Ανάγκη παρέμβασης

Συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη είχαν τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, με θέμα την αντιμετώπιση της ακρίβειας
- 30 Ιουνίου 2008 12:23
Τρία ζητήματα έθεσε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, το προεδρείο της ΓΣΕΕ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους που ολοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά.
Πρώτον την εισοδηματική ενίσχυση απο τον προϋπολογισμό των συνταξιούχων και ανέργων. Δεύτερον, την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση απο τις επιχειρήσεις γι’ αυτούς που έχουν κατώτατο μισθό και τρίτον την καταβολή επιδόματος θέρμανσης, ύψους 800 ευρώ, το οποίο θα πρέπει να συνδυαστεί με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς επίσης και να υπάρξει γεωγραφική διαφοροποίηση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Χρήστο Παναγόπουλο, έγινε συζήτηση για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία και την ακρίβεια και η ΓΣΕΕ παρουσίασε τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της. Ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η ακρίβεια που αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, για να καταπολεμηθεί, θα πρέπει πρώτα το κράτος να δώσει δείγματα γραφής, με την άσκηση δημοσίου ελέγχου με μέτρα καταπολέμησης της αυθαιρεσίας στην αγορά και να προχωρήσει στη μείωση-πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για όσο διαρκεί η κρίση.
Ταυτόχρονα ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε στη συμπεριφορά των τραπεζών, που μετακυλίουν την όποια αύξηση των επιτοκίων αυτόματα στους καταναλωτές, ενώ έθεσε και το ζήτημα της καταχρηστικής συμπεριφοράς των τραπεζών στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η ΓΣΕΕ ζήτησε την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Αρείου Πάγου που προβλέπει πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών.
Ο κ. Παναγόπουλος επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ζητήματα πληθωρισμού μισθών, αλλά πληθωρισμού κερδών, ενώ ο κ. Κώστας Πουπάκης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, ανέφερε ότι η ΓΣΕΕ ζήτησε την προστασία των καταναλωτών απο τον υπουργό Οικονομίας και δήλωσε ότι ”περιμένουμε την ανταπόκριση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με μέτρα και τα επόμενα νομοσχέδια.”
Η συνάντηση της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, θα επαναληφθεί μετά τις 20 Αυγούστου, ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.
Φόρος υπέρ των φτωχών
Την υιοθέτηση φόρου υπεραξίας στα κέρδη των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και τις μετοχές που διανέμονται με προνομιακούς όρους, κυρίως στα στελέχη επιχειρήσεων, ζήτησε το προεδρείο του ΣΕΒ από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρότεινε τα έσοδα από αυτόν το φόρο υπεραξίας να διοχετευθούν αποκλειστικά στο Ταμείο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας.
Επίσης, ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι ο ΣΕΒ προωθεί πρωτοβουλίες για τη διανομή κερδών στους εργαζόμενους από τις ίδιες τις επιχειρήσεις για να ενισχυθούν οι χαμηλόμισθοι, καθώς επίσης και ασφαλιστικές παροχές (ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές προς τους εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις).
Διευκρίνισε μάλιστα, ότι οι παροχές θα πρέπει να φορολογούνται αυτοτελώς και όχι με την κλίμακα για το εισόδημα.
Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε την κρίση “δομικό, πολυδιάστατο πρόβλημα, με απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα”, και υπογράμμισε ότι τις συνέπειες της κρίσης υφίστανται και οι επιχειρήσεις.
Παράλληλα, ο ΣΕΒ, δια του προέδρου του, πρότεινε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών τη λήψη οκτώ δομικών μέτρων, με βασικό να αρθεί η κρατική κυριαρχία στην οικονομία.
Ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν αρνείται τις ευθύνες του στο θέμα της ακρίβειας, όμως αναγνωρίζει ότι οι προσπάθειες για άμβλυνση των επιπτώσεων, δεν εξαντλούνται εδώ.
Υπεύθυνη στάση ζητά ο Αλογοσκούφης
“Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης είναι εθνικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να το βλέπουμε”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, μετά τις συναντήσεις.
“Ευθύνη όλων μας είναι να συμβάλλουμε για να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση”, πρόσθεσε ο υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμβάλλουν και με δικές τους πρωτοβουλίες στη μεγάλη αυτή προσπάθεια.
Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει έγκαιρα σε πολιτικές για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή με τις αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ, την αύξηση του ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας, καθώς ακόμα και με τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αύξηση των αφορολόγητων ορίων, που ενισχύουν τα εισοδήματα.
Το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον υπουργό, “θα τεθεί σε εφαρμογή και το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και κυρίως για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους”, ενώ ο ίδιος επισήμανε ότι συνεχίζεται η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων έχουν βοηθήσει σημαντικά την ελληνική οικονομία και χωρίς αυτές η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο δύσκολη. Πρόσθεσε δε, ότι “η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της διαφάνειας και τη συγκράτηση των δαπανών στο δημόσιο τομέα”.
Επιπλέον, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι “οι δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία στον πληθωρισμό, την ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές και τον τουρισμό”.
(Πηγή: ΑΠΕ)