Κόκκινα δάνεια: 5 κλάδοι που μπαίνουν στη ρύθμιση

Κόκκινα δάνεια: 5 κλάδοι που μπαίνουν στη ρύθμιση
ΤΡΑΠΕΖΑ (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Θετικές οι κανονιστικές και νομοθετικές παρεμβάσεις στη διαχείριση δανείων. Μνημονιακή υποχρέωση ο σχεδιασμός για τα Μεγάλα ανοίγματα των Μεγάλων Επιχειρήσεων. Οι 5 κλάδοι που μπορούν να ενταχθούν στο Μηχανισμό

Δυνητική εξυπηρέτηση, άμεσα αλλά σταδιακά, των δανειακών υποχρεώσεων 160 επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 15 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 11 δις ευρώ σήμερα είναι σε καθυστέρηση, προβλέπεται να υποστηρίξει ο υπό σύσταση Μηχανισμός Συντονισμού μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με στόχο την πολυπόθητη-  εκκρεμή ακόμη –  διαχείριση των κόκκινων δανείων, τα οποία έφτασαν συνολικά στην αγορά το επίπεδο –μαμούθ των 103 δις ευρώ στα τέλη του ‘15.

Την ίδια ημέρα που πανηγυρικά ανακοινώθηκε η συμφωνία Αlpha Βank- Eurobank και του αμερικανικού private equity fund KKR (των Jerome Kohlberg, Henry Kravis George Roberts) για τη διαχείριση – με ότι αυτό σημαίνει- των ελληνικών χαρτοφυλακίων καθυστερήσεων των εγχώριων τραπεζών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), έδωσε τη δική του …πινελιά, παρουσιάζοντας δειγματοληπτική μελέτη, που εκπόνησε για λογαριασμό του η McKinsey.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες αλλά και τους στόχους της μελέτης του ξένου οίκου, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, κ. Αρης Ξενόφως, εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος για τις δυνατότητες που ανοίγονται στην ελληνική αγορά, αναφορικά με την αναδιάρθρωση των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων ( μέσω του υπό σύσταση Μηχανισμού)  και “καλωσόρισε” την συμφωνία Alpha – Eurobank- KKR , προτείνοντας και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παράλληλα, τόσο ο κ. Ξενόφως, όσο και ο πρόεδρος του ΤΧΣ, κ. Γιώργος Μιχελής, χαρακτηρισαν θετικές τις νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις (επίκειται η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου) που θα επιτρέψουν σταδιακά – προς το β’ εξάμηνο του έτους- την ανάταση της χρηματοπιστωτικής αγοράς προς όφελος της οικονομίας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ έχει μνημονιακή υποχρέωση να εφαρμόσει ένα σχέδιο δράσης για τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) των μεγάλων επιχειρήσεων ώστε να επιταχυνθούν οι αναδιαρθρώσεις δανείων και να γίνει αν χρειαστεί, προσπάθεια αντιμετώπισης ακόμη και οικονομικών κλάδων συνολικά.

Στο πλαίσιο της μελέτης που εκπόνησε η η McKinsey και το σχέδιο δράσης που συμφώνησε από κοινού με το ΤΧΣ, έγινε αντιληπτό, με βάση δειγματοληπτικό δείγμα, ότι δυνητικά, θα μπορέσουν να τεθούν υπό τη διαχείριση του  Μηχανισμού Συντονισμού των 4 τραπεζών, 170 όμιλοι επιχειρήσεων, με 11 δισ ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και 15 δισ ευρώ συνολική έκθεση. Τα υπόλοιπα 4 δισ ευρώ που θεωρητικά είναι ενήμερα, δεν μπορούν να αποπληρωθούν, καθώς προαπαιτείται η ρευστοποίηση των εξασφαλίσεών τους.

Το δηγματολογικό δείγμα στο οποίο βασίστηκε το παραπάνω συμπέρασμα αφορά 1.200 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους , με τζίρο άνω των 20 εκατ ευρώ και με δανειακό άνοιμα άνω των 10 εκατ ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός των επιχειρήσεων αυτών είναι 36 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ ευρώ είναι δάνεια σε καθυστέρηση. Σε αυτό το δείγμα, δεν συμπεριελήφθησαν οι πολύ βιώσιμες επιχειρήσεις και όσες σχεδόν εξυπηρετούν το δάνειό τους, καθώς και όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε νομική οδό ή έχουν καταγγελθεί οι συμβάσεις τους.

Να σημειωθεί επίσης, ότι τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών Εθνική, Eurobank και Πειραιώς. Η Alpha Bank επικαλούμενη νομικά θέματα για τη διάθεση τέτοιων στοιχείων, δεν συμμετείχε στο πλαίσιο της συγκέντρωσης στατιστικών δεδομένων. Αυτό όμως, όπως διευκρίνισε η διοίκηση του ΤΧΣ δεν αλλάζει την εικόνα που προβάλλει η μελέτη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της μελέτης, έγινε προσέγγιση των καθυστερούμενων δανείων ανά κλάδο. Ετσι, επιχειρήσεις με συνολικό δανεισμό ύψους 7,5 δισ ευρώ ,από τα οποία τα 4,5 δισ ευρώ αφορούν δάνεια σε καθυστέρηση μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο δράσης του ΤΧΣ και σε συνεργασία με τις 4 τράπεζες.

Οι εν δυνάμει αυτές επιχειρήσεις αφορούν 5 συγκεκριμένους κλάδους:

*Τουρισμό

*Υγείας Φαρμακων

*Τροφίμων Ποτών

*Μεταφορών

*Ιχθυοκαλλιεργειών.

Συνοψίζοντας, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ εξέφρασε την άποψη ότι στο τέλος του 2016 θα υπάρξουν έντονα θετικά σημάδια προς την κατεύθυνση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και υπενθύμισε ότι οι τράπεζες ήδη σε συνργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) θα συμφωνήσουν για νέους στόχους διαμόρφωσης των επισφαλειών, με αποτελέσματα ορατά ήδη από το δεύτερο εξάμηνο. Αρκεί και ο τραπεζικός τομέας από την πλευρά του, παράλληλα με τις νομοθετικές και κανονιστικές μεταρρυθμίσεις, να βελτιώσει και να ενισχύσει το φάσμα της πλήρους αναδιάρθρωσης των δανείων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, εισάγοντας νέες μακροπρόθεσμες λύσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα