό σύστημα Υγείας.

Επόμενος σταθμός η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Το «Μαζί, με στόχο την υγεία» επεκτείνεται και στην ηπειρωτική Ελλάδα, καλύπτοντας τις ανάγκες όχι μόνο δομών Υγείας, αλλά και Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων σε απομακρυσμένες περιοχές, με πρώτο σταθμό την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Παράλληλα, στο Πρόγραμμα προστίθεται και μία ακόμη δράση, η οποία αναμένεται να ενισχύσει τον αντίκτυπό του, καθώς σε συνεργασία με τον οργανισμό GivMed, σύντομα θα δίνεται η δυνατότητα στους Ανθρώπους της Alpha Bank να πραγματοποιούν δωρεές φαρμάκων σε Κοινωνικά Φαρμακεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κάνοντάς τους, έτσι, πραγματικούς κοινωνούς της προσφοράς του Προγράμματος.

Παρουσιάζοντας τα επόμενα βήματα του Προγράμματος και ανακεφαλαιώνοντας όλα όσα συζητήθηκαν στην εκδήλωση, η κυρία Ρούλη Χριστοπούλου, Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Alpha Bank, δήλωσε: «Η ανταπόκριση με υπευθυνότητα στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεισφοράς της Τράπεζας. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε τις συνθήκες για ισότιμη πρόσβαση όλων στο πιο πολύτιμο αγαθό, αυτό της Υγείας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πρόοδο και την ευημερία των συνανθρώπων μας. Για να το πετύχουμε αυτό, είναι σημαντικό οι παρεμβάσεις μας και τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούμε να έχουν συνέπεια, συνέχεια και μακροχρόνιο αντίκτυπο. Στόχος του επόμενου κύκλου του Προγράμματός μας, είναι οι κάτοικοι απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας να νιώσουν κι αυτοί το αίσθημα ασφάλειάς τους να ενισχύεται».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα