Alpha Bank: Τέσσερα βήματα για κόκκινα δάνεια στο 2%

Alpha Bank: Τέσσερα βήματα για κόκκινα δάνεια στο 2%
Alpha Bank Nikos Libertas / SOOC

Πωλήσεις κόκκινων δανείων 7 δις. ευρώ θα έχει ολοκληρώσει μέχρι τέλος του έτους η Alpha Bank οδηγώντας τον σχετικό δείκτη στο 13% ενώ με άλλες δύο πωλήσεις στις αρχές του 2022 θα υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.

Δύο ακόμη βήματα στην κατεύθυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της ετοιμάζεται να ολοκληρώσει μέχρι τέλος του έτους η διοίκηση της Alpha Bank, ενώ θα ακολουθήσουν δύο ακόμη στις αρχές του επόμενου έτους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων στις αρχές του 2022.

Όπως έχει γνωστοποιήσει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Βασίλης Ψάλτης, στόχος της Alpha Bank είναι να υποχωρήσει ο σχετικός Δείκτης των κόκκινων δανείων σε 13% ως το τέλος της φετινής χρονιάς και σε μονοψήφιο ποσοστό, τους πρώτους μήνες της επόμενης.

Με τις κινήσεις που δρομολογούνται στόχος είναι να γίνουν συναλλαγές 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου οδηγώντας σε δείκτη NPEs στο 13% αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 18%. Σε αυτό θα συμβάλουν τα project Cosmos, Orbit και Sky. Πρακτικά η τράπεζα στα τέλη του έτους αναμένεται να έχει κόκκινα δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ έναντι 20,9 δισ. ευρώ στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Δύο πωλήσεις μέχρι τέλος του έτους

Μετά την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την Davidson Kempner, στο τέλος Οκτωβρίου για την τιτλοποίηση Cosmos, η διοίκηση της Alpha Bank έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη δύο ακόμη διαγωνιστικών διαδικασιών πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικής μικτής λογιστικής αξίας άνω των 3,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα στις 19 Νοεμβρίου αναμένεται να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές για χαρτοφυλάκιο με εγχώρια καταναλωτικά δάνεια, συνολικής απαίτησης 2,3 δισ. ευρώ και αρχικού κεφαλαίου περί το 1,5 δισ. ευρώ (project Orbit). Το 84% του χαρτοφυλακίου είναι καταναλωτικά δάνεια, το 12% δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και το 4% στεγαστικά.

Πρόκειται για διαγωνιστική διαδικασία η οποία θα περιλαμβάνει μόνο την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, ενώ για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αναμένεται να καταθέσουν οι περισσότεροι από τους «παίκτες», που δραστηριοποιούνται ενεργά στην αγορά ανεξασφάλιστων απαιτήσεων (Intrum, B2Capital, Hoist κ.ά.).

Στη συνέχεια και μέχρι τέλος του χρόνου η διοίκηση της Alpha Bank αναμένεται να θέσει επί τάπητος τον τρόπο πώλησης των απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα κυπριακά δάνεια (project Sky). Πρόκειται για δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 2,2 δισ. ευρώ, που είτε θα πωληθούν «πακέτο» είτε θα «σπάσουν» σε δύο τμήματα. Το 53% του χαρτοφυλακίου είναι στεγαστικά, το 35% εταιρικά, το 6% καταναλωτικά και το 7% δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Δύο ακόμη πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2022

Στη συνέχεια και εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους, η Alpha Bank θα προχωρήσει στην πώληση επιχειρηματικών δανείων 0,4 δισ. ευρώ, μέσω του σχεδίου Solar και επιπλέον επιχειρηματικών δανείων και συμβάσεων leasing υψους 0,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Tomorrow, ο στόχος της Τράπεζας είναι η επίτευξη δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 7% και του 5%, αντίστοιχα μέσα στο 2022. Μετά τις κινήσεις αυτές και με την οργανική απορρόφηση νέων κόκκινων δανείων, οι αντίστοιχοι δείκτες πέφτουν στο 2% το 2024.

Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 18 δις.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Alpha Holdings, εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών του ομίλου Alpha Βank, υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με εταιρείες που διαχειρίζεται και συμβουλεύει η Davidson Kempner, για την πώληση του 51% των ομολογιών ενδιάμεσης (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης ενός χαρτοφυλακίου κατά βάση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους μεικτής λογιστικής αξίας 3,4 δισ. ευρώ (Project Cosmos).

Το χαρτοφυλάκιο της συναλλαγής Cosmos αποτελείται από περίπου 60 χιλιάδες δάνεια όλων των κατηγοριών (στεγαστικά, Μικρομεσαίων Επιχειρήσειων, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) και είναι συνολικού ύψους 3,4 δισ. σε όρους μεικτής λογιστικής αξίας και 4,9 δισ. σε όρους συνολική οφειλής.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, μέσω της συναλλαγής, επιτυγχάνεται υψηλή ανάκτηση ύψους 50%, μία από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των ελληνικών συναλλαγών, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη ότι πρόκειται για μία multi-asset τιτλοποίηση.

Με την ολοκλήρωση του Project Cosmos, η Alpha Bank θα έχει επιτύχει συντριπτική μείωση των “κόκκινων δανείων” από το 2017 μέχρι σήμερα κατά 18 δισ. ευρώ σε όρους μικτής λογιστικής αξίας. Μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκαν οι εξής συναλλαγές:

– Project Venus (0,9 δισ): Ανεξασφάλιστα καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

– Project Mars (0,3 δισ.): Επιχειρηματικά και δάνεια λιανικής στη Ρουμανία.

– Project Jupiter (1 δισ.): Δάνεια ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξασφαλισμένα κυρίως με ακίνητα.

– Mercury (1,1 δισ.): Ανεξασφάλιστα καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

– Project Neptune (1,1 δισ.): Δάνεια ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξασφαλισμένα κυρίως με ακίνητα.

– Project Galaxy (10,8 δισ): Πρόγραμμα Ηρακλής Ι

– Project Cosmos (3,4 δισ.): Πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα