Alpha Bank: Ολοκληρώνεται με ταχείς ρυθμούς η στρατηγική μείωσης των κόκκινων δανείων

Alpha Bank: Ολοκληρώνεται με ταχείς ρυθμούς η στρατηγική μείωσης των κόκκινων δανείων
ALPHA BANK Eurokinissi

Με αποφασιστικά βήματα η διοίκηση της Alpha Bank ολοκληρώνει την εξυγίανση του ισολογισμού της. Κλείνει η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Neptune, ακολουθεί το Galaxy και μεταβιβάζεται η Cepal με προίκα όλα τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας

Με ταχύτατους ρυθμούς κινείται τα τελευταία 24ώρα η διοίκηση της Alpha Bank προκειμένου να ολοκληρώσει τα βασικά βήματα της στρατηγικής της για την εξυγίανση του ισολογισμού της και την ουσιαστική μείωση των κόκκινων δανείων της.

Θέμα ωρών είναι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η συμφωνία της Alpha Bank με την Fortress για την πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών – κυρίως – δανείων, με εξασφαλίσεις σε ακίνητη περιουσία (project Neptune).

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει επί των βασικών όρων της συναλλαγής και η σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA) αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τέλος του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, με τη Fortress να αναδεικνύεται τον περασμένο Δεκέμβριο προτιμητέος επενδυτής και αφού ακολούθησε η κατάθεση βελτιωτικών προσφορών. Στη συνέχεια εισήλθε σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Alpha για την υπογραφή συμφωνίας. Ωστόσο η έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού και τα μέτρα περιορισμού της είχαν ως αποτέλεσμα να ανατραπούν τα δεδομένα και οι συζητήσεις να ξεκινήσουν πρόσφατα από μηδενική σχεδόν βάση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να επέλθουν αρκετές αλλαγές στους όρους της προωθούμενης συναλλαγής. Σύμφωνα με πηγές, που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις, διαφοροποιήθηκε η περίμετρος του προς πώληση χαρτοφυλακίου, ενώ το τίμημα προβλέπεται να καταβληθεί τμηματικά από τη Fortress.

Στο επικείμενο deal αναφέρθηκε χθες και το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλούμενο τρεις πηγές, τόνισε ότι η Alpha Bank βρίσκεται κοντά στην οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Fortress για την πώληση του χαρτοφυλακίου Neptune. “Βρίσκονται κοντά στη γραμμή του τερματισμού” δήλωσε χαρακτηριστικά μια από τις πηγές στο Reuters.

Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο Neptune περιλαμβάνει δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, με εξασφαλίσεις σε περίπου 4.000 ακίνητα με εκτιμώμενη εμπορική αξία περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια περίπου 1.100 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία σε ποσοστό περίπου 80% του χαρτοφυλακίου είναι καταγγελμένα και τα υπόλοιπα σε βαθιά καθυστέρηση.

Ακολουθεί το project Galaxy …

Παράλληλα η διοίκηση της Alpha Bank βρίσκεται σε ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις με τουλάχιστον 5 αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Cerberus και της PIMCO σχετικά με την τιτλοποίηση του Galaxy.

Οι Σύμβουλοι της πώλησης (Deutsche Bank, PwC, Alantra) έχουν ήδη ενημερώσει στους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας για να ξεκινήσει η διαδικασία. Οι μη δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου ενώ όσοι περάσουν στη δεύτερη φάση, θα αποτιμήσουν το χαρτοφυλάκιο και θα υποβάλουν δεσμευτικές περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα διενεργηθεί πριν το τέλος το χρόνου.

Το χαρτοφυλάκιο Galaxy, αποτελείται ως γνωστόν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων λιανικής αξίας 7,6 δισ. ευρώ και δάνεια σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ, με το εκτιμώμενο τίμημα να υπολογίζεται λίγο πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.

Η τιτλοποίηση, αν και θα περιοριστεί στο εύρος των 7,5 – 10 δισ. ευρώ, από 12 δισ. που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκά και συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές. Να σημειωθεί ότι το εκτιμώμενο τίμημα μπορεί να προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.

… και η αγορά και εν συνεχεία πώληση της Cepal

Τις επόμενες μέρες η Alpha Bank ολοκληρώνει επίσης και τις διαδικασίες για τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της Cepal, αγοράζοντας το 60% της εταιρείας που ελέγχει η Centerbridge (σημειώνεται ότι η συναλλαγή έχει συμφωνηθεί). Θα ακολουθήσει η πώληση της Cepal αφού προηγουμένως της ανατεθεί η διαχείριση του συνόλου των NPEs της τράπεζας.

Μαζί με τον κλάδο θα μεταφερθούν στη Cepal, εφόσον συναινέσουν, οι εργαζόμενοι της εσωτερικής διεύθυνσης. Στόχος της τράπεζας είναι η μεταφορά και των 800 εργαζομένων της Διεύθυνσης, με πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Η πώληση της Cepal εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς η προίκα της με υπό διαχείριση απαιτήσεις 27 δισ. ευρώ, αποτελεί πολύ σημαντικό μέγεθος ενώ θα ανοίξει «διάπλατα» τις πύλες της ελληνικής αγοράς στον τελικό αγοραστή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα