Άμεση μείωση φόρων και αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη ως 3.000 ευρώ

Καρέ από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Καρέ από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου EUROKINISSI

Μείωση φόρων και απλούστευση της ρύθμισης των 120 δόσεων προς την εφορία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο προτεραιοτήτων για το υπουργείο Οικονομικών.

Ως γνωστό ένα το δεύτερο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή από την νέα Κυβέρνηση θα είναι αυτό που θα περιλαμβάνει την μείωση φόρων και την παροχή διευκολύνσεων και κινήτρων για τις επενδύσεις.

Στο φάκελο των προτεραιοτήτων που πήραν μαζί τους οι οικονομικοί υπουργοί περιλαμβάνεται το πλέγμα μείωσης των φόρων σε ορίζοντα τετραετίας.

Παράλληλα, προαναγγέλλεται μια πιο απλή ρύθμιση των 120 δόσεων για φυσικά πρόσωπα που οφείλουν στην εφορία έως 3000 ευρώ οι οποίοι υπολογίζονται στα 2,7 εκ .

Τα φορολογικά μέτρα περιλαμβάνονται και στο πρόγραμμα της ΝΔ και αφορούν.

1. Την μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας

2. Την μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας. Το 2020 θα μειωθεί στο 24% και το 2021 στο 20%.

3.Τη μείωση του φόρου μερισμάτων των μετόχων από 10% σε 5%, το 2020.

4. Την έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

5. Την αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

6. Την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

7. Την καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι € 10.000 χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

8. Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι € 3.000 στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.

9. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.

10. Την μελέτη μετεγκατάστασης και αξιοποίηση κτιριακών υποδομών σύμφωνα με τη νέα δομή της κυβέρνησης.

11. Την σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B) δηλαδή το ηλεκτρονικό τιμολόγιο.

12. Την υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.

13. Την υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (B2G).

Μνημονιακές υποχρεώσεις

Σε ότι αφορά τις μνημονιακές υποχρεώσεις οι οποίες έχουν μείνει πίσω μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου προβλέπεται.

Η εφαρμογή χρονοδιαγράμματος εξόφλησης, με στόχο 0,5 δισ. από τα 2 δ ις ευρώ που είναι σήμερα Η άμεση πρόοδος στην στελέχωση της ΑΑΔΕ με στόχο 12500 υπαλλήλους Η αξιολόγηση των σχεδίων δράσης της ΑΑΔΕ και του ΓΛΚ από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σχέδιο 2019-2022 παρακολούθησης διαφόρων έργων συμπεριλαμβανομένου του ορισμού εκτελεστικού συμβουλίου. Εφαρμογή της ηλεκτρονικής εφορίας για την ΑΑΔΕ Βελτίωση των δυνατοτήτων του ΓΛΚ (προσωπικό, εκπαίδευση, πόροι) για να μπορεί να ελέγχει τις προτάσεις χρηματοδότησης. Υιοθέτηση ενοποιημένης προσέγγισης για την κατάρτιση των π/υ μέσω της μεταφοράς της ευθύνης για τον ορισμό ανωτάτων ορίων δαπανών στο ΓΛΚ.

Λήψη απόφασης περί της διαλύσεως ή επεκτάσεως της εντολής του ΤΧΣ (στα μέσα του 2022) Αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι τράπεζες θα μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως μέχρι και το 2021 έχοντας φορτωθεί μεγάλο μέρος από τα κόκκινα δάνεια ή όχι.

Περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με το δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και εφαρμογή επιχειρησιακού προγράμματος αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φόροι
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τέλος ο Παναγιωτάκης από τη ΔΕΗ

Ζαχαριάδης: Άτολμη και άνευρη η τοποθέτηση Μητσοτάκη στο υπουργικό

Το "μάτι" του Μαξίμου στα υπουργεία: Το νέο σύστημα ελέγχου του κυβερνητικού έργου

Από το Παιδείας ξεκινά τις επισκέψεις στα υπουργεία ο Μητσοτάκης

SHARE:

24Media Network